Skip to content

2012-09-23

3

Magyar úttörők a nagyvilágban

Készítő: Laci

Manapság ha meghallgatjuk a híreket, vagy csak beleolvasunk bármely újságba vagy hírportál híreibe, mindenhol azt olvassuk, hogy nagy bajban a magyar gazdaság, és a magyar cégekre sötét jövő vár. Ezzel vitatkozni nem nagyon akarok, igazából azt szeretném felvillantani számotokra, hogy vannak bizony olyan magyar cégek, akik köszönik jól vannak, és bizony a világsiker felé törnek. Legyen most ez a 7 fős lista ékes bizonyítéka a magyar kis vállalkozások kreativitásának, elszántságának, talpraesettségének és sikereinek.

1. Prezi.com

A Prezi nagyon leegyszerűsítve egy zoomoláson alapuló prezentációs szoftver, mely kiváló eszköz az unalmas PPT-hegyek kiváltásában. Bárki, az internetet használva készíthet ilyen prezentációt, melyet később nyugodtan használhat is. Persze, ha valami komolyabbat szeretnénk, azért fizetni kell, de szerintem az alapszoftver is bőven rejt magában lehetőségeket.
A vállalkozást 3 magyar fiatal vezeti, akik név szerint: Somlai-Fischer Ádám, Halacsy Péter és Árvai Péter. Ők hárman 4 évvel ezelőtt kezdtek a sikersztoriba. Az itthon elkészített Prezivel megkeresték a TED konferenciák atyját, Chris Andersont, akinek kb. 15 percébe telt az, hogy beleszeressen a magyar fejlesztésbe. Ezután elkezdték a TED konferenciákon használni ezt a prezentációs eszközt, amit így a világ vezető agytrösztjei és véleményalkotói is megismertek, és ők is előszeretettel alkalmaztak. Mára ott tartunk, hogy ez a kezdetben kis magyar cég meghódította a Szilícium-völgyet, több, mint 10 millióan használják, és nemrég kaptak egy közel 4 milliárd forintos tőkebefektetést. Ezek a sikerek azonban nem szálltak az alapítók fejébe! Mai napig Magyarországon fejleszt a jócskán megnőtt csapat, hátrányos helyzetűeknek segítenek, és példát mutatnak más magyar startupoknak.

2. LogMeIn

A LogMeIn globális informatikai vállalkozás, amelyet Anka Márton alapított. Elsősorban felügyeleti és távelérési megoldásokat fejlesztenek. Központja Bostonban található, de Londonban is van egy kis irodájuk. Magyarországon Budapesten és Szegeden van a cégnek irodája. 500 alkalmazottal és 100 millió dollár feletti bevétellel büszkélkedhetnek, 20 millió felhasználójuk van már világszerte, és 200 millió eszközre telepítették már programjukat. 2012-ben előreláthatóan 140 millió dollár lesz a bevételük (nagyjából 30 milliárd forint), és 1-1,5 milliárd forint adót fognak befizetni csak Magyarországon. Az éves növekedés 20 százalékos, és a fizető felhasználók száma 1,4 millió.

3. USTREAM

Biztosan sokan néztek már USTREAM videókat a neten. Nos, ha legközelebb ezt tennétek, jusson eszetekbe, hogy itt is egy magyar alapítású dologról van szó. Fehér Gyula volt az, aki 7-8 évvel ezelőtt elkezdte fejleszteni a szoftvert. Később amerikai társakat is szerzett, befektetőket a Szilícium-völgyben, és mára a kis startup összesen 13 milliárd forintnyi befektetést szerzett, egy nemzetközi cég lett, amely 92 főt foglalkoztat itthon, és irodája van Japánban, illetve a közelmúltban nyitotta meg dél-koreai kirendeltségét is.

4. Indextools

A SEO (Search Engine Optimization – Keresőoptimalizálás) elterjedésének kezdetén Szőke Márton és 3 másik társa elkezdett egy olyan szoftvert fejleszteni, mely alkalmas volt a SEO kampányok hatékonyságának mérésére. Erre ma a Google Analytics-ot használják a legtöbben, de Szőke Mártonék a Google-t megelőzve kezdtek a fejlesztésekbe. A szoftver annyira sikeres lett, elsősorban az USA-ban, hogy felfigyeltek rá a “nagyok”, akik közül végül 2008-ban a Yahoo több milliárd forintért vásárolta meg a céget. Szőke Márton azóta befektetőként újabb cégek sikerességén dolgozik.

5. StockXchange

Igazából ez egy igazi debreceni sikersztori. Hamza Péter Pfaff Andrással és egy maroknyi önkéntes adminnal együtt indította útnak a StockXchange-et, melyből később kinőtt a StockXpert is. A 2001-ben Hamza Péter által elindított Stock.xchng a világ legnagyobb ingyenes stockfotó adatbázisává nőtte ki magát ahová elsősorban az amatőr fotósok tudták a képeiket feltölteni. A szolgáltatás fizetős változata, a jobb minőségű képeket kínáló Stockxpert az ingyenes fotótár alapjain indult el 2005-ben. A stockfotók rendszerint hétköznapi témákat megörökítő felvételek, amelyek alkalmasak kiadványok, reklámplakátok, hirdetések, cikkek illusztrálására, mivel nem konkrét eseményeket vagy felismerhető személyeket örökítenek meg. Ezeket a képeket a Stockexpert-ről pár dollárért meg lehet vásárolni, és a bevétel felét a fotósok kapták meg. Így mindenki jól járt, de főleg Péterék, akik 2010-ben körülbelül 1 milliárd forintért eladták a honlapokat és az ehhez kapcsolódó céget a Getty Images fotóügynökségnek.

6. Distinction Kft.

A Distinction Kft. egy fiatal magyar fejlesztőkből álló mobil applikáció fejlesztő társaság. A fejlesztők korábban megrendelésre készítettek alkalmazást például a Skyscanner-nek vagy az Audi-nak, de most már a saját termékekre koncentrálnak. Nevükhöz fűződik például a Coctail Flow, mely nagy sikert elért alkalmazás volt az Apple Store-ban. Segítségével koktélokat lehet egyszerűen készíteni. Nemrég elkészült az Appflow alkalmazásuk is, melyet már több, mint 300 ezren töltöttek le. Már több befektetőjelöltet is visszautasított a cég, valamint a Nokia felvásárlási szándékát is. A csapat vezetője, Orosz Bálint, és társai ugyanis saját útjukat szeretnék járni, és sikereket aratni. Ennek érdekében át is költöztek Kaliforniába, a Szilícium-völgybe.

7. Antavo

A szegedi cég idén tűnt fel, és vett repülő rajtot. A cég elsősorban vállalati ügyfeleknek kínál integrált online promóciós szoftvert, amivel egyszerűen és hatékonyan kezelhetik marketing- és reklámkampányaikat. Egy nemzetközi startup versenyen, a Seedcampen 50 ezer eurós befektetést szereztek, valamint a lehetőséget, hogy nemzetközileg is sikeresek legyenek. A szegedi csapat egy része Londonba költözött, ahol a Google székhelyén kaptak irodát, és többek között a Facebook szakembereitől is tanulhatnak. A cég és a szoftver fejlesztése azonban itthon maradt.

Sok más kis céget fel tudnék hozni példának, akik nemrég kezdtek bele a világ meghódításába. Jól jegyezzétek meg a nevét például a Webcam Laboratory-nak (mely egy webkamera segítségével komoly kísérletek elvégzését teszi lehetővé), a CE-On-Demand-nak (mely már most a térség egyik vezető felhő alapú szolgáltatója) vagy a Leonardo 3D-nek (mely 3D tervezőeszköz). Hosszan folytathatnánk a sort. Szerintem ne legyünk elkeseredve, vannak kiváló és sikeres cégeink, akiktől tanulni lehet!

 

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: