Skip to content

2012-10-04

12

A debreceni startup ökoszisztéma fejlesztése?

Készítő: Laci

Úgy gondolom, hogy jóktól nem szégyen tanulni, és érdemes folyton fejlődni, új dolgokat alkotni, tenni, akarni. És ha kell, akkor motiválni kell azt, aki ezt elfelejti. És nekem most ez a célom, mert azt érzem, hogy Debrecen „eltespedt”. Itt a TEVA, Richter, ITSH, BT, NI, csupa nagy nevek, ezreket foglalkoztatnak, de a kicsikről alig hallani. Pedig akár a foglalkoztatottak számát nézzük, akár a bennük rejlő lehetőségeket, nem szabad őket a szőnyeg alá söpörni!  Én most erre szeretném felhívni a figyelmet! Mert jómagam azért kardoskodom, hogy támogassuk a kezdő vállalkozásokat, a startupokat, mert bennük van a jövő! (Figyelem! Még az elején szeretném azt leszögezni, hogy egy abszolút szubjektív cikk következik.)

Először is beszéljünk arról, hogy mik is azok a startupok? Erről eltérő vélemények és definíciók léteznek, amelyeket egy nagy csokorba szedve itt olvashattok. Én azonban a következő megfogalmazást érzem a legtalálóbbnak: „Start-up alatt olyan induló tudás intenzív vállalkozást értünk, amely kis tőke- és munkabefektetéssel is gyors növekedést produkál. Emellett olyan típusú szolgáltatást képesek nyújtani vagy olyan progresszív új terméket képesek bevezetni a piacra, amivel fajlagosan gyorsan, nagy felfutást érhetnek el.” Tehát olyan vállalkozások, akik kicsiben indulnak, de nagy terveik vannak, és a világsikerre törnek. “Think big, start small, scale fast”, ha röviden szeretnénk őket leírni. És szép számmal vannak ilyen startupok kis hazánkban is! De valahogy Debrecenben nem nagyon…. Ezen pedig sürgősen változtatni kell, ha versenyben akar maradni a város, akár csak regionális szinten is.

Már korábban is írtunk arról, hogy Debrecennek szüksége lenne a startup élet beindulására, felpezsdülésére. Ígéretes induló vállalkozások jelenjenek meg, és tegyenek szert akár nemzetközi sikerekre. Ez azonban nem fog menni “csak úgy”! Ha nem foglalkozunk azzal, hogy ilyen vállalkozások növekedjenek a városban, akkor bizony nem fognak. És most nem mutogatni szeretnék, hogy kinek mi lenne a feladata, csupán leírom, hogy szerintem mire lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán a fiataloknak, ötletgazdáknak eszébe jusson startupot alapítani, belevágni a vállalkozásalapításba, és egy nemzetközileg sikeres cég felépítésébe.

Események, konferenciák, közösség

Első és legfontosabb! Beszéljünk róla! Kezdjünk el agyalni, ötletelni, megosztani a gondolataink, érzéseink, sikereink, nehézségeink. Valami ilyesmit próbálunk mi is itt a Debrecen Bár hasábjain, és reméljük, hogy termékeny táptalajba kerülnek majd az elhintett magvak, ahol csírába szökhetnek majd nagyra nőhetnek! (Oh, de költői vagyok:)) Legyenek olyan emberek, akiket érdekel ez a téma, és ők gyakran találkozzanak, online, majd offline, de induljon el valami!

Itt Szegedet tudnám felhozni példának, akiktől szerintem sokat tanulhatunk. (És direkt nem Budapestet veszem példának, amely mára Európa egyik elismert startup városává nőtte ki magát.) Erre a városra később is hivatkozni fogok még, mert szerintem tökéletes példa arra, hogy tudatos építkezéssel, vagy épp véletlen egybeesésekkel (nem tudom), bizony szép sikereket lehet elérni. Szóval, a Tisza parti városban gondoltak egyet, és elkezdtek szervezni egy “minikonferenciát”, a Szeged Tech Meetup-ot. A dologról többet itt olvashattok. A rendezvénysorozatnak semmi más célja nem volt csak az, hogy megjelenést biztosítson a web fejlesztéssel- és egyéb, IT témákkal kapcsolatos előadásoknak. Semmi egyéb. Viszont kezdésnek tökéletes! Emellett a Szegedi Egyetemen elindult a Startup Vállalkozói Klub, azzal a céllal, hogy példaképeket, sikeres vállalkozókat mutassanak be a fiataloknak, akik elmesélik viszontagságos útjukat, megosztják tapasztalataikat és akár ösztönözhetik is az egyetemistákat startupok indítására, álmaik megvalósítására. Ennyi.

A Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb egyetemei között van, és több tízezer hallgatót tud felmutatni. Nem hiszem, hogy ha elindulna egy ilyen kezdeményezés, akkor arra nem lennének érdeklődők. Ha jól tudom meetup fronton jobban állunk, és október közepén lesz Debrecenben is egy tech meetup, de a részletekről nem tudok sokat. Talán kapunk meghívást, és sikerül majd titeket tájékoztatni róla.

Innovációs háttér

Újra csak az egyetemekhez kell nyúlnom. Mindkét városban van, azonban Szegeden sokkal több példát találtam arra, hogy egy egyetemi projekt vállalkozássá nőtte ki magát, és nemzetközi sikereket tudott elérni. A FrontEndArt Kft. forráskód-minősítő rendszert fejlesztett a Szegedi Egyetem Szoftverfejlesztési Tanszékével együttműködve. Hazánkban számos innovációs eredmény nem kerül át a piaci gyakorlatba, de ezt a fejlesztést egy piaci igény hívta életre, valós problémára kínál megoldást. Ez biztosítja azt, hogy a jövőben is lesz fizetőképes piaci kereslet a fejlesztésre. De ilyen a Hilase Kft. is, ami az egyetemről indult, de mára a Videoton csoport tagjává vált. Földgáz-minősítő rendszerét már világszerte több országban értékesítették.

Szerencsére Debrecenben is alakulnak a sikertörténetek, gondoljunk csak a Szilícium-mezőnkre, vagy épp az UD GenoMed-re, de ezekből a cégekből még hiányzik a nemzetközi siker lehetősége. Egyelőre!

Inkubáció, startupk fejlesztése

Sajnos a debreceni listánkat nagyon rövidre kell fognunk ilyen téren. A városunkban nincs ilyen lehetőség. Sem rendeltetés szerűen és jól működő inkubátor házunk, sem ilyen coworking irodáink nincsenek, amelyek támaszt és segítséget tudnának nyújtani ezeknek az induló cégeknek a kritikus időszakokban. Az inkubátor házak nevükből adódóan az életszakaszuk elején lévő vállalkozások segítését célozzák, szolgáltatási skálájuk pedig rendkívül széles lehet. Magyarországon eddig a legelterjedtebbek a telephelyként funkcionáló cégkeltetők, amelyek az irodai, termelői helyiségek biztosítása mellett sokszor a klasszikus adminisztratív feladatokat – titkárság működtetése, könyvelés szervezése – is átvállalják. A legtöbb induló vállalkozásnak ennél azonban sokkal többre lenne szüksége ahhoz, hogy terméke, szolgáltatása sikerrel piacra jusson. Külföldön a legszélesebb körű szolgáltatásokat azok az úgynevezett „gyorsító inkubátorok” (Business Accelerator) jelentik, amelyek szakértői menedzsment segítséggel, képzésekkel, fejlesztési tőkéhez jutással segítik az induló magas növekedési potenciállal rendelkező startupokat, illetve kutatásokhoz igazított pályázati támogatások, valamint ösztöndíjak biztosításával mozdítják elő a növekedésre képes vállalkozások sikerét.

Debrecenben telephely és irodaszolgáltatások azok, amiket az itteni inkubátor házak legtöbbször nyújtani tudnak. Nos, ez igazából édeskevés. Ha 3-4 cég összeáll, kibérelnek egy nagyobb lakást, máris van normális áron egy normális irodájuk, egy közös asszisztens, aki ügyes-bajos dolgaikat intézi, és olcsóbban megússzák a dolgot. Egy inkubátor háznak sokkal több feladata van ennél, és Szegeden ezt is belátták. Az SZTE-nek nem volt lehetősége saját inkubációs ház indítására, de EU-s támogatással már ilyen is nyílt 2011-ben a városban, a Szegedi Vállalkozói Inkubátorház. A komplexumban új alapítású, három évnél nem régebbi kis-és középvállalkozások számára kedvezményes konstrukciókban nyílik lehetőség iroda bérlésére, ami mellett a bérlők a helyszínen rendelkezésre álló üzleti, marketing, coaching, HR- és jogi tanácsadást is igénybe vehetik. Hogy erre mekkora lehet a kereslet, azt bizonyítja, hogy közel fél év alatt megtelt az inkubátor ház! A négyszintes, 1515 négyzetméteres inkubátorházban 83 irodahelyiség található, ma már több mint 30 bérlője van, ami gyakorlatilag teljes kihasználtságot jelent. És ha ez még nem elég, akkor mindemellett még talán gyenge kezdeményezésként, de a városnak már coworking irodája is van.

Tőke

Elengedhetetlen a vállalkozásalapításhoz! Na ezen a téren nem állunk rosszul, de azért ne nyugodjunk meg. Ahogy arról korábban írtunk, a Debreceni Szilícium-mező 3 milliárd forintnyi pályázati pénzből segítheti a cégei fejlesztéseit. Emellett pedig már  a városban is van olyan cég, ami kockázati tőkebefektetéshez jutott. Ez a BBS NanoTech, amely cég gyógyszerkutatással foglalkozik, és 400 milliós befektetésben részesült.

Befektetésekben Szeged sem áll rosszul, sőt, az ottani startupok már meg is kezdték a nemzetközi terjeszkedést. Akikről beszélünk az a Velgene Biotechnológiai Kutató Kft. 350 millió forintos befektetéssel, és szegedi cég Magyarország egyik legígéretesebb startupja is, az Antavo, amely 50 ezer eurós befektetéssel, és egy londoni inkubációval lett gazdagabb pár hónappal ezelőtt.

Konklúzió, bátorítás

Nem szeretném hosszan levonni a tanulságot, csupán annyit mondanék: bele kell húzni! Ki kell alakítani egy startup ökoszisztémát, ahol egymástól tanulhatnak a vállalkozók, és egymást segíthetik. Ahol lehetőséget, segítséget, bátorítást és folyamatos visszajelzéseket kapnak ezek a vállalkozások az elinduláshoz és a fejlődéshez. Ehhez persze ki kell aknázni a város és az egyetem nyújtotta lehetőségeket, de elsősorban vállalkozó kedvű fiatalokra van szükség. Rátok, ránk! Persze csak akkor, ha szeretnénk, hogy egy ilyen ökoszisztéma alakuljon ki a városunkban. Vagy rosszkor teszem fel ezt a kérdést?

Reklámok
12 hozzászólás Post a comment
 1. okt 5 2012

  Tuti hogy van Debrecenben innovatív startup, legalább egy darab – azért vagyok annyira biztos ebben, mert én csinálom 🙂 (Ugyanitt: a csapatba remek mobilos JavaScript programozót keresek! 🙂 @ http://www.corvex.hu/karrier/innodebr )

  Jó még tudni, hogy van egy debreceni sikeres startup, ami már végigjárta a teljes utat, bizonyítva a modell működőképességét – ez a stock.xchng.

  Jómagam lelkes startupper vagyok, erősen támogatom, hogy legyen startup élet Debrecenben. Véleményem szerint elméleti oldalon már nagyon jól állunk :), a szűk keresztmetszet szerintem az hogy az ügy mellé álljanak jószándékú és tevékeny szereplők valódi MUNKÁVAL. 🙂

  Én magam a startupomért égek, emellett nagyon korlátozottak a lehetőségeim – de van ez az ügy annyira fontos, hogy ősszel egy tech rendezvényt szervezünk, ahol a startup modell is megjelenik.

  Nagyon örülök, hogy a DB is osztozik lelkesedésemben, remélem sikerül begyújtani a rakétákat Debrecenben is! 🙂

  Ha szükségetek van infóra, támogatásra, vagy ismertek valakit aki startup indításán gondolkodoik és útmutatásra szorul, keressetek, segítek.

  Fontosch tudni: jelenleg minden (!bizony!) feltétel biztosított egy startup beindulásához Debrecenben.

  Válasz
  • Laci
   okt 5 2012

   Szia Gergely!
   Üdv nálunk! 🙂
   Köszönjük a hozzászólást, és hát pörgünk mi is a témán 🙂 Sok sikert Neked is a startupodhoz!
   A “tech rendezvénnyel” kapcsolatban várjuk az infókat!
   A stock.xchng-ről nálunk is olvashattál korábban (https://debrecenbar.com/2012/09/23/magyar-uttorok-a-nagyvilagban/), és Hamza Péterrel is folyamatban van egy interjú, remélem hamarosan meg is tudjuk jelentetni.
   Az, hogy Debrecenben minden meg lenne egy startup indításához igaz is, meg szerintem nem is. Én hiányolom a sikersztorikat (remélem Ti hamarosan azok lesztek), a közösséget (ebben meg remélem nekünk lesz szerepünk), a nyitottságot és az infóáramlást, meg hát egy jó coworking iroda se lenne hátrány. De ezek mind olyan dolgok, amiket meg lehet oldani viszonylag rövid időn belül. Szóval kapjuk össze magunkat! 🙂

   Válasz
 2. Máté
  okt 7 2012

  Szia Laci!
  A lelkesedésed csodálni való, remélem sokakra átragad, mert akkor tényleg felpöröghet az itteni startup élet! 🙂
  Viszont direkt nem beindulást, hanem felpörgést írtam, mert egyetértek Gergellyel, Debrecenben minden adott a startupokhoz. Lehet most a hírek Szegeddel vannak tele, de csak azért, mert ők most hozták létre, viszont nálunk már régebb óta működik. Kb. 5-10 irodaházunk van, bioinkubátor házunk is van, most épül egy accelerator és egy újabb tízezres irodaház, pedig már most van számos üresen álló épület (csak a Fórum körül 3 irodaház van kkv-knak is elfogadható árakkal).
  Innovációban persze lehet még pörögni, de ha vállalkozó fiatalokat hiányolod, akkor nézd meg a Team Academy-t. Írhatsz is róluk egy cikket, de röviden: minden diáknak kötelező céget alapítani (általában csapatokban teszik), pár havonta váltogatják az ügyvezetői feladatkört, piaci alapon kell megélniük, mellette pedig még diplomát is szereznek. Kiváló! Ki kell terjeszteni minden karra és szakra, aztán építhetjük a következő accelerátort. 🙂
  Tőke is lesz a következő pár évben hála a jeremie2-nek, amennyire tudom a DE nem csinált publicitást belőle (nem úgy mint a SZTE), de nekünk eggyel több aláírt szerződésünk van tőkealappal, mint nekik.
  Szóval pörög itt az élet, csak kommunikációban kell fejlődni, de ennek a szócsője lehet a Debrecen Bár 😉

  Válasz
  • okt 8 2012

   Kedves Máté!

   A tech rendezvény kapcsán megismertetnénk a debreceni szakemberekkel a helyi innovatív projekteket, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem 🙂
   – A bioinkubátorház tényleg üzemel? Vannak ott innovatív projektek? A honlapjukon sok a placeholder és nagy a csend…
   – Milyen accelerator épül, kik építik?
   – Bonus: van esetleg olyan ismerősöd, aki tech területen valami érdekeset csinál Debrecenben, és szívesen bemutatná ezt helyi szakembereknek, érdeklődőknek?

   Üdv: BG

   Válasz
  • Laci
   okt 8 2012

   Még mindig nem tudtatok meggyőzni, bocsánat, de ez lehet annak is köszönhető, mert én folyton többet szeretnék 🙂
   Ahogy írtam is a cikkben, az hogy számos (amúgy üresen álló) irodaház van Debrecenben, az akkor se lesz inkubátor ház, ha annak nevezik. Nem hinném, hogy ez ösztönzőleg hatna a fiatalok vállalkozó kedvének felébresztésében. Az accelerator ház nekem is új, és engem is érdekel, akárcsak Gergelyt.
   A Team Academy tényleg jó dolog, ismerem, de az csak egy kis rétegnek szól. Mindenesetre ha felpörög (élve a szóhasználatoddal Máté), akkor szerintem hallunk még róla.
   Bioinkubátor ház fantasztikus! Tudsz példát mondani onnan kikerült sikeres projektre? Csak azt tudom kérdezni, amit Gergely.
   Aláírt szerződések kockázati tőkebefektetőkkel fantasztikusak, tudsz példát mondani sikeres befektetésre, vagy siker sztorira?
   Gergely is benne van nyakig a startup életben. Budapesten jelenleg havonta több olyan rendezvény van, ahol bemutatkozhatnak a kezdő, vagy épp növekedés előtt álló vállalkozások. Nem tudom Ő hallott-e már, vagy találkozott ott debreceni startupokkal, de én bevallom nem nagyon.
   Szóval, a megállapításom még most sem vonnám vissza. Fel kell pörögni, és el kell kezdeni komolyabban venni az egészet. Követhetné mindenki a Debrecen Bár példáját 🙂

   Válasz
   • okt 8 2012

    Annyit hozzátennék, hogy Debrecen arányaiban (kb. 1:10) szerintem nincsen vészesen lemaradva Budapesttől.

    A budapesti helyzet, amennyire ismerem, kb.: klasszikus sikersztori 10, inkubátor/seed <10, VC ~10, aktív startupperek <50, érdeklődők <500. Ezeket a számokat (ha arányosítjuk a városok közti méretkülönbséggel) Debrecen is hozza vagy némi segítséggel/promócióval tudja hozni! 🙂

    A Team Academy szerintem önmagában is óriási kezdeményezés. Ha elkezd pezsegni a startup élet, őket mindenképp érdemes bevonni!

    Abban egyetértek, hogy kell még tisztulnia a képnek, és elkél a munka/promóció, de jó esélyekkel indul Debrecen, hogy startup nagyvárossá váljon. Emellett kitartok amellett, hogy minden feltétel adott* 🙂 mondjuk könnyűnek nem könnyű feladat, de startupozni sose az 😉

    (*Inkubátor jó ha van, de nem feltétel. SZVSZ a feltételek, fontossági sorrendben: ütőképes emberek, know-how infók, infrastruktúra, tőke.)

    Válasz
   • Máté
    okt 9 2012

    Szia Laci!
    Szerintem sem kell inkubátorház vagy accelerátor vagy coworking, ha nincs bele ember vagy nincs aki szolgáltatást nyújtson. Szerintem még sok minden el van maradva ezen a téren.
    Viszont az irodaházak nem állnak üresen. Szerintem nyugodtan menj körbe a debrecenieken, kiváló cikksorozat születne belőle, hogy kik találhatóak ezeken a helyeken.
    Team Academy: ezekkel is neked kell az interjút készítened, mert látszik, hogy nem ismered. Óriási kezdeményezés és nagyon jó dolog, megadom a kontaktot.
    Kock.tőke: nem jól értetted amit írtam, még együttműködési megállapodásokat írtak csak alá országszerte a jeremie2-esek, sehol nem volt még befektetés abból a pénzből. Vagy te tudsz Debrecenen kívüli példát mondani?
    Gergely 1:10 aránya használható, nem vagyunk jobban elmaradva, mint bármely más város Budapesthez képest és felesleges károgni a kis számainkon. Inkább a helyi lehetőségekre kell felhívni a figyelmet: TA, üzletházak, üzleti rendezvények (tech meetup), networking események (pár-beszéd, tedx).

    Gergely: tech cégeket nem nagyon ismerek (vagy akit igen őket te is), de küldök át egy kontaktot Mikin keresztül. A bioinkubátor biotech cégeknek van. Új projektek viszont vállalkozó kedvű fiatalok hiánya miatt nem nagyon vannak, ezért kell a TA-t kiterjeszteni. A most épülő accelerátorról meg biztosan hallotok majd híreket, hisz önkormányzati projekt.

    Válasz
 3. Laci,
  Egy kicsit provokatívan a szuper cikkedre.
  Ha te lennél Dr Papp László milyen lépéseket tennél/terveznél a startup ökoszisztéma fellendítésére, rövid (köv választásig), közép (köv ciklus) és hosszútávon (Debrecen 2050)?

  Figyelembe véve a limitációkat (büdzsé nem végtelen, az ember ideje nem végtelen, jelenleg ez nagyon apró szereplője az egyenletnek és egy nagy növekedésnek sincs komolyabb gazdasági hatása).

  Jó lennének ezek az ötletek, meg persze vitázni a többi hozzászólóval.
  üdv
  Poki

  Válasz
  • Laci
   jan 19 2013

   Szia Poki,

   Köszönöm a kérdésed! Bár lehet, hogy én is provokatívat fogok most válaszolni 🙂
   Ha egy politikustól csak egyetlen dolgot lehetne kérni, akkor az talán a következő lenne:
   – hagyják tisztán piaci alapon fejlődni ezt az egészet

   És itt tényleg nem Dr. Papp Lászlót akarom megbántani. Csak sajnos az van, hogy ha a politika megjelenik Magyarországon bárhol, akkor ott valószínűleg nagyon keszekusza lesz a kép, hadd ne soroljam.

   Ha már több dolgot is lehetne kérni, akkor lehet más lenne a válaszom 🙂
   De tényleg, én félek attól, hogy ez ilyen irányba elinduljon, mert ha pár év múlva más színű vezetése lenne a városnak, akkor tuti nem látná hasznát a politikai segítségeknek ez az egész közösség, még ha jó szándékú is volt az.

   De érdekelne több ember véleménye is!

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. A debreceni startup ökoszisztéma fejlesztése? | Debrecen Bár | Irodamegoldások | Scoop.it
 2. Elkezdődött Debrecenben a startup pezsgés! | Debrecen Bár
 3. DebTech meetup reloaded | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: