Skip to content

2012-08-13

1

Az albérlés jogi oldala

Készítő: Laci

Ahogy azt az előző írásaimban már ígértem nektek, most az albérlés kicsit elhanyagolt, de lényeges oldalával foglalkozunk, a bérleti szerződéssel. Mégpedig azért, mert sokan csak legyintenek, hogy ez felesleges. Ha most velem tartotok, akkor megtudjátok azt, hogy miért nem!

Kezdjük is a legelején. Albérleti szerződést minden olyan esetben kötni kell, ha valaki albérletbe költözik. És nem csak azért, mert erre a törvény is kötelez, hanem azért is, mert később, ezzel nagyon sokk kellemetlenséget tudtok elkerülni.

A lakástulajdonosok, a bérbeadók persze gyakran ki akarnak bújni ez alól a kötelezettség alól, mert ha valaki bérbe adja a lakását, akkor azután bizony adózni kell. És bizony gyakran nem is keveset. Ennek a pontos feltételeiről a NAV az utóbbi években kiadott egy tájékoztatót, amik közül a legfrissebb, 2012-est itt olvashatjátok. A tulajdonosoknak pedig ajánlanám még ezt az oldalt is, ahol egy ingatlaniroda szedi össze az adózás egyéb szabályait.

Mindenesetre a bérlőknek a legelőnyösebb az, ha a bérlés feltételei írásban vannak rögzítve. Mégpedig azért, mert a szó elszáll, de az írás megmarad. Egy bérleti szerződéssel a későbbi kellemetlenségek és félreértések gyakran elkerülhetőek, legyen szó akár a kaució, akár a kiköltözés feltételeiről. Ha a google-ben rákerestek, akkor elég sok szerződéstervezetet lehet találni, ami már egy jó kiindulási alap. Én egy korábbi albérletemben ezt a mintát használtam:

Albérleti szerződés minta

Amire mindenképpen figyeljetek, akár ezt, akár egy más albérleti szerződés mintát használtok:

 • az adatok jól legyenek feltüntetve
 • mindig legyen pontosan megadva az, hogy mik a bérlő és mik a bérbeadó jogai
 • azt is írjátok le, hogy mit tartalmaz a rezsi, és mennyi a bérleti díj
 • tanúk által legyen hitelesítve a szerződés

Remélem újra sikerült hasznos tippekkel segítenem a gólyák Debrecenbe érkezését. Mindenesetre rövid albérlet keresési útmutatónk végére értünk. Röviden összefoglalva a következő témaköröket vettük át:

 1. Mikor és hol érdemes albérletet keresni (Koli – saját lakás – albérlet trió közül lehet választani, és írtam arról, hogy szerintem mikor érdemes az utolsót választani. Én az online keresés mellett tettem le a voksom, és ajánlottam a számotokra pár Debrecen specifikus keresőoldalt.)
 2. Hogyan érdemes elkezdeni az albérletkeresést Debrecenben (10 tippet kaptatok ahhoz, hogy elkerüljétek a bakikat, kellemetlenségeket, és megtaláljátok a legjobb albérleteket.)
 3. A bérlés hivatalos lépései (Az albérleti szerződéssel kapcsolatban osztottam meg veletek a tapasztalataim, gondolataim, és csatoltam egy szerződéstervezetet is a számotokra ebben a postban.)

Jó lakásnézést, és hasznos debreceni időtöltést mindenkinek!

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  aug 15 2012

  Laci, szerintem egy 4. bejegyzésben írhatnál a lakástulajdonosoknak is egy összefoglaló cikket, hogy mire figyeljenek kiadásnál, valamint az adózásnál. Ez a két linkről jutott eszembe, mert én például szívesen olvasnék azokról is 2 bekezdés.
  Amúgy jól összeszedett sorozat és most hiánypótló, jelenleg pörög a kiadói piac 🙂

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: