Skip to content

2012-08-08

1

Heti sorozat – White Collar

Készítő: Duncan

Ahogy azt sejteni lehetett, ezen a héten se hagyunk titeket sorozat nélkül. Ha épp nem vízpart mellett próbáljátok túlélni az extra forróságot, hanem a négy fal között vállalkoztok erre jól fog jönni valami, ami leköthet. Erre a célra ajánlom figyelmetekbe a USA Network egyik „veteránját”, a White Collart. A maga nemében valóban veteránnak számít a sorozat a maga 4 évadjával, hiszen csak két szkriptelt produkció fut náluk régebben. Ez pedig nyilván nem véletlen.

Maga a cím a fehérgalléros bűnözőkre utal, a szériában pedig nagy szerepet kap a rájuk specializálódott FBI-osztály. Az igazi érdekességet a Catch Me If You Can (Kapj el, ha tudsz!) című mozifilmből vett ötlet adja. Nevezetesen, hogy a vezető ügynök segítője az általa (kétszer) elkapott, a szélhámosok és csalók körében legendának számító svindler lesz. Aki persze cserébe igen nagy szabadságot kap, ezzel is megnehezítve az FBI dolgát, hogy kordában tarthassa. Időről időre pedig nőcsábász természete miatt érzelmi szálak is bekavarnak a motivációjába. Ennek ellenére “szakmai tapasztalata” igen nagy segítségnek bizonyul. A két főszereplő, Burke ügynök (Tim DeKay) és Neal Caffrey (Matt Bomer) közötti viszony a sorozat alapköve a kezdetek óta. A „haverzsarus” feelingre emlékeztető légkörben az első évadokban megvolt egyfajta bizalmatlanság, melyre kissé hatásvadász cliffhangereket is sikerült építeni. Időközben viszont elég erős barátság kovácsolódott köztük, így az átívelő szál már nem Neal kiszámíthatatlanságából indul ki.

A negyedik évadra ezt a megújulást reális változtatásokkal sikerült elérni, így, bár most is vannak visszatérő motívumok, már nem ugyanoda jutunk el az évad végére. A karakterek és a köztük lévő kapcsolat fejlődéséről tulajdonképpen elmondható, hogy a jófiú kicsit rossz lett, míg a rossznak sikerült kicsit megjavulnia, és megtanulnia gondolkozni mielőtt azonnal, ösztönből cselekedne. A fontosabb mellékszereplők között van még két további ügynök, akiknek ismertetőjele, hogy végtelenül hűségesek főnökükhöz, továbbá FBI-os főhősünk neje, akivel igazi középkorú álompárt alkotnak. A leginkább említésre méltóbb mégis Caffrey régi barátja, néhány esetben cinkostársa, az alapvetően jóindulatú összeesküvés-gyártó Mozzie. Az ő egyre gyakoribb szerepeltetése szintén a javuló, fejlődőképes tendenciát mutatja. (Rátok bízom hogy a képen ki kicsoda. 🙂 )

A sorozat hangulata mellesleg igen könnyed. Ez jellemző a USA Networkre, mégis ebben az esetben a komolyan vehetőség, a realitás rovására megy. Elsősorban eleinte voltak bosszantó esetek, papíron vérprofi, sokszor akár veszélyes bűnözők rendkívül könnyű kézre kerítése miatt. Szerencsére ebben is sikerült javulni. Az adott évadban visszatérő gonosztevő is egyre jobban lett kidolgozva. Az aktuális évad se indult rosszul, bár kissé kiszámítható volt. Ennek ellenére ha gyorsan túlestünk rajta, jöhet egy, remélhetőleg ismét igen jóra sikerült, szezon.

A White Collart tehát érdemes elkezdeni, ha valaki egy kis nyári kikapcsolódásra vágyik. A karakterek szerethetősége miatt az említett negatívumok is elviselhetőek az elején. Bár a drámai vonal néha nem passzol eléggé a sorozat légköréhez, így is megfelelő szórakozást nyújt a széria könnyedsége.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Heti sorozat – Warehouse 13 | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: