Skip to content

2012-09-02

1

Álljunk meg egy ZOO-ra! – élménybeszámoló

Készítő: Kovács Miklós

Az előző cikkben a Nyíregyházi Állatpark egyik dolgozójával készített riportot olvashattátok. Most pedig egy szubjektív élménybeszámolót kaptok az arcotokba, csak hogy meghozzuk a kedveteket egy minőségi szolgáltatáshoz. Ismerősöktől biztos vagyok benne, hogy csak jókat hallhattatok a Sóstó Zooról, tőlem sem várhattok mást.

A belépőért minőséget kap az ember és egy egész napos programot. Zöld Piramis, show műsorok (papagáj és fóka bemutató), látványetetések minimum 4-5 órás elfoglaltságot jelent ez. Akár egy családi kirándulást vagy egy randit tervezel, bizonyára elámítod majd azokat, akikkel együtt felfedezed majd az állatkertet.

A Zöld Piramisban és az állatkert egész területén gondolnak a kisgyermekes családokra. A piramis belsejében kengurut (eszköz, amely segítségével a szülő a mellkasán hordozhatja porontyát, nem igazi élő Ausztrál kengurut kap mindenki) adnak a szülőknek, amiben a gyermeküket tarthatják, valamint szoptatószobák és pelenkázó helyiségek is megtalálhatóak a parkon belül. Ez már igazán nyugat-európai színvonal.

Programok gyerekeknek, amikor az elefánt vezet körbe.

Itt tudtam meg, hogy a banán a legnagyobb fűféle, újabb információ, amellyel gazdagabb lettem. 1,5 méteres csöppségből 12 méteres hatalmassággá nőtte ki magát a Zöld Piramis gyomrában röpke 1-2 év alatt. A terméséből ezután makik és a banán kedvelő népség lakmározik jóízűen. Mi is tapasztaltuk, ahogy a gyűrűsfarkú makik a délutáni sziesztájukat félbeszakítva serényen kapkodják el tőlünk a banánkarikákat. A gyerekek nagy örömére a makik, ahogy elvették a banánt, máris az arcukba tömték és édesen rágcsálták azt. Még alig végeztek az egyikkel, mire már a másikat is árgus szemekkel figyelték. Különleges érzés volt ennyi aranyos kis makival körülvéve, tényleg ellenállhatatlanul elbűvölőek tudnak lenni.

A papagáj show is egy olyan élmény, ahol játszva lehet tanulni a bemutatott madarak életéről. Biztos megmarad bennünk az, ahogy elképzeljük magunk előtt a gondolataink által lecsupaszított baglyot. Egy bizonyos fülesbagoly, amely súlya ránézésre körülbelül 80 dkg és 1 kg között mozoghatott, kiderült, hogy csupán 28 dkg. Nem csoda, hisz szinte toll az egész jószág, ugyanis így tud halkan és csendben ragadozni, ahogy jó bagolyhoz szokás. Aszimmetrikusan elhelyezkedő fülei a koponyája két oldalán hozzásegítik, hogy térben halljon, így akár 20 centiméteres hó alól is képes elővarázsolni a rejtőzködő kishörcsögöt. Mindezeket a képességeket előttünk produkálta, olyan halkan, pontosan és nesztelenül rabolt rá a tréner kezében lévő húsdarabkára, hogy mi is csak szájtátva néztük. 90-100 évig is élhet az ara papagáj, akivel ha nem törődik a gazdája megsértődik és lelki beteg lesz. Lehet, hogy 30 évig tud is foglalkozni rendesen vele, de nem szabad lanyhulnia a figyelmességének és szeretetének, mert a kis érzékeny lelkű madárka akár depresszióba zuhanva saját magát tollaitól megfosztva egy életre sérülhet. Az bemutatott ara papagáj készségesen kitárta lélegzetelállító szárnyát nekünk, valamint a két fiatal ara papagáj betanulásának is részesei lehettünk. A trükkök kultúrákon átívelő hatását a bőrünkön lehetett érezni, mivel a papagájok versenyét a lengyel, ukrán, szlovák, román és magyar gyermekek együtt izgulták végig és szurkoltak a kiválasztott fiatal madaraknak.

A fóka show is teljesen olyan színvonalú volt, mint amit az amerikai filmek világa sugall számunkra. A fóka néhol kérette magát és szégyenlősködött, majd fürgén a labda után vetette magát és az orrán egyensúlyozva hozta vissza trénerjének. Látszik, hogy a munkatársaikat folyamatosan képezik és tréningekre járatják, mivel nagyon hozzáértő és kedves személyzettel találkoztunk utunk során. Saját idejükből is szánnak az önfejlesztésre és az állatpark jobbá tételére, ahogy azt nekünk készséggel megemlítették. Az állatok közül a púpos teve család hat kicsivel volt személy szerint a kedvencem, látszott, hogy az apuka beizzított. Volt egy pillanat, amikor szinte bandaként beálltak az árnyékba, mintha beállított képet akarna róluk fotózni valaki, minden egyes teve azonos irányba nézett. 🙂 Itt több képet is megnézhettek az állatokról!

Vakok és látássérültek szelíd állatokat simogatnak

Próbálnak minden újdonsággal lépést tartani, lesz majd „dream day at the zoo” programjuk is, amely a Múzeumok éjszakája mintájára szerveződött az állatkertek között Mint megtudtuk a fogyatékkal élők és családjuk ingyen beléphetnek az állatkert területére. Itt említeném meg azt is, hogy a hétvégén volt az első nemzetközi Down konferencia az állatkertben ahol workshopok, programok várták a családokat. A Hotel Dzsungelben voltak elszállásolva, és míg az egyik szülő előadásokon volt, a másik a gyermekkel játszott. Gondolnak még a látássérültekre is, mivel hangfelvételek készülnek és a braille írásos táblák kihelyezése is folyamatban van. A vakoknak szeptemberben study tourt is szerveznek, ahol szelíd állatokkal ismerkedhetnek meg a program résztvevői. Simogatással és tapogatással ők is felfedezhetik az állatok eddig előttük rejtett mivoltát.

A finanszírozásról egy mondat nagyon megragadta a fantáziámat. „Még a sz@rból is pénzt csinálunk!” – mondta büszkén vezetőnk, rámutatva egy hatalmas kupac elefánt trágyára, amely igazán kelendőnek bizonyult a környék vállalkozói számára. Ilyen hozzáállással nem csoda, hogy a kívülálló számára ennyire flottul alakulnak az állatkert mindennapjai. 1800 Ft diákként és 2600 Ft felnőttként igazán nem pénz egy egész napos kalandért, amelyet ez a nemzetközileg is egyedülálló gyűjtemény és látványosság tartogat számunkra. Családdal, barátnővel, rokonokkal, iskolás csoportokkal, nagynénivel, nagybácsival vagy barátokkal szerintünk egy életre szóló napot tölthettek el a Sóstó Zoo-ban. Szeretném megköszönni a segítséget és a magas színvonalat mind a 100 dolgozónak, látszik az egész parkon, hogy imádják az állatokat, szenvedéllyel végzik a munkájukat.

Felejthetetlen élmény vár rátok a Nyíregyházi Állatparkban! Likeold a facebook oldalunkat és oszd meg a nyereményjáték képét, hogy részt vehess a jegyekért folytatott harcban. Páros belépőt sorsolunk 2012.09.07. éjfélkor a likeolók és a megosztók között.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: