Skip to content

2012-08-13

1

100% magyar

Készítő: Norrka

A néhány éve még jogosan magyar underground-nak hívott zene lassan már annyira mainstreamnek számít, hogy felcserélődnek az értelmezések. A Quimby-t, Vad Fruttikat vagy Péterfy Borit lassan már annyian ismernek, mint a Tankcsapdát, vagy épp Dévényi Tibi bácsit. Hogy ez pozitív-e, vagy negatív, abba most nem mennék bele. Inkább ajánlok némi újdonságot azoknak, akik már kicsit unják a Most múlik pontosan-t. Figyelem, akik az undergroundot nem szívlelik, azoknak kicsit tömény lehet a tartalom.

A neo tagjai számítástechnika-, biológia-, illetve tesitanárként próbálták ki magukat a legújabb, We Are All Heroes című számhoz készített klipben. A tavaly megjelent, The Picture című nagylemez egyik dalához rakta össze új videóját a csapat, ezúttal eltávolodva az eddig jellemző futurista neon-nejlon vonaltól, amit az előző dalok képviseltek. A dalban hallható “We are, we are all heroes” felkiáltást is egy nemzetközi iskolában tanuló gyerekekkel rögzítették. Hangzásvilágát illetőleg a szokásos Neo világot követték, kicsit dubstep-es beütéssel.

A Belmondo zenekar Mikor című nagylemezéhez elkészült a legújabb klip. A videót a Gyereknek maradni dalhoz forgatták a Minicityben (gyerekváros a Nyugatinál). Czutor Zoltán Belmondo-frontember elmondta, hogy a zenekar eddigi legabszurdabb klipjét az együttes egyik állandó üzenete ihlette, miszerint kevesek vállalják a felelősséget a tetteikért, sokan szeretnék megúszni a döntéseiket és azok következményeit, tehát gyereknek maradni. “A gondolat természetesen nem direkt, inkább áttételes megjelenítése és a figyelemfelkeltés volt a cél a meghökkentő képi és színvilággal.” Tényleg elég bizarr klip lett, a mondandóját tekintve viszont érthető, hogy ezt a képi világot választották.

A következőkben Egy Másik Zenekarról fogtok hallani. Mármint nem csak szimplán egy másik zenekarról, hanem az Egy Másik Zenekarról. Fantáziadús név. “Írhatnánk hogy sokat gondolkoztunk a nevünkön, de nem lenne igaz. Amikor próbetermet foglaltunk mindig azt kérdezték hogy ez most melyik zenekar. Ez a HR Zenekar? Nem. Ez az Osló? Nem. Ez egy másik zenekar. Tudod mit? Írd be hogy ez Egy Másik Zenekar. Hát így!”- írják hivatalos oldalukon.
A banda legelső videóját három különböző városban forgatták, Budapesten kívül a svédországi Malmöben és a dán fővárosban, Koppenhágában. A banda bemutatkozó anyagának zenei rendezője Jamie Winchester, akinek hatása egy kicsit talán érezhető is. Kíváncsi vagyok, meddig jut a banda, én sok szerencsét kívánok nekik.

Ákos Tipikus sztereó című dalát elsőként a soproni VOLT Fesztivál közönsége hallhatta élőben. „A Tipikus sztereó ugyanazt a retro-szinti hangzást képviseli, mint elődje, az Előkelő idegen, képileg és szövegben is a parodisztikus vonalat viszi tovább.” – mondta a dalról Ákos. A számhoz még januárban forgattak klipet Ákos és zenekara amerikai kirándulása során, méghozzá Las Vegasban, a nevadai sivatagban, a Mead tónál és a Hoover-gátnál zajlott. A klipnek maga Ákos volt a rendezője. “Amikor itthon a jelmezeket válogattuk a kliphez, mindenki azzal viccelt, hogy Vegasban ezekkel a szerkókkal egyáltalán nem fogunk kitűnni a színes forgatagból. Aztán kiderült, hogy a tornacipős-kockásinges átlagturisták közül igencsak kilógunk: gyakorlatilag soronként kellett felvennünk a klipet, mert mindenütt csődületet okoztunk, így a biztonsági őrök és a zsaruk figyelmét is sikerült felkelteni. A Hoover-gátnál akkor álltunk le a forgatással, amikor egy rendőrségi helikopter kezdett el körözni a fejünk felett.” – nyilatkozta Ákos a klipről. Véleményem ezúttal is az, hogy több energiát kellett volna magába a zenébe fektetni, mint a klip képi világának kialakításába. (Csak a poén kedvéért: az Index  egyik cikkében Ákos dalszöveg-generátort találunk, mellyel elkészíthetjük saját, ‘egyedi’ Ákos-dalunkat :))

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. asd
    aug 17 2012

    Jó kis írás, kár, hogy egyetlenegy “underground” zenekar sem került említésre 😉 De örömteli, hogy legalább nem “alternatívnak” csúfoltad őket. Jó kezdeményezés, első lépésnek ok, de szívesen hallanék valamit, olvasnék valamiről, ami tényleg kevésbé ismert, és legalább egy picit is izgalmasabb, mint az mr2 ródsók és színpadok állandó szereplői.

    Az ajánlótól tök függetlenül, teljesen szubjektívan, nem akarok “quartos” jelzőket használni, de a Belmondo már a kezdetek kezdetétől béna, erőltetett és izzadtságszagú, szerintem egyszerűen szörnyű (persze, lehet csak a nyers után).

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: