Skip to content

2012-08-17

2

Szélenergia extra!

Készítő: Zoli

A szélenergia-felhasználás hazai helyzetének és az ebben rejlő lehetőségeknek (lakossági szinten is) az ismertetése előtt kitérek a különböző, a szokásostól eltérő hasznosítási módokra és technológiákra, a jövő megoldásaira.

A témával kapcsolatos forrásokat olvasva az a meglátásom, hogy a szélenergia-felhasználás fejlődésének és terjedésének igen érdekes és változatos történelme van, így a következő felsorolás elemeinél megfigyelhető lesz egy időrendi sorrend. Az egyes elemeknél a szélenergiát hasznosító szerkezetekre koncentrálok, tehát itt például a hajózásban való alkalmazást nem említem meg újra. Előbbit, és a szélenergia helyzetét a világon és az EU-ban, az előző cikkben ismertettem.

A következő megoldások és technológiák felsorolása tehát a múltból a jövő felé halad, ezzel teljesebb képet kaphatunk az „ágazatról”, és a témakör fontosságáról.

Múltbéli megoldások

Szélmalom

A perzsák az első szélmalmot Kr.u. 200 körül készítették, vertikális tengelyre vitorlás karokat szerelve.

Ezeket átalakítva Európában kezdtek el terjedni a horizontális tengelyű szélmalmok, amiket a gabonaőrlésen kívül már víz szivattyúzására és átemelésére is használtak a X. században. Magyarországon is építettek szélmalmokat, 1873-ban 854 db „holland” szélmalom működött az országban!

Az első szélturbina kialakítása: egy szélmalom generátort hajtott meg, így állították elő a mostani (azonos szélkerékkel felszerelt) szélturbináktól jelentősen (1/5-e) elmaradó kapacitású turbinát.

Érdekes továbbá, hogy az első európai szélgenerátornál a megtermelt elektromos áramot elektrolízisre használták, az így keletkező hidrogénnel pedig gázlámpát működtettek.

Szélerőgép, szélmotor

 • mezőgazdasági felhasználás (öntözés, szivattyúzás, levegőztetés stb.)
 • ipari és háztartási felhasználás (családi házak és víkend házak teljes villamosenergia ellátása, hálózatra termelés, üzemek)
 • Amerikai típusú, vízszintes tengelyű szélkerék

Az amerikai filmekben is alkalmanként előtűnő szélkerekek, amelyek a szél irányát nagyon könnyen követni tudják.

Szélerőmű

 • Savonius-rotor: A 19. század végén fejlesztették ki, hosszú élettartammal, de még mindig alacsony, 23% körüli hatásfokkal.

 • Darrieus-szélturbina: Vertikális tengelyű szélturbina, amit 1931-ben szabadalmaztattak. Jellegzetes formájú, a mai szerkezetektől elmarad a hatásfoka és teljesítménye
 • Windspire-modell: A kisebb szélsebesség melletti működésnek az egyik modellje a három szárnylapátot tartalmazó, hat kazettából felépülő Windspire.
 • Windstar 530 G: 2001-es telepítését követően működik, kísérleti jelleggel.

 

A jövő megoldásai

Míg a mai, nagyobb méretű és teljesítményű szélturbinák térnyerése folyamatosan zajlik, vannak tervezők, akik már a következő generációról álmodnak, ami a szélturbinák technológiai megoldásait illeti. Képzelőerejük határtalan..

Szélturbina-fa

Egy hollandiai csoport a nagyteljesítményű turbinák megreformálását célozzák meg. Elképzelésük szerint a jövő szélturbinái fához hasonlítanának, több ágból, és az ágak végén egy-egy turbinából állnának. Az így létrejövő „turbina-fa” maximum 8 db turbinából állna, és akár 120 méter magas is lehetne. Az elképzelés érdekes, de a fizika törvényei is határt szabnak az ilyen kezdeményezéseknek.

A rotorlapátok Guinness-rekordere

Egy 3 nappal ezelőtti hír szerint a Siemens elkészült minden idők leghatalmasabb szélkerék-lapátjainak legyártásával, és megkezdte azok egyáltalán nem egyszerű szállítását a dán partok felé. A 75 méter hosszú lapátok egy tengerbe telepített szélerőmű részei lesznek, amelynek célja a partmenti szelek erejének maximális kihasználása.

A mérnökök egy darabban gyártották le a gigantikus lapátokat, hogy azok áramvonalasságát semmiféle kapcsolódási pont ne zavarhassa. A jobb oldali képen az utcahossznyi méretű rotorlapát szállítását láthatjuk.

Fa szélerőmű-torony

Hannoverben fa szélerőmű-torony prototípusát kezdték el építeni, ez 100 méter magas lesz. A gyártó szerint a fa alkalmasabb az acélnál erre a célra.

Úszó szélerőmű

Szintén érdekesség az úszó szélturbinákból álló szélfarm, amit a norvég Statoil cég szeretne megvalósítani az amerikai partok közelében. Ily módon a mélyebb vizeken is lehetne turbinákat telepíteni, ahol nem lehetséges a talapzat kialakítása.

Szélenergia turbinák nélkül?

Egy New York-i tervezőcég új ötlettel állt elő a szélenergia kiaknázására: turbinalapátok helyett rugalmas póznákkal érnél el a célt. A póznaerdő akkor termelne áramot, amikor a szél hullámzásba hozza annak elemeit. A terv helyszíne az Egyesült Arab Emírségekben épülő ökováros, Masdar City pályázatára készült. A szél hatására a pózna meghajlik, a rétegek deformálódnak, és áramot termelnek.

Repülő szélerőmű

A tavasszal lezajlott kísérlet során az AE amerikai cég repülő szélturbináját sikeresnek ítélték. Egy 10 méter átmérőjű repülő turbinát eresztettek fel, amelyet a tervek szerint akár 300 méter magasra is fel lehet majd juttatni, ahol termelékenyebben és alacsonyabb költségekkel tud működni. Kedvező, hogy mobil, nem jár zajszennyezéssel és sokkal egyszerűbben üzembe helyezhető, mint egy hagyományos szélturbina. Ez a megoldás is ígéretesnek hangzik, valamiért mégis csak kutatómunka során lehet ráakadni.

Viadukt recycling – völgyhíd újrahasznosítás

Olaszországban igen sok régi viaduktot lehet találni, amik lebontása helyett a városvezetők és a kormány pályázatot hirdet azok felújítására. A környezettudatosságot preferáló pályázati kiírásra érkezett a borítóképen is látható völgyhidat ábrázoló pályamű, a Solar Wind fantázianevű híd tervével. A tartópillérek közé épített 26 db szélturbinával és a napelemeket is tartalmazó úttesttel szél- és napenergiát is hasznosítanának.

A következő részben a hazai helyzet mellett a házi készítésű szerkezetek előállításának lehetőségeit is igyekszek felmérni, a lakossági lehetőségekről is szót ejtve, ennek előfutára a következő gondolat. Az egyik legegyszerűbb, házilag is elkészíthető függőleges tengelyű „szélgép” látható működés közben, a következő videón. A szerkezet 2 fél hordó segítségével hasznosítja a szél energiáját, természetesen generátorral összekötve.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. taskymuse
  aug 17 2012

  köszi…ismét érdekes és hasznos dolgokat tudtam meg.

  Válasz
  • Zoli
   aug 25 2012

   Köszönöm! 🙂 Igyekszek a közeljövőben a lakosságra, kis felhasználókra vonatkozóan gyakorlati haszonnal is szolgáló kalkulációkra, információkra (is) fókuszálni.

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: