Skip to content

2012-09-09

3

Mi a nemzetközileg sikeres vállalkozók titka?

Készítő: Laci

Vannak, akik évek, évtizedek óta nem tudnak (vagy épp nem is akarnak) kitörni a kisvállalkozói létből, de vannak olyanok, akik pár év alatt több száz milliós cégeket építenek fel. Hogy ők ezt miként csinálják, arra próbál választ adni az ACCA (Association of Chartered Certified AccountantsI) 2012-es kutatása. 2200 olyan sikeres startupot vizsgáltak meg, amelyek az utóbbi 10 évben alakultak, és az első 2 üzleti évükben elérték a 300 000 dolláros árbevételt. Elég érdekes kutatás, amit ajánlok mindenkinek figyelmébe! Akinek viszont nincs felesleges 31 órája, hogy tüzetesen átolvassa, annak most megpróbálom összefoglalni a lényeget.

A kutatásban a nyugat-európai országok mellett a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság) illetve az USA sikeres vállalkozóit kérdezték meg a sikerhez vezető útjukról, tapasztalataikról, problémáikról, várakozásaikról. A válaszokból, nem meglepő módon kiderült, hogy egy jó ötlet megléte továbbra is elengedhetetlen, de nem elégséges feltétele a sikernek. Olyan tényleg csak a mesékben létezik, hogy valakinek van egy világmegváltó ötlete, amivel rövid idő alatt meggazdagodik. De ne ijedjetek meg, még nem vagyunk elkésve! A sikeres vállalkozó átlagéletkora ugyanis 35 év, és többnyire már túl vannak pár bukáson is. Arról, hogy miért, itt egy érdekes infografika. Ezen is érdemes elmerengeni, de folytassuk, mi kell ahhoz, hogy sikeres lehessen valaki!

Motiváció

Egy vállalkozás életében folyton érkeznek a pofonok, egyik nehézség a másik után. Az előbb említett infografikából látszik, hogy sokan nem élik ezeket túl, de a siker elengedhetetlen kelléke az, hogy ha be is kapnak pár nagyobb ütést ezen startupok alapítói fontos, hogy ne felejtsék el, miért is kezdtek bele a vállalkozásukba, és ne veszítsék el a motivációjukat. Ez a motiváció többféle lehet, amiből a leggyakrabban említettek az alábbiak voltak:

 • Egy álom megvalósítása. A legtöbben ezt említették meg, mint legfőbb motivációjukat! Az összes válaszadó 68 százaléka szerint életüket egy régóta dédelgetett álom komolyan befolyásolta, melyet meg akartak valósítani. Végül is ennek megvalósításáért vágtak bele a vállalkozásukba.
 • A kínálkozó lehetőségek kihasználása. Sokan akkor alapították meg startupjukat, amikor megláttak egy kínálkozó piaci lehetőséget. Jó helyen voltak jó időben. Az összes válaszadó 67 százaléka szerint ez az a plusz, a szemfülesség, ami igazán sikeressé tehet valakit.
 • Maguk urai szerettek volna lenni. A vizsgált sikeres vállalkozók 66 százaléka egyszerűen megunta, hogy mások szekerét tolja, és a saját lábára akart állni.
 • Piszkosul meg akartak gazdagodni. Ne szépítsük a dolgot, a pénz nem boldogít, de elég rossz ha nincs. Ahogy a nagyok mondani szokták: „csak egészség legyen, a többit majd megvesszük”!

Szerintem ezek a motiváló tényezők abszolút szubjektív dolgok. Mindenkinek találnia kell egy célt az életében,  a  vállalkozásának, aztán mindent bele! Bár azt soha ne feledjétek, hogy a magányos harcosok hamar elbuknak! Ha motivált is vagy, hamar el fogod veszteni a hajtóerejét, főleg ha egyedül vagy. A vizsgálat erre nem tér ki, de ha nem veszed körül magad egy szintén motivált csapattal, akkor tuti bukni fogsz!

Üzletpolitika

A vizsgált startupok igazából akkor tudtak igazán nagy fejlődést elérni, ha nemzetközi piacokra koncentráltak. Még hazai környezetben is akkor kezdtek dinamikusan növekedni, amikor kiléptek a nemzetközi piacra. A legjobb stratégiának az tűnik, hogy ha a hazai piacon megerősödik az adott vállalkozás, kinövi a gyerekbajokat, tökéletesíti azt, amivel foglalkozik, majd elkezdi a világsikerig vezető rögös utat, a nemzetközi terjeszkedést.

Azt hiszem ezt mindenki belátja itthon is. Aki csak Magyarországra koncentrál, az nem fog tudni kiugró sikereket elérni. Ez a piac gyakran nem tud sem fizetőképes keresletet sem elég nagy piacot nyújtani. Valójában Magyarország az a homokozó, ahol ki lehet próbálni magunkat, de aztán fel kell nőni, tovább kell menni. Ha belegondolunk, az igazán nagy sikerek tényleg úgy keletkeztek, hogy itthonról valaki egyből nemzetközi piacra termelt (Ustream, Prezi stb.), vagy itthon megerősödött, és aztán lépett nemzetközi porondra (Árukereső, Netrisk, stb.)

Nehézségek leküzdése

Az induló vállalkozások rémálma minden országban, nem csak itthon, az adórendszer bonyolultsága, és szinte átláthatatlansága. Ez a vállalkozások legtöbbjének világszerte gondot okoz, de sajnos ezen nem lehet változtatni. Se külföldön, sem itthon. Viszont az igaz, hogy a magyar vállalkozások szerintem handicap-pel indulnak ezen a versenyen. Kevés ember bont fel egy levelet gyomor görcsberándulás nélkül, ha az épp a NAV-tól érkezett. A vállalkozások legtöbbje pedig már-már sportot űz az adóelkerülésből.

Emellett sokan említették meg, hogy kezdetben a megfelelő munkaerő megtalálása és alkalmazása is viszonylag sok álmatlan éjszakát okozott a számukra. Épp Európában panaszkodtak erre a legtöbben, hogy a megfelelő képzettségű és képességű munkatársakat nehezen találták meg, vagy ha megtalálták, akkor az alkalmazásuk okozott gondot. Nos, hát ebben sem hinném, hogy kivételek vagyunk, szóval hajrá fiatalok! Igény van a jól képzett, de még inkább talpraesett, értelmes munkaerőből! Ne feledjétek, miénk a jövő!

Források biztosítása

A világgazdaság aktuális állása, és a banki források megcsappanása mellett elég sokan szembesülnek azzal, hogy nincs miből beindítani egy vállalkozást. A kutatásban részt vett startupok számára is komoly kérdés volt ez. A tulajdonosok többsége, 60 – 80%-a ezt saját tőkéből érte el. Ez jelenthetett megtakarítást, egyéb tulajdon (pl.: ház, más vállalkozás, stb.) eladását, rövid lejáratú banki hitel felvételét vagy a hitelkártya lemerítését. A szükséges többi forrás előteremtését pedig a család, barátok vagy más befektetők pénzei tették lehetővé.

És azt hiszem itt van a legnagyobb különbség az adott országok és Magyarország startupjainak lehetőségei között. Sajnos hazánkban az utóbbi időben egyre kevesebb olyan lehetőség van, amivel egy vállalkozást el lehetne indítani. Aki vállalkozásba is szeretne kezdeni, nem biztos, hogy rendelkezik megtakarítással, tőkével, vagy igénybe tudna venni banki hiteleket. Az pedig csak kevesen vállalják, hogy mondjuk a lakásuk eladásából indítsák el a saját cégüket. Új lehetőségek persze vannak, és lesznek, hisz nemsokára megjelennek új kockázati tőke alapok, amik között magvető tőke alapok is lesznek, akik kisebb összegeket fognak befektetni, akár csak ötletekbe is.

Továbbá a vizsgálatból az is kiderült, hogy a kezdeti nehézségek átvészelése után a legtöbb startup számára már elengedhetetlenné vált tőke bevonása a cégbe a bevételek növeléséhez és a fejlődés meggyorsításához. 72%-uk jelenleg is aktívan keresi a tőkebevonási lehetőségeket, mert elmondásuk szerint igazán nőni csak akkor tudnak, ha valahonnan tőkét szereznek.

Tény, Magyarországon is nehéz vállalkozásba kezdeni. De nem lehetetlen, és nem is kellhet sok a sikerhez. Mi is többször írtunk már erről, nem kis vitát kiváltó cikkeket. De ha belegondolunk, van egy használható és jó recept arra, hogy sikereket érj el: legyél elég bátor, kitartó, és nem utolsó sorban szerencsés, ha megvan a kellő motiváció, meglátod a kínálkozó lehetőségeket, és ki is használod azokat, valamint a megfelelő csapattal veszed körbe magad, akkor van esélyed a sikerre. Egyszerű ez mint az egyszeregy! Vagy nem? 🙂

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  okt 1 2012

  Laci: egy teoretikus felvetés a cikkedben említett infografikával kapcsolatban. Ha az átlag vállalkozónak felesége is csecsemője van, mégis sikeres csak 10-ből 1 lesz, akkor miért is jó ez nekik? Szerintem itt félrement az üzenet, ez engem inkább eltántorít attól, hogy valósítsam meg az álmom kisbaba mellett… Inkább fiatalon kell ezt csinálni, de akkor miért nem azt mondják?

  Válasz
 2. Laci
  okt 2 2012

  Az infografikában minden vállalkozót gorcső alá vesznek. Tény, hogy fiatalon kezdik a legtöbben, de a legsikeresebbek általában idősebben, 40-en túliak, és már a sokadik vállalkozásukat építik általában.
  Szóval a felvetésed jogos. Míg fiatal valaki, addig tud nyugodtan “kísérletezni”. De ha ezen túljut, akkor van esélye a még nagyobb sikerre.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: