Skip to content

2012-08-09

8

Légy gazdagabb és eredményesebb – lassan!

Készítő: Rab Máté

Gyors kaja a mekiben vagy beszélgetős vasárnapi ebéd. Folyamatos információáradat vagy reggeli újságolvasás. El kell döntenünk, hogy mi magunk – és velünk együtt a cégünk – melyik irányt választja. Fast Web vagy Slow Web.

Hétköznapokon ott a melóm, ami képes akár 10-12 órát is kitenni, aztán barátnő, itt a Debrecen Bár menedzselése (plusz a cikkírások éjfélkor), és akik ismernek tudják, hogy nyitott vagyok mindig valami újra (nyaralásszervezés, tanácsadások, élő póker, bármi). Körülbelül hétfőtől csütörtökig minden délutánom duplán tele van, és ha Debrecenben vagyok hétvégén, akkor még rákapcsolok. Kajálás tekintetében a mekibe és burgerkingbe mindig van kuponom, pizzázókból 3 kedvencem is van, gyakran eszem kínait is, tehát a lényeg: gyorsan valami laktatót. Viszont ha pénteken hazautazom szülőfalumba, akkor gyökereset fordul a világ. Minden lelassul és elnyúlik, a legjobb és legáltalánosabb példa erre a vasárnapi családi ebéd. Szerencsére a mi családunkban sokat és sokáig eszünk együtt, és ott bizony ki is lehet tárgyalni akár egy teljes hét eseménytengerét.

Ez a szemléletváltás a fontos. Ne csak felgyorsultan éljük (le) az életünket, hanem hagyjunk időt kibontakozni, gondolkodni, átértékelni.

Nézzük meg Usain Bolt, a világ leggyorsabb emberének a teljesítményét. Majdnem sikerült elérni azt az idei olimpiai 100 méteres férfi síkfutás döntőjében, hogy mind a 8 finalista 10 másodperc alatt fussa a távot! Ezt 1988-ig még a győztesről sem tudták elképzelni, hisz igaz, hogy 1968-ban Jim Hines 9,95-tel lett aranyérmes, de 20 évig senki nem döntötte meg a rekordját! Nagyon ajánlom a figyelmetekbe ezt a 2 perces videót, amit sajnos nem tudok beágyazni ide. Az utóbbi 116 év olimpiai bajnokait hasonlította össze a New York Times egy érdekes infografikával, ami videó és táblázat is. Kiderül, hogy ma már egy 11 éves futja az 1904-es athéni játékok aranyérmes idejét! Valamint az 1896-os aranyérmes Usain Bolt mostani célba érkezéséhez képest még 20 méter (!) hátrányban lett volna. Mégis, 116 év alatt összesen 3 másodpercet sikerült faragni az időből. Katt, megéri!

Ez a sebesség vagy inkább sebesség-különbség megjelenik a digitális életünkben és cégünk életében is. Az Olimpia kiváló példa, hogy minden weboldalon és számos sportcsatornán, reggeltől estig csak ez folyik ÉS mindig van új infó. De politikától kezdve a könyveken át bulvárhírekig mindenből van folyamatosan újdonság. Ha egyszer lemaradsz, jogosan érzed, hogy kimaradsz. A végén pedig mind csak kapkodunk, ösztönös reakciókkal reagálunk és rögtön felejtünk is. “Jaj, ez de cuki/vicces, megosztom facebookon!” “Uh, nem tudom a választ erre a kérdésre, de ott a wikipédia és a google, gyorsan megnézem.” (de a vizsgákon nem lesz ott ez a segítség!) “Szótárazni nem fogok, hisz a google translater lefordítja.” Persze én még emlékszem, hogy a nyelvkincsem kb 30%-át azokból a szavakból szereztem, amelyeket szótárazás közben véletlenül találtam. Számtalan ilyen példát lehet említeni, de egy a lényeg: a tudás sokkal fontosabb, mint az azonnali információ.

Nézzük meg az alábbi ábrát. Szemléletes, hogy a londoni Olimpiát 6 órás késéssel közvetítik az USA-ban, míg a NASA mindössze 14 perc késéssel közvetít a Marsról. Persze a példa csúsztatott, hisz a magyar MTV élőben azonnal tud közvetíteni az Olimpiáról, mint ahogy az amerikai csatorna is, de utóbbi a késést azért tartja fenn, mert számtalan neves amerikai sportoló küzd egyszerre, így a csatorna csak a legjobbakat válogatja össze. Valamint náluk szigorúan nem mutathatnak egy mellbimbót sem korhatár nélkül, és időeltolódás is van. De a lenti kép egyszerű mondanivalója elég volt ahhoz, hogy a 9gag kifigurázó oldalán kiemelt kép legyen és mindenki az amerikai tévécsatornán nevessen, hisz senki nem olvas utána csak elfogadja a tényeket.

Egy új trend van kialakulóban, ez pedig a The Slow Web (lassú internet). Pontosan az ellenkezője a manapság trendi Fast Web-nek. Mi a Fast Web? Folyamatosan frissülő állapotok facebookon, twitterel felgyorsított híradás weboldalakon, cikkek végén “Olvasta már?” bejegyzések újabb és újabb marasztalás gyanánt. Naponta tucatszor megnézni az emailjeinket/közösségi oldalunkat. Klikkelj. Lájkolj. Ossz meg.

Ezzel szemben áll a Slow Web. Nem nézzük folyamatosan az index és origo címoldalát a percenként frissülő hírekért, hanem elolvassuk reggelente a kedvenc újságunkat. Beütemezzük a tevékenységeinket, nem hagyjuk szabadon lógva a feladatokat. Például egyszerűbb azt megszokni, hogy minden szerda reggel elmegyek fallabdázni, minthogy hetente háromszor majd elmegyek sportolni. Az első esemény sokkal valószínűbb, hogy megvalósul. De ha már webről beszélünk, akkor az emailek. Vannak (köztük én is), akik folyamatosan nézik az emailjeiket és próbálják prioritások szerint megválaszolni, ütemezni azokat. De a fókusz így is elveszik. A Slow Web követői azt vallják, hogy naponta egyszer néznek emailt, mondjuk reggel, és utána be tudják táblázni a napjukat, sokkal eredményesebben tudnak az egyes feladatokra koncentrálni, így a munka minősége is javul.

Összefoglalva a Slow Web lényegét: inkább tudást szerezz, mint információt. Inkább ritmikusan élj, mint random helyzetek szerint. Időzíts és ne azonnal élj. Ez nagyjából teljesen szembe megy a mai trendekkel, ahol twitteren és rss-en keresztül kapjuk az infót, az összes hírportál (és facebook ismerőseink) beszámolnak az eseményekről, a cégekben köremailek mennek gondolkodás helyett és tarol az elektronikus hírlevélpiac. A marketingesek úgy tartják, hogy a nyomtatott, postai hírlevél manapság ismét ütősebb, mint az elektronikus, hisz a papírra több időt szánunk, mint az emailjeinkre.

Van egy érdekes program, amit a cégeknek ajánlok. Az iDoneThis tipikusan a Slow Web stílus megtestesítője. Minden nap a munkaidő végén érkezik egy emailed, amire válaszlevélben fel kell sorolnod, hogy mit hajtottál végre aznap. A rendszer ezután reggelre (!), tehát nem azonnal, összefoglalja minden munkatárs beszámolóját. Így neked aznap már csak pihenned kell, hisz leadtad a listád. Reggel pedig megkapod az előző napi összesített listát, hogy ki mivel meddig haladt, ki mit dolgozott. Ez menedzsereknek kiváló kis program, 30 napig most ingyenesen kipróbálható. Természetesen visszakereshető és kumulálható heti, havi lista is. Az egész szoftver egy koncepció köré épült, amelyet szerintem mindenki ingyen is be tud építeni az életébe: ne csak alkoss új dolgokat, de oszd is meg őket folyamatosan. A világ ezen az úton fejlődhet, ha tudjuk ki mit tesz érte. A napirendek és feladatlisták tényleg fontosak, de az eredmények mérése és kommunikálása is ugyanolyan fontos. Érdemes a határidőnaplónkat (használtok még ilyet? mert én imádom!) utólag is feltölteni az elvégzett feladatokkal, akár naponta. Visszatekintve is büszkeséggel tölthet el, valamint motivál a jövőbeli munkavégzésre. Nem mellékesen ha a főnököd érdeklődik, hogy mit csináltál, neked csak ki kell nyitni a naplód…

A Debrecen Bár is a Slow Web trend követője. Eddig persze erről nem tudtunk. 😀 Viszont az alapelvünk azonos: olyan tartalmas és mély cikkeket osztunk meg veletek naponta egyszer (néha kétszer ;)), melyek kikapcsolnak a hétköznapi forgatagból, gondolkodásra ösztönöznek és reméljük, hogy még pozitív változásra is. Zoli cikkei a Zöld rovatban hétről hétre tartalmasabb olvasmányok, melyeket nem lehet futtában telefonról elolvasni a buszon, hanem le kell ülni a kávé mellé és a temérdek linkjét is végignézni, hogy aznap is tanuljunk valamit a környezetünkről. Miklós cikkei a menDEmonda rovatban 15-25 perces videókat tartalmaznak nagyon komoly mondanivalóval, amelyek számos változtatási javaslatot adnak életfelfogásunkhoz. Norrka cikkei is látszólag csak zenéről, klipekről és programokról szólnak, de igazából mély érzésekről, szemléletváltoztatásról, ezen belül stílusváltásokról, a birkaként követő trendekből való kikacsintásokról szól. A programajánlóink pedig nem színes foltként szerepelnek, hanem azért, hogy menj ki, vegyél részt, éld át, légy gazdagabb valamivel.

Ez a cikkem is az utóbbi gondolat köré épült, ahogy a Slow Web mozgalom. Nekünk ez tetszik, de a kérdés, hogy neked mennyire tetszik, hogyan látod a jövőjét, a saját jövődet?

Reklámok
8 hozzászólás Post a comment
 1. aug 9 2012

  Ez egy tök jó ötlet, csak az egész médiaszemléletet újra kell kalibrálni hozzá. Példának felhoznám azt az esetet, hogy az egyik magyar női online lapnál volt egy hat hetes betanulási folyamat és az oldalon kb. napi 30 cikk kerül ki. Ebből 8-10 sztáros anyag, a többi életmód, politika, kultúra, stb. Ennyinek kell kimenni ahhoz, hogy a hírkeresőről bejöjjön a kellő számú kattintás és a hirdető több milliót fizessen a bannerért. Hiába írna bárki mélyebb tartalmú anyagokat a sok értelmetlen celebhír helyett pl, nem lenne több a kattintás – az oldalon töltött idő pedig elég alacsony. Ránéznek a képre és ha nem elég érdekes, mennek tovább. A képes cikkek slideshowja min. 7 képet tartalmaz és általában 2.5-3 az átlapozási átlag (tehát ennyire kattintanak rá a 7-ből).

  Médián kívül ott az extrém delivery egyes cégeknél. Más kommentben már írtam, h informatikai cégnél dolgozik a párom és nem fizetnek nekik túlórát, viszont a főnök annyi megbízást vállal el, amit csak napi 10-12 órás melóval lehet időre teljesíteni. Így rendszeres a túlóra.

  Szóval szinte az élet minden területén szükséges lenne kicsit alacsonyabb fokozatra kapcsolni, hogy ez működjön, mert ennek a gyorsaságnak máris sok káros hatása van a társadalomban. A gyorskajának az elhízás, a túlórának a kiégés és a társas kapcsolatok lemorzsolódása. Hiába facebook, akkor sem lehet normális kapcsolatot online fenntartani.

  Válasz
 2. Máté
  aug 10 2012

  Melcsi, most nem értek veled egyet.
  A médiás példád ellenpéldája Müller Péter. Nem olvasom, de amennyire tudom, ő csak mély gondolatokról ír, és mégis már szinte személyi kultusz lengi körül. Szóval lehet azt így is csinálni, lehet nevelni minőségi cikkekkel az olvasókat.

  IT-túlóra: itt meg ki kell lépni. A vezető meg fogja tanulni, ha a legjobb alkalmazottjai elmennek. De tudom hogy van több olyan cég Pesten akik erre rendelkeznek be. Szerintem ők addig tudják ezt megtenni, amíg van olyan alkalmazott, aki behódol nekik.

  Nem írtam, hogy ez egy könnyű menet, de folyamatosan tanítani kell az embereket, ha változást akarunk.

  Válasz
 3. Moncsi
  Sze 24 2012

  Nagyon tetszik a honlapotok, értékes munkát végeztek, és azt hiszem, ennek a hétnek mindenképp a leginkább inspiráló elemévé vált, hogy az oldalra bukkantam.
  Azt hiszem egyetértünk abban, hogy nemcsak szükség van erre a mentalitásra és tevékenységre, de igény is.
  A legjobbakat kívánom és természetesen olvasom a posztokat!

  Válasz
  • Máté
   Sze 24 2012

   köszönjük Moncsi, ilyet mindig jól esik hallani 🙂
   Jó olvasást kívánunk, és kommentelj bármikor, ha van hozzáfűzni valód, hadd épüljön a Debrecen Bár közössége! 😉

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Már megint tévézel?! | Debrecen Bár
 2. Életed az ételed | Debrecen Bár
 3. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár
 4. A legjobb ötletek az !gendebrecen képzéséhez | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: