Skip to content

2012-09-13

4

A kreativitás menő üzlet – debreceni sikersztori!

Készítő: Rab Máté

Egy új sorozatba vágjuk a fejszénként: összegyűjtünk nektek debreceni személyeket, vállalkozókat, akik meg tudták valósítani álmukat, megmutatták a világnak, hogy azzal foglalkoznak, amit imádnak. Ezen túl pedig a földijeink, itt élnek köztünk, ők a mi debreceni sikersztorijaink!

Első vendége a sorozatunknak a szabadidő aktív és kreatív eltöltéséhez prémium kategóriás termékeket forgalmazó Ádám Attila és cége, a Reflexshop. A cég mára piacvezető a profi sárkányok, frizbik, yo-yo, különleges logikai játékok és zsonglőrtermékek forgalmazásában.

Kezdeti lépések

Attila közgazdásznak tanult a Debreceni Egyetemen, vállalkozását már a tanulmányai alatt elkezdte és mire vége lett a diákéveknek a cég olyan állapotba került, hogy nem kellett máshol állást keresnie.

Még egyetemista korában töltött kint egy nyarat az USA-ban gyerekek táboroztatásával, 4-8 évesekre kellett felügyelnie. Akkor látta meg élete első csapágyas yo-yo-ját, amely „lement, ott maradt, csak egy idő után jött fel”. Így megvette első profi yo-yo-ját és miután hazatért egyből a közösség építésén kezdett dolgozni és utána nézett a forgalmazási lehetőségeknek. Mivel otthon még nem rendelkezett internettel, így az egyetemi gépteremben egy freemail-es e-mail címmel kezdte a kapcsolatok építését, ami így utólag visszagondolva elég mókásnak tűnik. Leginkább a cég történetének második importjára emlékszik a legszívesebben. A német csomagot még vámoltatni kellett, mert akkor még nem voltunk EU tag. A sikeres vámoltatás után a 20 db terméket tartalmazó dobozzal zötykölődött haza a debreceni legendás 2-es trolin! 2002-ben már elkészült az első honlapja, ahol különféle yo-yo trükkök és ismertetők voltak megtalálhatóak. Ez is mutatja, hogy már a kezdetektől meghatározó volt a cég életében a folyamatos online jelenlét.

Piacvezetővé válás

Az összes jelentősebb szabadidős termékforgalmazó kiskereskedőnek szállítanak, jelenleg is a nagykereskedelem az első számú tevékenységük, de egyre erőteljesebb a kiskereskedelmi üzletág is. Mivel mindig volt és mindig lesz olyan terület, melyen nem található viszonteladó, így belevágtak az online kereskedelembe is a Reflexshop webáruházzal.

Az akkori törvény szerint csak akkor lehetett webshopja, ha volt mellette kiskereskedelmi üzlete is, így nyílt meg a debreceni üzlet, mely 2007-ben költözött fel Budapestre és azóta kultbolt lett. A cég létszáma folyamatosan bővül és a gyakornokok felé is nyitottak. Az elkötelezett munkatársak kulcsfontosságúak. A budapesti üzletvezető nagyszerűen irányítja a bolt működését, nagyon jól átlátja az online-offline közötti szinergia fontosságát, hisz az emberek többsége az internet alapján tér be a üzletbe, de az ottani élmények alapján alkot képet a cégről és mindig nagyon jó hallani, olvasni a visszajelzéseket. Nagyszerű termékhez megfelelő szakértelem és kiváló szolgáltatás párosul. A webáruházban most kb. 5000 terméket kezelnek, melyek közül a főbb kategóriák: yo-yo, zsonglőr eszközök, Powerball, frizbi, logikai játékok, addictaball, EcoSphere, bilibo, sárkányok, Waboba, természettel kapcsolatos termékek, pókerkellékek, túra kiegészítői és egyéb őrült szabadidőhöz kapcsolódó őrültségek.

A Reflexshop csapata több rendezvényen kint szokott lenni, legutóbb a X. Magyar Zsonglőrtalálkozón találkozhattatok velük. Legközelebb pedig a One Sky One World sárkányos napon próbálhattok sárkányokat. A zsonglőrtalálkozóról itt az idei szemet kápráztató videójuk:

Büszkeségek, tanulságok, tanácsok

Attila bevallása szerint élete legnagyobb büszkesége a fia. 🙂 Szerencsére útban van a második trónkövetelő is, szóval lesz kire hagyni a családi businesst. A cégével kapcsolatosan nem a büszkeség tölti el, hanem inkább a megelégedettség, hogy a trolis szállításhoz képest milyen szintre jutott el.

A „nagykutya” munkában – kutyabarát munkahely mind az iroda, mind a budapesti szaküzlet

A partnereink között sokan vannak csőd közeli helyzetben a válság miatt. Nem jön annyira könnyen a pénz, mint korábban, jóval keményebben és céltudatosabban meg kell dolgoznia érte. Többet kell dolgozni.” Néhány viszonteladója mellett elszaladt az idő: a törzsvásárló nem jön vissza, online nincs értékesítés, helyi szinten pedig nincs elég vásárló. Csak folyamatos fejlődéssel, új lehetőségek keresésével, tanulással  és egyre hatékonyabb munkával lehet talpon maradni.  Mindig jobbnak kell lenniük, mint a versenytárs, csak a folyamatos fejlesztés és a piac ismerete nyújt elég biztonságot. „Pofonok viszont mindig jönnek. Elkerülni őket nem lehet, maximum a kockázatot csökkenteni és tanulni belőlük.

Rákérdeztem egy átlagos napjára is, ha van egyáltalán olyan.  Vagy ébresztőórára, vagy gyereksírásra ébred, majd a nap egy igazi Aeropress által készített kávéval folytatódik. Az Aeropress az amerikai Aerobie cég egyedülálló kávékészítője. Jól olvastad, az Aerobie cégé, amely frizbigyártóként vált világhírűvé, hisz ők gyártották a Guinness-rekorder Pro Ringet. Eléggé szokatlan egy frizbigyártó cég választékában egy kávékészítő, mégis jelenleg már nagyobb a forgalmuk ebből, mint a frizbikből. Itthon is kapható – meglepő módon a Reflexshop kínálatában. 😉 Folytatva a napot, kutyát sétáltatva GYAKRAN bringával megy munkába, majd kezdődik az email olvasás a kreatív folyam. Délben általában dartsoznak és átbukják egymásnak az ebédpénzeket, délután pedig a The Black Keys-t bömböltetve folyik a munka.

Attila szerint a siker záloga az alázatos munka, elhivatottság, kitartás, megújulásra való hajlam, egy percre sem szabad visszadőlni és múlt sikereire hivatkozva lazítani. Kifogások keresése (kormány, multik, konkurencia, árfolyam) helyett le kell ülni dolgozni, és a megoldásokra, lehetőségekre koncentrálni. Manapság egy vállalkozás sem hagyhatja figyelmem kívül az internet jelentőségét. Az online egy komplett tudomány, amit ha a cég megfelelően használ, akkor hatalmas versenyelőnyre tehet szert. Anno freemail-es e-mailről írt Attila, most a Reflexshop egy olyan „mesterséges intelligencián” alapuló modult használ, mely egyedi, személyre szabott ajánlatokat készít a látogatónak.

Záró gondolatként megjegyezném, hogy szerintünk nagyszerűen kezdődik ez az új rovat. A szerkesztőséggel egyetértettünk abban, hogy Attila olyannal foglalkozik, amit szeret és elmondása szerint olyan izgalommal szokta várni az újdonságokat is tartalmazó szállítmányokat, mint gyerekkorában a karácsonyi ajándékokat. Büszke arra, hogy a nulláról fel tudott építeni egy olyan céget, mely választékában és megoldásaiban is egyedülálló. Szerinte a siker még messze van (és a tökéletesség talán sosem érhető el?), de az biztos, hogy jó úton halad. Utolsó kérdésként a tanácsát kértük fiatal vállalkozni vágyók részére:

„Mindenképpen olyan dologgal érdemes foglalkozni, amit az ember szenvedéllyel tud végezni, teljes mértékben hisz benne és a kezdeti kudarcok sem tántoríthatják el a céltól. Legyen jó üzleti tervük, megfelelő tudásuk, piacismeretük, szorgalmuk és alázat a beszállítók, a partnerek, vevők, de legfőképpen a munka iránt!

Kövesd, like-old, szavazz

A karácsonyi szezonhoz közeledve még nem tudni, hogy mi lesz a sláger termék, hisz még most is érkeznek meglepő és érdekes termékek. Ezért nézzétek itt: http://reflexshop.hu/

Kövessétek itt: http://www.facebook.com/reflexshop

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
 1. Balázs
  Sze 20 2012

  mázlista ember – a munkája a hobbija

  Válasz
 2. Laci
  Sze 24 2012

  Szerintem meg példaértékű a bátorsága, hogy volt mersze azt csinálni, amit szeret.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hogyan küzdenek külföldön a gazdasági világválság ellen? | Debrecen Bár
 2. Kényelem felsőfokon | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: