Skip to content

2012-09-27

Hogy teremts értéket miközben nem hibázol?

Készítő: Kovács Miklós
Hogy teremts értéket miközben nem hibázol?

Megvizsgáltuk, hogy Miért is olyan sikeres a Toyota? Most pedig górcső alá vesszük azt, hogy miben is különbözik a hagyományos termelés a lean termelési eljárástól. Értéket csak úgy tudsz teremteni, ha a hibákat a termelés során kiküszöbölöd! Csak, hogy meghozzam a kedvetek: táblázat, elemzés, összefüggések, értékteremtés, költségcsökkentés, hibák kiküszöbölése.

Értékteremtés felsőfokon

Tekintsük meg most a lean szemléletnek az egyik alapötletét, ami végighúzódik az egész folyamaton, valamint különbözik a hagyományos termeléstől. „A karcsú gyártás alapötlete a pazarlások, felesleges tevékenységek megszüntetése és az értékalkotó tevékenységek arányának növelése az egész folyamatban. Értékalkotó minden olyan folyamat, amely hozzájárul adott termék értékének növeléséhez, amelyekért tehát az ügyfél hajlandó fizetni. Pazarlásnak tekinthető ezzel szemben minden olyan tevékenység, amely csak növeli a termelési költségeket.” (BME 2006:40) Itt a felesleges dolog az értékteremtés folyamán jelentkező, áramlást hátráltató tényező az, amiért a vevő nem fizet, így a költségbe sem számít bele a lean szemléletnél, míg a hagyományosnál a vevőre tudják ezt terhelni. Alapvetően a termelési költségek csökkentése a hagyományos vállalatnál is cél, de nem a vevői érték növelése, hanem az előállítási költség csökkentése szempontjából.

A hagyományos és a lean gondolkodásmód összehasonlítása

Forrás: (Losonci 2010:19)

A táblázat alapján több szempont alapján is megvizsgálja a szerző a hagyományos és a lean termelést alkalmazó vállalatok működését. A hagyományos módszernél, mivel a munkaerő alacsonyan képzett, ezért is válik el a gondolkodás és a cselekvés, itt a felettesek végzik a gondolkodás részét, a beosztottak pedig a cselekvés részét a munkának. A lean módszer ezzel szemben a munkaerőt egy nagyon fontos építőkőnek ismeri el, amivel összeköti a gondolkodás és a cselekvés körét, tehát magasan képzet munkaerőre van szüksége. Mivel a táblázatban az is látható, hogy a hagyományos vállalat külsősökkel végeztet olyan feladatokat is, amelyeket a lean termeléssel foglalkozó cég a belső erőforrásokból elégít ki, ezért érdemes megjegyezni, így a lean termelő vállalat sokkal, nagyobb potenciállal rendelkezik. Ez a potenciál a megújulási képességre, a rugalmasságra vonatkozik, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy nehéz gazdasági körülmények között is jelentőset alkosson.

Hibák és költségek csökkentése

Szinte minden vizsgált területen megtalálható a különbség, különös tekintettel a hibák kezelésére. A tradicionális vállalatnál a hibák megtalálása, tehát a tünetek kezelése a cél, míg a lean szervezet egy a probléma gyökerét kutató magatartást folytat. Ezzel a magatartással, a hibákat a kiindulási ponton meg tudják gátolni, és a tovagyűrűzést megakadályozzák. A költségcsökkentést is máshogy próbálják megoldani. A nagy tételben történő gyártással az egy megtermelt egységre jutó előállítási költséget próbálja meg leszorítani a hagyományos vállalat, ezzel szemben a lean gyártásnál a költség leszorítása a pazarlások kiiktatásával kezdődik, és a folyamat tökéletesedésével ezek szerint a költség is csökkenni fog majd. „A lean szervezetek megvizsgálják, hogy milyen jellemzőket kínálnak a hagyományos cégek, milyen áron, azután felteszik a kérdést, mennyivel tudják csökkenteni a költségeket, ha a lean módszerek teljes eszköztárát bevetik.” (Womack-Jones 2009:44) Tehát ezek a cégek nem abból indulnak ki, hogy mennyibe kerül előállítani a terméket, hanem abból, hogy minél jobban alkalmazzák a lean módszereket és ezzel a költségük is vállalati szinten egyre inkább csökkenést fog majd mutatni. Az innovációhoz való hozzáállás is segíti azt a lean szervezetnél azt, amit a hagyományosnál nem tud elérni minden egyes innováció, hogy az érintettek bele tudnak szólni a fejlesztésbe, azzal, hogy kikérik a véleményüket.

Letisztázva

Mihelyst észrevesszük ezeket a különbségeket, máris tisztábban látjuk a lean előnyeit a hagyományos módszerrel szemben. Nem csak azokban az iparágakban nyújthat maradandót a karcsú termelés, amelyek a vevői igények széleskörű és változatos kielégítését tűzik ki célul, hanem a gazdaság szinte minden területén tud újat mutatni a vállalatoknak. Egy teljes szemléletbeli átalakuláson kell áthaladni annak a cégnek, amely bele mer vágni egy lean átalakulásba. A hagyományos termelést folytató vállalat és a lean termelő vállalat közötti különbségek oly nagyok, hogy a változásnál az ellenállás a munkaerő részéről meglehetősen erős lehet. Nem is beszélve arról, hogy a lean termelés magában foglalja a vállalathoz szervesen kapcsolódó külső tényezőket, mint például a beszállítókat is. Ahogy a táblázat is mutatja, a beszállító itt szövetséges és nem ellenség, mint a hagyományos felfogás esetében. Az információt, amit a lean termelés során a vállalat megszerzett, azt a beszállítókkal is meg fogja osztani, nem titokként kezelve az információkat, mint ahogy azt addig a pillanatig tette, nem bízva a partnereiben annyira, hogy ilyen horderejű segítséget nyújtson nekik. Teljes mértékben együtt, a partnerekkel képzeli el a lean termelés azt, hogy a vevői igényeket kielégítsék, és az iparági profitot kiaknázzák.

A lean termelés filozófiája teljes mértékben alkalmazkodik egy válságban kialakult gazdasági helyzethez, amelyből a hatékonyság növekedés elősegítésével kiutat mutathat a vállalatoknak. Ha kezdő vállalkozó vagy, érdemes elolvasnod pár tanulmányt a leanről és alkalmazni az ott tanultakat. Hajrá!

Források:

BME Lean Logisztika (2010): A lean filozófia alkalmazásának előnyei logisztikai vállalatoknál

Losonci Dávid István (2010): Bevezetés a lean menedzsmentbe – a lean stratégiai alapjai

James P. Womack Daniel T. Jones (2003): LEAN SZEMLÉLET Lean Thinking – A veszteségmentes jól működő vállalat alapja

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: