Skip to content

2012-09-20

A leginnovatívabb európai cégek

Készítő: Rab Máté

Augusztusban hirdette ki a Biotechnológiai Iparág Európai Szövetsége az 5 leginnovatívabb biotechnológiai kisvállalkozást. Rövid összefoglaló a versenyről és a nyertes cégekről.

A versenyről és a biotechnológiáról

Az EuropaBio már harmadik éve rendezi meg ezt a megmérettetést, melyre nevezéssel lehet bekerülni. Három területről fogadnak nevezőket: egészségügy (piros biotech), mezőgazdaság (zöld biotech), ipar (fehér biotech). Idén 17 EU-s tagállamból 37 nevező közül került ki a top5 versenyző. A végső győztes nyereménye 2,8 millió Ft (10.000€). Ha hozzávesszük, hogy mindehhez ingyenesen lehetett jelentkezni saját fejlesztésünkkel (tehát ami amúgy is rendelkezésünkre állt), akkor ez nagyszerű lehetőség.

Az EuropaBio egyébként a Biotechnológiai Iparág Európai Szövetsége, magába tömörítve kutató és fejlesztő, gyártó és értékesítő cégeket. Közvetve 1800 kis- és közepes vállalkozást tud a tagjai között felmutatni, mivel 19 nemzeti biotechnológiai szövetséget fog össze. Hazánkban a Magyar Biotechnológiai Szövetség a tagjuk (ezzel biztosítva tagságot minden magyar biotech kisvállalkozásnak), akik egyébként idén májusban adtak ki egy szektorelemzést (angol nyelven 114 oldal) és annak vezetői összefoglalóját (magyarul 3 oldal), innen letölthető.

Akiknek nem lenne egyértelmű, hogy mi az a biotechnológia: a biotechnológia élő szervezetek és azok termékeinek ember általi felhasználása meghatározott célok elérésére. A felhasználási cél lehet egészségügyi (piros biotech), mezőgazdasági (zöld biotech), vagy ipari (fehér biotech).

  • Piros biotech: humán gyógyszerek, terápiák előállítása a biotechnológia eszközeivel.
  • Zöld biotech: idegen növényfajok közti géntranszfer, mely által új, előnyösebb tulajdonságokkal rendelkező kultúrnövényeket állít élő az iparág.
  • Fehér biotech: biotechnológiai módszerek felhasználása a hagyományos műanyag, textil stb. ipar termékeivel azonos értékű, de alternatív, környezetkímélőbb vagy teljesen környezetbarát technológiák által.

A legjobbak

Global Bioenergies (Franciaország)

“Szénhidrátból szénhidrogént.” A vállalat azon dolgozik, hogy minél hatékonyabban lehessen megújuló energiát előállítani. Ilyenre példa a mezőgazdasági hulladék hasznosítása, a CO2 kibocsátás drasztikus csökkentése.

A két francia kutató által alig 4 éve alapított vállalkozás túl van egy 3,2 millió eurós kockázatitőke bevonáson. Tevékenységük legegyszerűbben úgy írható le, hogy izobutén molekulát állítanak elő az innovatív eljárásukkal, amelyből fosszilis energiahordozó (pl. kőolaj) lesz. Részletekért látogassátok meg weboldalukat.

Green Biologics Ltd (Nagy-Britannia)

A fermentációs technológiára alapozva jelentős üvegházhatás csökkentést értek el azzal, hogy környezetbarát módon fenntartható biokémiai és bioüzemanyagokat állítanak elő.

Egy angol kutató által 9 éve alapított cég jelenleg 40 alkalmazottal, két telephellyel és egy 15 millió dolláros kockázatitőke-befektetéssel rendelkezik, valamint termékeivel kereskedik 4 kontinens legnagyobb országaiban. Nagyrészt biobutanolt állít elő megújuló energiaforrásokból (cukornád, melasz, cukorrépa, kukorica maradékok, fűfélék, stb.).

Promethera BioSciences (Belgium)

Májbetegségeg gyógyítására szakosodott innovatív vállalkozás, sejtterápiás termékei gyógyítják a genetikai májbetegségeket, amelyek gyermekek és előrehaladott májbetegeknél is előfordulhatnak.

A belga egyetemi céget 3 éve egy professzor és kutatócsoportja alapította, jelenleg 46-an vannak és egy szabadalommal védett termékkel is rendelkeznek. Ezen túl még szabadalmaztattak egy olyan gyógyszerfejlesztési eljárást, mely megkönnyítheti új májbetegségekre való gyógyszerek fejlesztését.

ProtAffin AG (Ausztria)

Hatékony terápiás eljárást fejlesztettek ki a COPD betegség ellen, mely körülbelül 65 millió embert érint világszerte, a fejlett nyugati társadalomban pedig a 4. leggyakoribb halálok. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COLD/COPD) a leggyakrabban előforduló betegség, mely a légutak szűkületéhez vezet és légszomjat okoz. Az asztmával ellentétben a szűkület nem visszafordítható és az idő múlásával rosszabbodik.

A grazi és londoni telephellyel rendelkező, 25 fős vállalatnak egy 7 fős profi tanácsadói testülete van, melyek a világ bármely pontját segítik az üzletkötésüket, valamint egy ugyancsak 7 fős tudományos testület figyeli a technológiájuk fejlődését.

to-BBB (Hollandia)

Egy teljesen új technológiát fedeztek fel, amely növeli a gyógyszer felszívódását a vér-agy gáton keresztül, ezzel segítve az olyan betegségek kezelését, mint az agyrák, Alzheimer, sclerosis multiplex.

A szintén egyetemi céget 2003-ban alapította egy kutatócsoport, jelenleg 17-en dolgoznak ott, de még jelenleg is egy holland bioinkubátor házban székelnek.

Szerinted érdekes gyűjtés volt? Szeretnél még hasonlóakat látni – akár magyar oldalról is? Akkor oszd meg a bejegyzést és fejtsd ki véleményed a kommentek között!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: