Skip to content

2012-09-25

1

Külföldön dolgoznak, hogy itthon tanulhassanak

Készítő: Rab Máté

Van két barátom, akik egy mostanában elég gyakori szituációba kerültek – külföldön keresik meg a tandíjukra valót. A kinti munkavállalásról, életükről, az újdonságról és a jövőjükről is nyilatkoznak.

Korábban már írtam nektek arról, hogy ki fizet ma a diplomáért. Mai cikkemben két barátom bemutatja azt az utat, amelyet ők tesznek meg a felsőfokú képzettségük megszerzéséért.

Máté gazdaság-vidékfejlesztési agrármérnök, mesterképzését végzi, és jelenleg az utolsó félévéhez spórol az USA-ban. Norbi épületgépész mérnök, aki már sikerrel záróvizsgázott, de az utolsó évéhez Franciaországban gyűjtötte össze a tandíjat. Mindketten szakmájukban helyezkedtek el, és jóllehet nem diplomásoknál megszokott szinten kezdtek a cégeknél, szakmai tapasztalatként fogják fel azt.

A kiutazás története

Máté mesterképzésén összesen nyolcan vannak, és ezért be kell várniuk a következő csoportot, tehát “kötelező” szakmai gyakorlatra lettek ítéltetve. A tanárok azért motiváltak mindenkit a külföldi tanulásra, hiszen az mindig egy nagy plusz tapasztalat. Saját bevallása szerint földeken, farmon sosem dolgozott, és a BSc rendszer egyik gyengéjének tartja, hogy semmilyen gyakorlati tapasztalatot nem szerezhettek. Ehhez még hozzájárult, hogy utolsó féléve költségtérítéses lesz, aminek ára 180 ezer forint (a most kezdő hallgatóknak még drágább). Ezért örült neki, mikor megtudta, hogy egy családi gazdaságban kap melót az USA-ban. Először a Vidékfejlesztési Minisztérium MAST nevű programjára jelentkezett, de végül a caep.org programon keresztül kapott állást. A Cider Hill Farmon dolgozik, egy családi gazdaságban, amely főleg almatermesztéssel foglalkozott, mára viszont harmadik generációs családi vállalkozásként a megújuló energia projektektől a nemzetközi diákok foglalkoztatásán keresztül a mezőgazdaságon keresztüli közösségépítéssel bezáróan mindennel foglalkoznak.

Norbinak egy ismerőse hívta fel a figyelmét a francia melóra. Már korábban is sokat dolgozott építkezéseken, kőművesek mellett, és mivel a munka, a cső- és légcsatorna szerelés szakmájába vágott, ezért kaptak rajta a cégnél, azonnal alkalmazták. Szakmája és végzettsége szerint olyan rendszereket fog tervezni, amelyeknek a beszerelését most végzi, ezért is hasznos ez a szakmai gyakorlat. A cég egyébként a Szetherm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., akik előnyben részesítik az alkalmazottak megbízható ismerőseit, de amikor nincs más lehetőségük az interneten is hirdetik a szabad helyeket. Norbinak elég volt 7 hetet kint eltöltenie, hogy itthonra félretegye az egész éves tandíját, albérleti díjait, sőt a maradékból még egy cipőt is tudott venni! 😀

Egy átlagos munkanap

Máté jelenleg Boston mellett Amesbury településen van, almabort készít, de a gazdaság termeszt számos egyéb gyümölcsöt és zöldséget is. Ezeket minden nap frissen szedik, tisztítják és viszik a városi boltjukba. Tehát amit végez az fizikai munka, hisz felszedni, tisztítani kell a zöldséget és gyümölcsöt, majd vagy feldolgozni, vagy elvinni piacra, boltba. Megtisztítani, boltba vinni, pakolgatni. Ugye háromszor leírva kicsit unalmasnak tűnik? Mégis – bevallása szerint – egyáltalán nem az, sőt változatos és élvezetes. A közösség biztosan sokat számít, hisz jelenleg heten vannak gyakornokok a farmon: 2 cseh, 3 brazil, 2 magyar. Rajtuk kívül még 5-6 ember dolgozik a földeken és néhányan a boltban, összesen nincsenek 20-nál többen. A család is nagyon megbecsüli őket, de erről majd később.

Norbi 6:30-kor indult a csapattal az aktuális építkezésre, 5-ig dolgoztak és utána mehettek vissza autóval a szállásra, ami szerényebb házakat jelentett (persze normális fekhellyel, internettel, közösségi helységgel, konyhával, stb.). Esténként főzött, mosott, az otthoniakkal tartotta a kapcsolatot, hétvégente pedig több kikapcsolódásra is volt lehetősége.

Rákérdeztem a kinti munka előnyeire is. Itt Norbi első helyen a magasabb fizetést emelte ki, aztán a kecsegtető önéletrajzot, hiszen itthon szívesebben alkalmaznak olyat, aki egy idegen környezetben már helytállt, hisz az az önállóságra is megtanít.

Betekintést nyertem abba, hogy van más út is. Találkoztam olyan emberekkel, akiktől nemcsak a munkában, hanem az életben is sokat tanultam.

Máté is az anyagiakat emelte ki elsősorban, hisz korábban már volt kint gyerekeket táboroztatni, és habár ott is fejlődött az angolja, itt többet keresett. Ezen kívül ez szakmai munka, amit itthon is tud kamatoztatni, hisz a géppark hasonló, a kinti munkamorált és szellemiséget pedig haza tudja hozni. A farmon szélenergiával és napenergiával fizetik az összes energiaköltséget.

Más országból is megismerkedtem agrármérnökökkel (ugye a mostani gyakornokok), és velük a (szakmai)kapcsolat egy életre szól.

Aktív szabadidő

Az összes szabadidejüket megbecsülik, ugyanis abból nem sok van. Máté hetente a vasárnapot, Norbi a szombat délután és a vasárnapot kapta. Pont ezért gyakran van semmittevés és heverészés, de természetesen élnek a külföldi hely adta lehetőségekkel is.

Máté volt már hegyet mászni, a 2000 méteres Washington-hegyet hódította meg. Ezen kívül természetesen meglátogatták az óceánpartot is, ahol a lenti kép készült. A kirándulásokra a család, azaz a főnökök is velük tartottak, sőt még ebédre is meghívták a csapatot. De kedvességük általános, a farmon iszonyatosan jó a hangulat, kiváló a csapatszellem, nincs semmilyen konfliktus és intrika. Nagyszerű szokás például, hogy kéthetente hétfőn az egész társaság együtt vacsorázik.

Norbi szabadidejében a társaival együtt utazgatott. A cégük nekik az utazás támogatta mégpedig a vállalati járművek szabad használatával. Ezért volt már szerencséje Andorrában és Monacóban is járni. Legtöbbször csak vásárolgatnak (az alkohol és a dohányáru sokkal kedvezőbb :)), de a tengerpartot is megnézték már.

Na és mi lesz a jövőben?

Adta magát a kérdés, hogyha ilyen gyorsan ilyen jól lehet keresni, elviselik-e a továbbiakban is azt a pár kellemetlenséget.

Norbi nem szeretne elszakadni tartósan itthonról, de jól mutatja a döntését, hogy a záróvizsgája után azonnal visszatért. Igazából szerencsés volt, hisz évfolyamtársai irigykedve figyelték, hogy neki a záróvizsga előtt már fix munkahelye volt. Azóta is rendszeresen kijár, majd kéthetes szabadságokban jár haza barátnőjéhez. Vele terveznek angol nyelvterületen való pénzkeresést, mert sajnos itthon nem látnak lehetőséget.

Máté gyakorlatilag 1 évre tervez, novembertől májusig Floridában fog dolgozni, hogy átvészelje a telet mert karácsonykor van a csúcsszezon. Egy citrus gyümölcsöket feldolgozó farmra vált Miami közelében, főleg boltban lesz és elvileg több szabadidőt is kap, amit kihasznál nyelvtanulásra.

Érdekesség, hogy egyik srác sem emelte ki a nagyszerű angol tanulásának való lehetőségét. Hiába ez a munkanyelvük és tartják rajta a kapcsolatot napi szinten kollégákkal, ügyfelekkel, mégsem érzik, hogy nagyon sokat fejlődtek volna. Bár nyelvvizsgára szerintük semmi szükségük, hisz ha valahova beírják a nyelvtudásukat, azt a cégek le szokták tesztelni, a beszélgetésen pedig lazán átmennek.

Máté még hozzátette, hogy számára az itthoni karrier még távol van. Addig befejezi ezt a külföldi gyakorlatát és megszerzi diplomáját. Szívesen dolgozna saját gazdasága építgetésén, bár valószínűleg nem lesz tőkéje hozzá. Más gazdaságban is betöltene vezetői pozíciót, de ha ez nem jön össze, akkor még pár évig kint dolgozna. Ha itthon nem talál állást csak minimálbérért, amiből nem lehet építkezni a jövőre nézve, akkor kint. Ha van itthon diplomás bért fizető vállalkozás, akkor marad.

Szerintem ez az utolsó mondat mindkét srác gondolatát kifezezte. Nyitottak és pozitívak a munka világát tekintve, csak a hazai karrierben nem bíznak.

Neked más a véleményed, esetleg a külföldi tapasztalatod? Szívesen olvassuk a kommentek között!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: