Skip to content

2012-08-14

2

Zúzd le a félelmed és tanulj meg bármit!

Készítő: Kovács Miklós

Jóképű és még okos is, úgy gondolja, hogy bármit megtanulhatsz, csak a megfelelő módszert kell alkalmaznod. De az is lehet, hogy csak eléggé félned kell tőle, hogy legyőzd és a hobbiddá váljon. Tim Ferriss példája engem is inspirált. Én a tömeg előtti beszédtől féltem, de legyőztem azzal, hogy kiálltam és elmondtam egy diplomaosztó beszédet. Nézzétek meg, hogy a profi ezt hogy csinálja és tanuljatok belőle!

Tim Ferriss videóját ajánlom most figyelmetekbe, amelyben most a félelmünk legyőzéséről és az általa nyerhető hasznokról lesz szó. Tim Ferriss saját elmondása szerint kiskorában nagyon félt az úszástól. Szerintem nincs egyedül ezzel, valamilyen rossz élmény kapcsán előfordulhatott ez akár veletek is. Egy alkalommal mikor olyan táborban táboroztatták őket, mint amilyenekbe most rengeteg egyetemista utazik ki, hogy nyelvet tanuljon, majdnem belefulladt a vízbe. Ekkor jött rá, hogy ő nem a Hihetetlen Hulk.

Tehát szembesült halandóságával, sebezhetőségével és ezek után újra kellett értékelnie az úszáshoz fűzött kapcsolatát. Ez már csak 31 éves fejjel sikerült neki, de akkor végre simán és “termelékenyen” tudott úszni. Ezt úgy érte el, hogy segítséget kért egy fizikustól. Megpróbálta az úszókat is megkérdezni, vagy triatlonistákat, de ők sem tudtak neki segíteni érdemben. Együtt elemezték az úszás mivoltát, azt, hogy a lényeges, előremutató dolgok a víz alatt történnek, a lábtempó nem segít szinte semmiben, gyorsúszáskor a felsőtestet el kell fordítani, 45 fokba kell a kéznek érkeznie a vízbe úszás közben. Nagyon aprólékosnak és tudományosnak hangzik, szinte egyetemi fizika órát is lehetne belőle tartani, de mégis, ezzel a módszerrel most már élvezi az úszást és biztonságban érzi magát a vízben. Addig a pontig úgy érezte, hogy a hamis elképzelések és az ellenőrizetlen feltételezések azok, amelyek hátráltatják az alapvető elvek helyes felállítását, most azonban az előbb felsorolt elvekkel új alapokra helyezte saját maga számára az úszást.

Ugyan így nehézséget jelentett neki a nyelvtanulás, a középiskolában mumusként tekintett a spanyolra (ismerős lehet nektek is a némettel, esetleg az angollal). Az iskolában megtanultakból a “Hol van a WC?” maradt csak meg neki, és a választ sem értette meg. Mára spanyolul, japánul és még több nyelven is folyékonyan beszél. Hogy is érte ezt el? Szerinte minden egy Japánba szóló ösztöndíjjal kezdődött, ahová 16 évesen került ki. Mikor külföldi családjánál 1 éves nyelvtudásával (előtte 1 évet tanult japánul) megkérte a vendégcsalád anyukáját, hogy “Reggel 8-kor meghágna?” a “Reggel 8-kor felébresztene?” helyett úgy érezte lehet problémás lesz a kint tartózkodás. Az írásjelek is kételyt ébresztettek benne, nem tudta, hogy fogja őket megtanulni, próbálkozott így is, úgy is, végöl egy jó írásjeltáblázat segítségével 3 hónap múlva már el tudta olvasni a helyi lap bekezdéseit. Szembe nézett a félelmével, miszerint nem tud nyelveket megtanulni, és a sok módszer közül ki tudta választani, hogy melyik az, amellyel sikerrel veheti ezt az akadályt.

Itt kell idéznem az előadót, miszerint: “Ezzel eljutunk a lényeghez, ami ez: gyakran nem az a meghatározó, hogyan csinálod, sokkal lényegesebb az, hogy mit csinálsz. Ez a különbség a között, hogy valaki hatékony, és a fontos dolgokat végzi el, vagy termelékeny, tehát jól dolgozik, de nem válogat fontosság szerint.” Tehát nem azt nézi az ember, hogy a fontos dolgot csináld, hanem azt, ami termelékeny a számodra, nézz magadba, értékeld át magad, és keresd meg a számodra legmegfelelőbb módszert a félelmeid leküzdésére.

Ezzel az attitűddel egy botlábú táncosból 4 hónap alatt táncverseny döntős férfit faragott. Ez az ember saját maga volt. Remélem a Ti életetekben is eljön az a pillanat, mikor úgy érzitek bajnokot kell faragnotok magatokból!

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  aug 15 2012

  Szerintem ez a videó alulmúlta a korábbiakat… A lényege, hogy alaposan kielemzett mindent, majd megtanulta és sokat gyakorolt. Ez most is az alapja a tanításnak itthon, csak az önszorgalom hiányzik az emberekből: például otthon szótárral fordítsanak, ne online, vagy otthon megoldják a matek munkafüzet összes feladatát, ne csak a házit másolják le óra előtt. Szerintem semmi újat nem mond, csak jó példaként szerényen kiáll és érdekesek a történetei.

  Válasz
 2. aug 15 2012

  Tehát mit is a mondanivalója? Csináld azt amit ő. Elemezd ki, amiben hibázol, tökéletesítsd, tanuld, gyakorold szorgalommal. Lehet, hogy mondanivalóban nem a legjobb videó eddig, de van mit tanulni belőle. A jó példa az, amit lehet követni.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: