Skip to content

2012-08-16

1

Nem minden arany, ami start-up

Készítő: Rab Máté

“Sikersztori! Befektettek! Milliók és milliárdok kiscégeknek!” Ezekről sokat hallunk, de a negatív oldaláról szinte semmit. Bukott történetek következnek.

Kezdjük az elején, mi is az a start-up? Definíciójára a világon végtelen számú megközelítés van, nekem mégis a magyar tetszik a legjobban.

A dinamikus, gyorsan növekedő és fokozottan sérülékeny vállalkozások a gazellák. A gazellavállalkozások többnyire kicsivel kezdik, de már a kezdet kezdetén nagyban gondolkodnak, azaz az alapító vállalkozók szeme előtt egy nagy vállalkozás képe lebeg. A növekedés mértéke a gazelláknál az iparági növekedés duplája. A gyors növekedés azonban fokozottan sérülékennyé is teszi a vállalkozásokat. (Vecsenyi 2002, 61.o.).

Tehát a start-up egy olyan kiváló lehetőségekkel rendelkező induló cég, amely kvázi duplázni akarja magát évente, mégis magában hordozza a veszélyt, hisz ha nincsenek jól felépítve az alapok, akkor könnyen jöhet a teljes összeomlás.

Ez itt a lényeg.

Bukott start-up például a MySpace is. A MySpace közösségi oldal célja volt, hogy újraírja a zene, a randizás és a popkultúra szabályait. Ehelyett csúfos bukás lett a vége. A zenei oldal, amely számos bandának jelentette a kiugrási lehetőséget, 2008 decemberében volt a csúcson 75,9 milliós havi látogatóval. 2011 májusára ez a szám 34,8 millióra esett vissza, és azóta havi legalább 1 millió látogatót veszítenek. Azt gondolnánk egy zenei közösségi oldal maga a csúcs, mégis, bő 2 év alatt képes eltűnni. Az okokat részletesen lehet taglalni, de röviden összefoglalva: rossz menedzsment, egy hibás cégegyesülés és számtalan stratégiai hiba.

A Zynga horror-sztori

Mindössze 6 napos a cikk, amit a Zynga horror-sztorijaként aposztrofáltak. Válás, alkoholizmus és semmit sem érő részvények voltak a jutalmai a 12 órát dolgozó alkalmazottaknak. A Zynga egy online játékfejlesztő cég, ami bevételeinek 90 százalékát facebookos játékokból szerzi, úgymint a FarmVille és MafiaWars. A cég annyira sikeresen indult és olyan szépen termelte a profitot, hogy felvásárolhatott egyéb kisebb játékfejlesztő cégeket is. Egy ilyen felvásárolt cég alkalmazottja vallott arról, hogy mi folyik házon belül.

Először csak napi 11 órát dolgoztak heti 6 napon át, hogy tartsanak egy féléves határidőt. Majd ahogy közeledett a leadás napja átálltak 12 órába és heti 7 napba. Mindenkit “rocksztár” státusszal, negyedéves bónusszal és előléptetéssel kecsegtettek. Cserébe lemondtak a családról, a barátokról, a szabadidőről. A legtöbben bent aludtak. De ketten elváltak, több kapcsolat ráment (például a cikkíró srácé is), volt egy idegösszeomlás is. A cég kompenzálta őket Zynga részvényekkel, ingyen kajával és pólókkal. Pó-lók-kal… Azért időben befejezték a játékot és el is indult, de lehangolóan teljesített. Így bukták a bónuszokat és előléptetéseket. Persze pihenni nem lehetett, mert az éles játékot folyamatosan fejleszteni kellett az első játékosok visszajelzései alapján, hátha úgy többen jönnek. De nem. Abban bíztak, hogy majd a részvények szárnyalnak, hisz akkor a cég még a nyilvános részvénykibocsátás előtt állt. Elérkezett a várva várt nap, körülbelül 20$ köré tették a részvények árát, ami nemsokára 100$-ig felmegy. Pár nap múlva a vezetőjük lelépett, a részvényeket meg 10$-on cserélték. Most 2,9$, akárcsak egy sajtburger. A várakozások finoman szólva nem jöttek be. A Bloomberg friss cikke szerint a Zynga újabb részvények kiosztásával szeretné kompenzálni az alkalmazottait.

Magyar vonal

Itthon azért még finoman szólva sem dübörög a start-up élet. Nem nyitnak naponta újabb és újabb cégeket kirobbanó ötletekkel, pedig lehetne. Elvileg a globális vállalkozókedv növekszik, és természetesen az IT vezeti azon iparágak listáját, ahol a legtöbben alapítottak új céget. Az elsősorban teljesítmény-orientált országokban 25%-os volt a növekedés, míg az innováció vezérelt gazdaságokban az új vállalkozások számának növekedése 22%, mindezeknek 36 %-a start-up. Konkrétabban itthon 2010-ben és 2011-ben is elég jól teljesítettek a kockázatitőke-alapok, amelyek a legjobb forrást adják a start-up cégeknek. 2012-ben is hasonlóra lehet számítani, csökkenni idén sem fog a befektetések száma és csak reméljük, hogy ősztől már az egyetemi projektek is felpörögnek!

Összefoglalva a fenti negatív cikkeket, szívás a startup élet. Lelkesen belevágsz egy megkapó új ötletbe, majd mikor kidolgoztad a lelked is, nem kell senkinek a cuccod. Szerintem viszont ez benne van a pakliban! A vállalkozó innovátorok viszik előre a világunkat, akik feltalálnak mindenféle vagányságot, mégis többnek be kell buknia. Mert be fog bukni idővel, még a Facebook is. Itthon sajnos (?) még nem tartunk ott, hogy globális magyar cégek csődjeiről számoljunk be, ami vagy azért van, mert a magyar cégek ha nemzetközi szinte mennek, akkor sikerre vannak ítélve, vagy pedig mert még kevés az ilyen cég. Meglátjuk mit hoz a jövő. Szerintem a negatív példákat is mindig közölnie kellene a sajtónak, hogy azokból tanuljunk, merítsünk erőt és kitartást, de maradjunk a realitások talaján. Így talán lassabban építkezve, de hosszabb távon lehetünk sikeresek.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: