Skip to content

2012-09-25

Kutatók éjszakája programajánló

Készítő: Kovács Miklós

Hogy lehet egy banánnal szeget beverni egy deszkába? Hogy lesz egy őssejtből komplett fog? Mennyire veszélyes a radioaktivitás? Miért van válságban a gazdaság? Hogy használják fel a növényeket a gyógyászatban? Milyen egy bírósági tárgyalás? Milyen tanulási zavarok vannak? Mindezekre a kérdésekre ha választ szeretnél kapni, látogass el 2012. szeptember 28-án a Kutatók éjszakájára Debrecenben!

Mi is az a Kutatók éjszakája?

Minden évben megrendezik a Kutatók éjszakáját, amely a nagyközönségnek betekintést nyújt a tudományok világába. Országosan is nagy népszerűségnek örvend, mivel segítségével megtudhatják a látogatók, hogy mi is folyik az egyetemek falai között. Mindenekelőtt a legnagyobb pozitívuma az, hogy izgalmas és érdekes programok segítéségével újabb tanulásra ösztönöznek,és végre láthatjuk azt, hogy  mi értelme van annak, amit az egyetemen oktatnak. Gyakorlati kísérletek bemutatását, vitaesteket, kiállításokat, tárlatvezetéseket, táncházat, bepillantást az emberi testbe, kvízeket, vetélkedőket és sok más programot tartogat számunkra ez a laza és érdekfeszítő péntek este.

Mivel Debrecenben a cívis hagyományok miatt az intellektuális érdeklődés igen magas, ezért különösen magas számban látogatnak el az előadásokra. Mindenképp érdemes megnézni, hogy melyik rendezvényre kell előzetesen regisztrálni, és érdemes akár már ma megtenni ezt a lépést! Egy sárga talpán álló háromszögben lévő felkiáltó jel mutatja azokat az előadásokat, ahová regisztrálni kell, és oda is irányít a regisztrációhoz.

Hol találhatsz információkat?

Az országos programok közül ezen az oldalon tudtok választani. Sokszínűségben verhetetlen a vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem. Saját honlappal, programfüzettel, ingyenes buszjáratokkal és a Fórum bevásárló központban előzetes programokkal és kiállítással segíti a jobb tájékozódást és a hétköznapi ember figyelmének felkeltését. 

A Fórumban tudtok ráhangolódni a héten a Kutatók éjszakájára, van egyetemtörténeti kiállítás, és a pénteki előadások közül ízelítőket kaphattok. A héten például megtudhatod, hogy a burgonya miért is fontos, a vírusokat hogy lehet megölni, a robotok mennyire lettek a hétköznapjaink részei, és hogyan lehet egy banánnal szeget beverni egy deszkába. de hangsúlyozom, ezek csak még jobban meghozzák a kedveteket a péntek esti pezsgő tudományos élethez!

A debreceni Kutatók éjszakájának hivatalos honlapján teljes körű tájékoztatást kaptok, így csak pár érdekes programot emelnék ki a sok és színes előadás közül.

Szabad egy táncra, bölcsész kisasszony?

Az egyetem főépületében a bölcsésztudományi karok várnak tárt karokkal. Lesz szegény legény tarisznyája, azaz tea és zsíros kenyér, valamint szerelmi jóslás 16.00-22.00-ig. a “Kit zavar a tanulási zavar?” előadás során (17:00-18:30) a résztvevők tanulási és életvezetési tanácsokat kaphatnak a diszlexia, a diszkalkulia és a matematikai szorongás kezelésével kapcsolatosan, illetve a témához kötődő kérdőíveket is kitölthetnek. Bal kezes voltál, de átszoktattak, nem értetted a matekot a suliban? Lehet mindezek szoros kapcsolatban állnak egymással, menj el, és megtudhatod. Ezek mellett lesz még táncház egy kicsit másképp, római kori sztélé feltárása, számítógépes nyelvfelismerés, irodalmi és színjátszási előadás is.

Csak természetesen.

A természettudományok megszállottjainak biztosítanak többnél-több programot a természettudományi karok ugyancsak széles repertoárt bemutató rendezvényei. Nagyon hamar, már 14 órától várják az érdeklődőket, amikor is terepasztalon megfigyelhetik a folyóvizek talajformáló erejét, betekinthetnek a növények lombikbébi programjába vagy szélcsatorna kísérleteket tekinthetnek meg. 15:00-tól az Egyetem tér 1. szám alatt számomra a legérdekesebb előadás téma lesz.  “Van-e a verőköltő bodobácsnak személyisége?” Milyen érdekes, ezek szerint lehetséges, hogy a bodobácsok is barátkoznak, megsértődnek, egyesek bátrabbak, mint a többiek? Érdemes ellátogatni! Nagaszaki, Csernobil, Fukusima, mind ismerősen hangzanak. Az Atomki kutatói azonban a 16:00-tól kezdődő “Ne féljünk a radioaktiviástól!” című előadásban megmutatják, hogy biztonságos a dolog, és hogy a háttérsugárzás mindenhol előfordul,. Továbbá demonstrálják ködkamrában alfa -és béta részecskék nyomait,  valamint a neutrínókat.

Kend a hajadra a füvedet!

Az Orvostudományi-és Egészségtudományi Centrumban őssejtek segítségével növesztenek fogakat és betekintést engednek a csontvelő és a szövetek fejlődésének szakaszaiba 18:00-i és 20:30-i kezdéssel. Az eseményre regisztrálni kell ITT. Egy másik előadásban a “Ne szívd a füvet, inkább kend a bőrödre!” címűben megtudhatjátok a növények felhasználásának módszereit a gyógyászatban. 18:00-20:00-ig tartanak az előadások, ahol nyugodtan kérdezhetsz és még lehet, hogy pizzát is kapsz a beszélgetés közben.

Láss tisztán és perelj be, mert doppingoztam!

A társadalomtudományi karokon is számos figyelemfelkeltő előadást hallgathatunk meg.  A Kassai úti campuson lesznek megrendezve.  “Teljesítményfokozás , dopping – határok nélkül?!” 17:00-tól lesz, ahol Risztov Évával is találkozhattok. Az előadáson számos kérdésre keresik a választ: hol húzódik a határ a legális és az illegális szerek között? Milyen élettani hatásokkal és milyen jogi következményekkel jár a doppingszerek használata? Az ÁJK hallgatói szervezete a Pro et Contra 19:00 – 20:30-ig egy polgári jogi mintatárgyalást és az azt követő vitát mutatja be a hallgatóságnak. A KTK a Kutatók éjszakáján belül egy konferencia sorozattal kedveskedik nekünk. Tisztánlátók éjszakája címmel előadóik rövid interaktív előadások során tárgyalnak közérthetően sokakat foglalkoztató gazdasági problémákat, kérdéseket; megmutatva azt is, hogy a közgazdászok fejében is sokszor ugyanazok a kérdések vannak a gazdasággal kapcsolatban, mint bárkinek. Az előadások 15-20 percesek, és a hallgatóságnak lehetősége van kötetlen beszélgetésre az előadókkal, valamint kérdések feltevésére. Az előadások és az azokat követő beszélgetés során gazdasági tévhitekre, fals információkra is kitérünk, melyek gyakran fellelhetőek a médiában (is).

Ezeken kívül a teljesség igénye nélkül megemlíteném még a GVK Team-akadémiáját, és a műszaki kar Keréktől az űrhajóig c. előadását. Az előbbiben a gazdaságtudomány gyakorlati jelentőségét és a vállalkozások alapításának, működésének fortélyait, míg az utóbbiban a kevésbé ismert magyar kötődésű találmányokat fogják bemutatni az érdeklődőknek.

Úgy vélem, hogy akár egyedül, akár párban, vagy családdal is érdemes meglátogatni a rendezvényt, ugyanis itt szórakozva tudtok tanulni. Tervezzétek meg előre, hogy mikor, hol és mit szeretnétek megtekinteni! Jó munkát, jó tanulást!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: