Skip to content

2012-08-23

1

Kreatív innovációk környezetünkben

Készítő: Rab Máté

A Business rovat célja, hogy bemutassa a legújabb fejlesztéseket is. Először rendbe tesszük, hogy mi fán terem az innováció, majd pár országos és számos debreceni újdonságról is beszámolok. A kreativitásod a cikk végére garantáltan a magasba száll! 😉

Kezdjük az elején, mi is az az innováció? Röviden egy olyan kreatív gondolat, amely megvalósul a való életben. Nem feltétlenül kell hasznosnak lennie, bár itt lép be a képbe, hogy mi a célja az innovációnak. Manapság általában a munkaerő megtakarítására (több gép, kevesebb ember), az életünk megkönnyítésére (gépesített környezet), hosszabb és minőségibb életszínvonalra, valamint környezetünk megóvására használják, használjuk. Az a jó az innovációban, hogy mindannyian tudunk újdonságokat kitalálni és beépíteni az életünkbe, így tehetünk egy élhetőbb, jobb jövőért.

Magyarországon az innováció intézményesített, létezik a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mely “a Kormány kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős szerveként a hazai K+F eredmények hasznosítását, piacra jutását célzó kezdeményezésekhez és kormányzati törekvésekhez nyújt szakmai támogatást.” Weboldalán minden pályázati támogatás megtalálható, számos beszámolóval, nemzetközi tevékenységeik leírásával.

Magyar fejlesztések

Miklósi Ádám neve kinek mond valamit? Ő még csak egy végzős NYME hallgató, de közben már többször szerepelt sikeresen környezetbarát dizájner versenyeken! Honlapja is dizájneresen tökéletes. A jobb oldali képen látható lámpája az ún. Mangólámpa, amellyel 2012-ben az India – Future of Change innovációs pályázaton került a kiemelt tizennyolc pályamű közé. India éghajlati adottságainak hasznosítása adta az ötletet, hogy elegáns formatervezésű utcai lámpáinak LED izzóit az esős évszakban beépített esőturbinákkal, a száraz évszakban pedig napelemekkel működtesse. Másik pályaműve a Cellcooker, amely 2011-ben az Electrolux Design Lab nemzetközi formatervezési versenyén az élmezőnyben végzett. Ez röviden egy okostelefonnal vezérelhető vákuum főzőrendszerével, mely távolról is beállítható, a telefonodra üzenetet küld a hozzávalók beszerzéséről, valamint a sous-vide főzési technikával alacsonyabb hőfokon, de hosszabb ideig főzve készíti el az ételt, ezzel zamatosabbá téve azt. Egy rövid videó a termékről:

Persze a lehetőségek végtelenek. Erre jó példa, hogy számtalan környezetbarát innovációs blog és weboldal létezik, akár magyar nyelven is, hisz ez a legkönnyebben megfogható és alkalmazható mindenki által. Ilyen például az a brit motel is, ahol a vendégek kerékpárral generálhatnak áramot a tévézéshez, ezzel garantálva, hogy nem alszanak el egy film felénél. 🙂 A szoba is hulladékfából készült, szóval ez a hotel a környezettudatos innovációival próbálja megfogni a vevőit. Mondjuk ez a motel nem magyar, de szolgálhat példaként a hazai turisztikai helyeknek is, akik a pangásra panaszkodnak, hogy talán ilyen irányba megéri váltani. Erre megerősítés az a számtalan hasonló oldalt, ahol mindenféle megoldásokat mutatnak be. Szemezgess kedvedre ebből a Startlap gyűjtésből!

Egyébként a Zöld már annyira trendi, hogy egyeseknek megélhetést is tud kínálni, például ma már sokan választanak környezetbarát iskolaszereket a sulikezdésre, de vannak kozmetikumok is, melyek jó megélhetést biztosítanak mind az eladóiknak, mind a használóiknak, hisz ők tesznek az élhetőbb környezetért.

Debreceni innovációk

Az Észak-Alföldi régióban az innovációk dedikált összefogó szervezete az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség. Küldetésük, hogy az INNOVA az Észak-Alföldi régióban olyan innovációs központtá váljon, amely az innovatív ötleteket a régió innovációs stratégiája mentén, a hazai és nemzetközi szereplők összekapcsolásával piaci sikerig vezesse. Rengeteg nemzetközi partnerrel rendelkezik szinte minden EU-s régióból, így ha európai pályázatban gondolkodunk, akkor rajtuk keresztül könnyebben találunk a célunknak megfelelő partnereket.

Debrecenben az egyetemi innovációkat a Pályázati és Innovációs Iroda fogja össze, azon belül is a Tudás- és Technológia Transzfer Iroda. Az észak-alföldi régió kutatócsoportjai és kutatási projektjei egy könnyen kereshető weboldalon vannak összefoglalva, az ún. Tudástérképen. Lehet kulcsszóra, tudományterületre és kutatócsoportra is keresni, bár a tartalom meglehetősen száraz, hisz a tudományos publikumnak készült a gyűjtés, csak a legfontosabbakat foglalva össze.

Sokkal érthetőbb módon beszél a tudományról az [origo] Tudomány rovata, ahol rendszeren jelennek meg debreceni innovációk közérthető formában, ábrákkal és képekkel is szemléltetve az újdonságokat. Kiemelnék én is néhányat.

A világon sokfelé próbálják megtalálni a rák ellenszerét – így Debrecenben is. A legnagyobb probléma az, hogyha el is pusztítják a daganatos sejteket, azok visszafejlődhetnek idővel. Ennek oka, hogy vannak ún. daganatos őssejtek, és Debrecenben pont ezekre keresik az ellenanyagot, hogy mivel lehet őket megszüntetni, így a jövőben nem térnének vissza és véglegesen gyógyulna a rák. Persze ez csak egy felületes összefoglalás, érthető módon van leírva itt.

Zsíros Antal a Debreceni Egyetem legkreatívabb hallgatója! Legalábbis a Jump! Alkoss kiugrót pályázat ítélete alapján, amit megnyert egy életmentő alkalmazás fejlesztésével. A pályázatát a nyertes így írta le: “Az ötletem, egy olyan mobil alkalmazás, amely segítséget nyújt, ha balesetet szenvedünk. Ha a felhasználó elveszti az eszméletét vagy sokkos állapotba kerül, a felhasználó helyett az alkalmazás gondoskodik arról, hogy megérkezzen segítség. Hasonlóan működik, mint azok a szolgáltatások, melyek személygépjárműbe építhető szenzorokkal, általában 4db gyorsulásmérővel dolgoznak. Azonban ezek a megoldások drágák, és a felhasználók számára is nehezen elérhetőek, ellenben egy mobilalkalmazással, amely könnyedén letölthető. Emellett a mobilnak megvan az az előnye, hogy többnyire a zsebünkben lapul, attól függetlenül, hogy mit is csinálunk, így nem csak autóbalesetek esetén hasznos. A mobil telefon kortól függetlenül széles körben elterjedt, így az alkalmazás minden korosztály számára hasznos.

Nem egyetemi fejlesztés, de debreceni, amire büszkék vagyunk! Talán ismerős lehet néhányotoknak Gönczi Péter debreceni üvegház-tulajdonos neve. Idén év elején bejárta az országos sajtót, az MTV híradója, az Index és a Népszabadság is járt nála, bár őket a civishir.hu cikke hozta Debrecenbe, hisz 35 ezren osztották meg facebookon. A NOL cikkét ajánlom alapos átolvasásra! A fejlesztése egyszerű, mégis nagyszerű. Egy üvegházban elhelyezett egy 200 literes akváriumot, amiben halak esznek és trágyáznak. Ennek a vizét pedig körbevezeti házi hobbikertje növényei alatt, amelyek kinyerik belőle a szükséges tápanyagokat. Nem is szükséges a föld, a kavicsból nő a paradicsom és a karalábé. Tényleg olvassátok el a cikket, még a nagypapa poénjait is tartalmazza. 🙂

Összefoglalni ezt nem lehet, mivel a cikk az kedvcsinálónak íródott. Ha tetszettek az újító ötletek, akkor olvassátok őket és osszátok meg! Sőt, a házi praktikákat otthon valósítsátok meg, és a fenti példákból erőt merítve ne ijedjetek meg bármely vad ötletetek megvalósításától sem. Lényegében a Debrecen Bár is egy kreatív ötletünk megvalósítása, és ugye milyen nagyszerű dolgokról olvashattok nálunk? 😉

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. aug 26 2012

    A film közbeni bealvást ily módszerrel lehet kezelni, ez a legnagyobb innováció amit eddig hallottam, szerintem sok férfitársunk életét tenné könnyebbé 🙂

    Ez egy tipikusan olyan cikk, amely sok utánajárást és keresgélést igényel. Nagyon fontos ezeknek a kezdeményezéseknek a megfelelő színvonalon való támogatása, és népszerűsítése, hogy elterjedjenek szélesebb körben.

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: