Skip to content

2012-09-01

1

Álljunk meg egy ZOO-ra! – riport

Készítő: Kovács Miklós

Kolléganőm és jómagam egy kezdetleges riporter felszereléssel (mobiltelefon mikrofonnak, vonat utazáshoz, házi szalámis szendvics és ásványvíz) nekivágtunk, hogy élményekkel gazdagítsunk benneteket. Régiónk egyik büszkeségébe, a modern és fejlett nyugati államok látványos állatparkjainak hangulatát idéző, néhol felülmúló Nyíregyházi Állatparkba látogattunk el. Révészné Petró Zsuzsa, a park marketingjéért felelős munkatársa kalauzolt végig minket. Az állatpark csodálatosan megújult. Számomra különösen, hiszen legutóbb még talán 11 éves lehettem, amikor a vadasparkban jártam. Már akkor is a természetes közegükben lehetett megfigyelni az állatokat, nem úgy, mintha egy jól megszerkesztett 3 D-s matricás albumot nézegetne az ember, ahogy megannyi magyar állatkertben tenné.

Mi a titka annak, hogy ilyen szabadon tudják tartani az állatokat?

Megpróbálunk szabad kifutókat biztosítani az állatoknak, amennyire a lehetőségek engedik. Az állat fizikai tulajdonságait figyelembe véve alakítjuk ki ezeket, és a faj speciális jellemzőit is szem előtt tartjuk. Nagyon sokszor lehet látni már más   állatkertekben, hogy sztereotip mozgást végeznek az állatok, de mi figyelünk rá, hogy nagy terület legyen ahol elfoglalják magukat. Környezetgazdagítást is végzünk, megpróbáljuk a faj eredeti élőhelyének megfelelően kialakítani a kifutót. Például eldugjuk a táplálékát. Így az állatok elfoglaltabbak, aktívabbak, ha hagyjuk hogy megkeressék az ételt. Így persze két legyet ütünk, egy csapással. Az állat tevékeny, jól érzi magát, és ez az, amit a látogatók is élveznek.

Hogyan tudják az állatok éghajlat specifikus igényeit kielégíteni?

Van olyan fajok, mint például az afrikai antilopok, akik imádják a havat, sőt, még kisebbfajta bundát is növesztenek, tehát alkalmazkodnak az itteni klímához. Van olyan, amikor keményebb a tél, ekkor persze rendelkezésre áll fűtött belső tér, de napsütésben így is kiengedjük őket  1-2 órára naponta levegőzni. A Humbolt pingvineket a legtöbb ember az Antarktisszal köti össze, de ezek az állatok Dél- Amerika partjainál élnek, tehát a magyarországi klíma nem különbözik sokkal az ottanitól. Így bemutathatunk pingvineket, mivel könnyebb kielégíteni igényeiket, mint a valóban sarkvidéken élő császárpingvinekét. A jegesmedve élettere pedig a nagy nyári melegek ellen fel van szerelve, mint egy luxus villa: klimatizált barlang, feszített víztükrű medence, hideg párásító. 🙂

Honnan szerzik be a park állatállományát, mitől függ, hogy ide kerülnek-e?

Az Európai Fajmegőrzési Program keretében és csereként különböző állatkertektől. A fehérkezű gibbon például igazi cívis, Debrecenből került hozzánk. Portrék készülnek az állatokról, hogy be lehessen őket azonosítani. A fajmegőrzési programnak vannak koordinátorai és nekik kell szólni, hogy milyen fajt akarunk tartani. Ő elküldi, hogy mekkora belső tér, külső kifutó, milyen típusú táplálék kell az állat megfelelő feltételek melletti tartásához. Ekkor mi eldöntjük, hogy eleget tudunk-e tenni a kérésnek, vagy fejlesztésekre lesz szükség. Ha megfelelő körülményeket tudunk biztosítani, akkor a koordinátor ingyen kihelyezi az állatokat. Azonban az utódokkal a fajmegőrzési program rendelkezik. Sokkal tisztább az állatkerti orángutánok vérvonala, mint a természetben megtalálható borneói populációnál. A bali seregély (madárgyűjtők kedvence, ez lett a veszte) és az európai bölény (utolsó vadon élő példányát a 2. világháborúban bombatalálat érte) is megtalálható nálunk. Ezek a fajok is különböző fajmegőrzési programok keretében települhettek vissza természetes élőhelyeikre. A hüllőovi a szívük csücske. Itt minimális költségvetéssel bemutatjuk a nálunk szaporodó állatok utódait. Kiváló cserealapot képeznek más állatkertekkel, mivel ezek saját tulajdonunkat képezik. Itt megfigyelhetik a látogatók hogyan is kelnek ki a hüllők, kétéltűek. Ékszerteknőst, kajmánt, fekete leguán bébiket tekinthetnek meg az ide érkezők. Pingpong labda méretű tojásokat láthatunk, akár még a kikelésüket is végig tudjuk nézni a kihelyezett keltetőknek köszönhetően. Ők már tősgyökeres nyíregyháziak.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Milyen egyéb különlegességekkel tud nekünk szolgálni a park?

A papagáj showban zöldhátú, kékszárnyú arák, kakaduk és jákó papagájok szórakoztatják a közönséget minden délben. Fóka show, ahol gyakorlott trénerek segítségével mutatnak be vicces és izgalmas trükköket az oroszlánfókák. Továbbá a Zöld piramis, amelyet 2010-ben adtunk át. Ez egy 3000 m2-es Ázsia ház és ócenárium. Megtalálható benne ázsiai elefánttól a szirti cápán keresztül a komodói varánuszig szinte minden, ami él és mozog Ázsiában. Valamint megjegyzem, hogy nagymacska, vastagbőrű és medvegyűjteményben egyedülállóak vagyunk Magyarországon. Afrikai elefánt csak nálunk van például. Külön élmény az, amikor egy bambuszhídon keresztül 3 m-es magasságból lehet megtekinteni az afrikai szavanna élővilágát lóantilopot, kudut, kardszarvú antilopot és Grevy zebrát. Ez a Tarzan ösvény fantázia nevet viseli.

Különlegesnek mondható, hogy 6 idegen nyelven működtetünk információs rendszert. Könyvecskék, táblák, brossurák mutatják, hogy gondolunk a hozzánk érkező külföldiekre. Napról napra egyre többen érkeznek külföldről, és aki egyszer belépett a kapunkon az tovább viszi  jó hírünket.

Hogy tudják fenntartani és egyúttal fejleszteni is ezt a csodálatos létesítményt?

A fejlesztés a fennmaradás kulcsa. Nyíregyháza önkormányzata további területtel és a Zöld Piramis társfinanszírozásával tudott minket támogatni. Mára azonban az országban egyedüliként önfenntartóak vagyunk. Miénk a leglátogatottabb vidéki állatkert címe, és ezt úgy értük el, hogy minden évben újdonsággal próbáljuk visszacsalogatni az embereket. Régen 100 állattal kezdtük, ma több mint 5000 állat él nálunk, akik 500 faj közül kerülnek ki. A belépő értékesítése jelenti a fő bevételt. Emellett különböző helyeket adunk ki bérbe, reklámfelületeket adunk el és örökbefogadással is lehet minket támogatni. Az örökbefogadási program a cégek körében egyre népszerűbb, gyakran látogatják meg az örökbefogadott állatot, és ajándékokat is hoznak nekik.

Európai uniós támogatásból épült a Zöld Piramis, és nemrég egy Andok világa pályázatot is elnyertünk, de ez még legyen a jövő zenéje. Pár év alatt sokat fejlődtünk, olcsóbban, mint a fejlettebb országok több pénzből gazdálkodó állatkertjei. A fejlesztéshez az is hozzájárul, hogy a dolgozók közül sokan körbejárták Európát, hogy tapasztalatot szerezzenek és tanuljanak az ott bevett szokásokból. Mostanra ez a folyamat megfordult és a Nyíregyházi Állatpark lett a minta, ahová érdeklődő és tanulni vágyó szakmabeliek jönnek ellesni a fortélyokat.

Milyen feltételek mellett lehet önöknél dolgozni? Hogyan képzik az itt dolgozókat?

Megfelelő végzettséggel lehet náluk dolgozni, amelyet jogszabály ír elő. Ilyenek például: az állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus, az állattenyésztő, a halász, a halász-szaktechnikus, a vadász, a vadtenyésztő, a vadgazdálkodási technikus, a baromfi- és kisállattenyésztő. Naponta több önéletrajz érkezik, de van olyan ember, aki önkéntesből vált állandó munkatársunkká. Ez is egy folyamat része. Kezdik azzal, hogy körülbelül 2 hónapig üres kifutót rendeznek, ablakot tisztítanak, és ha jól végzik a dolgukat, akkor a gondozó mellé osztjuk be őket, és innen ívelhet a karrierjük felfelé, fokozatos lépcsőkön keresztül. Nehéz bejutni, de akin látjuk az elszántságot, az általában itt ragad.

A nagytestű állatokat is tréningezzük azért, hogy engedje az ápolók közeledését, így könnyebb velük dolgozni. Van ezen kívül Homo Sapiens oktatás :), folyamatos továbbképzés mivel fontos a dolgozók fejlődése.

Itt mindenki imádja a munkáját, kicsit őrültek vagyunk. Mindenki lelkesen és izgatottan csinálja a feladatát. Iskoláskorom óta meg volt bennem az elköteleződés az állatok iránt. Nem ismerek olyat, hogy milyen felkelni úgy hétfőn, hogy úúúristen megint hétfő. Mindennap kihívással találkozunk és új feladatok várnak ránk. Egyik nap sem ugyanolyan, mint az előző. Ha le kell engedni, csak beülök a makikhoz és feltöltődök életerővel. Anya, apa, ebéd, gorilla így ivódik be a gyermekekbe az állatok szeretete. — mesélt végül magáról is egy keveset Petró Zsuzsa.

Igen, most már kezdem érteni, miért is működik ennyire jól az állatpark. Látogassatok el az oldalukra, hogy még több információt szerezzetek. Következő cikkben a mi kis élménybeszámolónkat olvashatjátok –> Álljunk meg egy ZOO-ra! – élménybeszámoló.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: