Skip to content

2012-08-28

3

Most mindent megtudhatsz a gólyatáborok világáról!

Készítő: Kovács Miklós

Mi az az instruktor/csoportvezető? Milyen rémtörténetek keringenek? Miért éri meg elmenni a gólyatáborba? Milyenek voltak az eddigi gólyatáborok? Milyen pozitívumokkal és negatívumokkal jár a nagy, közös egyetemi gólyatábor? A cikk végigolvasása után ezekre a kérdésekre választ kapsz.

Nem kell félni!

Hallottam olyan esetekről, hogy a kezdő környezettanos hallgatókat kirakták a puszta közepére, és az első feladat víz szerzése volt, na ettől Debrecenben nem kell félni. A Debreceni Egyetem régi gólyatáborai még Bükkszéken, Salgótarjánban, Tokajban vagy Doboz-Szanazugban voltak különböző kultúrközpontokban (kollégiumok, kempingek erre a célra felszerelve). A centenáriumi ünnepségeknek eleget téve azonban mára minden egyes kar gólyatábora Debrecenben van megrendezve.

Mikor? Hol jelentkezhetek?

“Augusztus 29. és szeptember 2. között a jogász, óvónő, mérnök, természettudós, zenész és az orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgatóké lesz a főszerep. A második héten, szeptember 5-9. között a bölcsész, informatikus, gazdász és agráros gólyák veszik birtokba a már megszokott Kossuth Lajos Kollégiumokat és környékét.” Forrás: unideb.hu

Hivatalos facebook oldal: DEHÖK Gólyatábor 2016

Jelentkezés: >>>Gólyatábor jelentkezés<<<

 

***

30 000 ember nem tévedhet, az alábbi ajánlót már ennyien olvasták:

Csapatjátékok felnőtteknek

Baráti társaságokban lehet vicces az, ha a feladványokat kitaláló két ember agyának mély és elhagyatott bugyraiból feltörnek, ősi, gátlástalan és szégyentől mentes szavak és ezek megjelennek a valóságban. Még több élvezetes és nem gyerekes, felnőtteknek szóló csapatjátékért: Olvass tovább itt >>>

***

Fesztiválhangulat

Pozitívum a fesztiválhangulat :). A legjobb gólyatábor szerintem az, ha szinte senkit nem ismersz és magadra hagyva kell érvényesülnöd, így új barátokat szerezned. Ehhez a hangulathoz egy gólyatábor a legalkalmasabb. Családias hangulat, kari hallgatói szervezetek bemutatkozása, beszélgetések a felsőbb évesekkel, ez mind mind a része lesz a nagy közös egyetemi gólyatábornak. Mint közben értesültem, a 2013-as gólyatáborban és az előzőekben is a fesztiválhangulat csak a buli részére volt jellemző. Annyit mindenképpen megemlítenék, hogy igaz egybe vannak a táborok, de az egyes csoportos programok különállóak. Az esti vetélkedőket is a csoportod tagjaival tudod végigküzdeni. A többi program, a koncertek mind önállóan látogathatóak, szabadon lehet összekovácsolódni, és  nincs keveredés.

Az instuktor/csoportvezető az az egyetemista, aki a gólyatáborokban nőtt fel, eggyé vált a sátorvassal és a kis gólyákkal. Ő az aki már mindent tud az egyetemről és a csapatépítésről. Előre kiválogatott csapat tagja, aki ha kell úgy összeránt benneteket, mint citromos savanyú uborka a Mari néni műfogsorát.

Gólya (főnév):  Átvitt értelemben, iskolai: Elsőéves egyetemi hallgató. Szeptemberben beiratkoznak a gólyák. A gólyák még a nyári szünidő végén elmennek a gólyatáborba, hogy összeismerkedjenek egymással.

Értelmező szótárból vett szócikk, amely megmutatja neked, hogy mit is kell tenned a gólyatáborban. Ismerkedned! A Debrecen Bár csapatából (írók, szerkesztők, vendégírók, TE?) jó páran mondhatjuk el magunkról azt, hogy voltunk gólyatáborban. Kihagyhatatlan élmény a sorstársaiddal együtt tombolni valami réges rég elfeledett gyermekkori slágerre. Persze mindezeket kívülről fújod, főleg, ha előtte az instruktorok/csoportvezetők meghozták a kedvedet a mókához.

Abból persze nem lesz hiány, látva az alábbi videót.

Nem kell mindent megtenned! De próbálkozhatsz…

Nem fogok kertelni, a gólyatáborban egy szabály van. Azt csinálsz, amit szeretnél. Hiába riogatnak mindenkit azzal, hogy majd ott 40 liter töményet kell meginnotok és félmeztelenül kell táncolnotok, de ez mind nem igaz. Nem kell, lehet. A jó hangulat érdekében és a csapat építése céljából a legjobb benne lenni a mókában. Móka alatt a kar rigmusait énekelve, néha féllábon ugrálva megfogni az előtted lévő bal bokáját és hallgatni ahogy az instruktorok/csoportvezetők bátorítanak. Minden amit ott elkövettek, a leendő évfolyamtársaitokkal teszitek és ez a közös élmény lesz az, ami hozzásegít majd könnyedén venni az első félév akadályait.

Ezért buzdítok mindenki arra, hogy menjen el a saját gólyatáborába, hiszen ilyen az ember életében csak egyszer adatik meg. Aki lemarad, kimarad, tartja a mondás, én is ezt vallom. Az egyetemi élet első napján nem mindegy, hogy ismerősként üdvözlöd azt, aki melletted fog gürcölni 3 éven át, vagy teljesen idegenként. Ti voltatok már gólyatáborban? Ha igen, hogy tetszett? Ha nem, könnyű volt után a beilleszkedni?

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. aug 28 2012

  Lol, hét évvel ezelőtt a szüleim pont a rémtörténetek miatt nem engedtek el a gólyatáborba. Hogy honnan tudták? Anyám főnökének az egy évvel idősebb gyereke elkezdett mesélni, ők meg bevették kanyar nélkül. Így én az első kari ismerősömet az első Irodalomelmélet órán szereztem.

  Válasz
 2. Máté
  aug 28 2012

  Azért én örülök, hogy a mi GT-unkról nem készült film… 🙂 Nem azért, mert annyira vállalhatatlan lett volna, de az egy szűk körnek volt egy belsős élménye, amit kívülálló nem igazán ért meg (lást AIESEC táncok kívülállóknak szektás hülyeség, nekünk meg csapatépítő-ismerkedős játék).
  De igaz az, hogy a GT az egy és örök, ha kimaradsz, lemaradsz.

  Válasz
 3. aug 28 2012

  2006 volt a youtube robbanása, a mi gólyatáborunkról már van film…Már rég láttam, de igen hangulatosra sikeredett. A szűk kör belsős élménye az nálunk is megvolt. Tényleg azt el is felejtettem, hogy 2-es csoportos gólya voltam, de a szemináriumokat már a 3-as csoportban kezdtem 3-másik 2-es csoportos gólyával. Tudtátok követni? Szóval volt is sok ismerősöm, meg lett is sok ismerősöm.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: