Skip to content

2012-08-25

3

Bob Marley és a négy civil evangélium – Civil szervezetek fontossága

Készítő: Kovács Miklós

Ismeritek Bob Marley-t? Igen! Valószínűleg azonban azt nem tudjátok róla, hogy ő volt a valaha élt legismertebb civil jogi aktivista. A cikkben megtaláljátok a civil szervezetek 4 legnagyobb erejét, amellyel befolyásolni tudják egy ország és egy nép sorsát, pont úgy, mint Máté, Márk, Lukács és János.

Bob Marleynak ha megnézitek a számainak listáját, már azzal is a civil kezdeményezéseket erősítette: Could you be loved, Get up stand up, Iron lion zion, No more trouble, Redemption song. Nem ő volt az első aki rájött a civil szervezetek fontosságára, de belátta azt, hogy ki kell állnunk a jogainkért.

Mi is az a civil szervezet? A civil kifejezést egy egész sor szervezetre használjuk, melyek a civil szervezetek társadalmat alkotják. Az anyagi haszonszerzéstől mentesen léteznek, non-profit módon. A civil szervezetek lehetnek kis nyomásgyakorló csoportok – mint például egyes környezetvédő vagy emberi jogi szervezetek -, oktatásügyi jótékonysági szervezetek, a női menekültek ügyeivel foglalkozók, vagy akár kulturális egyesületek, vallási szervezetek, alapítványok, humanitárius segítséget nyújtó programok is, a listát bőven lehetne még folytatni, egészen a hatalmas nemzetközi szervezetekig, amelyek száz meg száz irodával, több ezer taggal rendelkeznek a világ különböző pontjain. Tehát szerteágazó és széleskörű a működési területük ezeknek a szervezeteknek.

Miért is fontos ezeknek a szervezeteknek a létezése? Mert szabadon, bárki számára ingyen elérhető segítséget nyújtanak, mindenki számára elérhető eszközök a jogaik megvédésére. Hatalmas erőt jelenthetnek azok a kezdeményezések, amikor a magánszemélyek egy közösséggé összefonódva  együtt tudják az érdekeiket képviselni. Ebben segítségükre van ez a szervezeti keret és az önkéntesek csoportja, akik készek minden tudásukat az ügy érdekében mozgósítani.

Sokkal több létezik akár a közvetlen környezetedben is, mint gondolnád. “Ha figyelembe vesszük azokat a civil szervezeteket is, amelyek egy-egy konkrét célért, például a szegénység, az erőszak, a rasszizmus, az egészségügyi problémák, a hajléktalanság vagy a környezeti problémák ellen küzdenek, akkor az emberi méltóság megőrzéséért ilyen vagy olyan formában tevékenykedő civil szervezetek valós száma a világban meghaladja a több százezret is.” – Kompasz Emberi Jogi Nevelési Portál.

Mit tudnak tenni azért, hogy jobb legyen az élet egy városban? Mivel véleményük, javaslataik fontosak egyes döntési folyamatokban, gyakorlati szerepvállalásuk pedig felelõs, tenni akaró és értéket teremtő ezért magatartásuk példát jelent a még nem aktív lakosság és az ifjúság számára is. Most pedig jöjjön a négy civil evangélium, amivel a civil szervezetek hatni tudnak a közösségre, mint Bob Marley, vagy akár Jézus Krisztus és az ő evangélistái.

  1. Közvetlen segítség: ilyen szolgáltatások közé tartozhat a humanitárius segítségnyújtás, a védelemszolgáltatás vagy új készségek kifejlesztését célzó képzés. Különböző szeretetszolgálatok, erőszakos családból való kimenekítés, fogyatékos gyermekeknek való akadálymentesítés vagy esetleg közvetlen nappali foglalkozások.
  2. Pontos információk gyűjtése: különböző nemzetközi civil szervezetek, amelyek egy magasabb szintről, elfogulatlan információkkal tudnak szolgálni az adott országban meglévő feltételekről. Ilyen például az Amnesty International. Ők például nyomást próbálnak gyakorolni egyes emberekre vagy a kormányzat egészére azáltal, hogy olyan ügyeket keresnek, amelyek felkavarólag hatnak az emberek igazságérzetére, majd a feltárt információkat a nagyközönség elé tárják.
  3. Kampányolás és lobbizás: gondoljatok csak például a figyelemfelhívó társadalmi hirdetésekre. Ezeket is felfoghatjuk egy ügy melletti lobbinak. Lehet ilyen egy olyan szervezet, amely olyan emberekből alakult, akiknek elege volt, hogy nem tudnak segíteni önmaguk a szenvedélybeteg társuk leszoktatásánál, így drog/alkohol/cigaretta ellenes kampányba kezdenek együtt. Így akadályozzák meg azt, hogy másoknak is hasonló bajokkal kelljen szembenézniük, esetleg tudnak rajtuk számottevően segíteni. Ezekkel ugyanúgy nyomást lehet gyakorolni a politikai döntéshozókra.
  4. Hosszú távú oktatás: sok civil szervezet tevékenységéhez hozzátartozik a társadalom tájékoztatása valamilyen formában, vagy akár az oktatómunka is. Azt vallják, hogy minél szélesebb ismeretet kell nyújtaniuk az emberi jogok témaköréről a polgároknak. Belevésni a köztudatba az alapvető jogokat és olyan dolgokat, amelyek elengedhetetlenek egy demokratikus és jól működő állampolgári léthez.

A fentiek alapján látjuk a potenciált abban, hogy ezek a szervezetek hozzá tudnak járulni a közösségi élet egy magasabb szintre való emeléséhez. Remélem élveztétek a civil szervezetek bemutatását, a közeljövőben számíthattok arra, hogy a debreceni civil szervezeteket bemutatjuk a Közösség rovat hasábjain.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: