Skip to content

2012-10-07

2

Kiút a városi dzsungelből

Készítő: Laci

Auguszta, Egyetemváros, Nagyerdő. Ezek még ismerősen is hangzanak. De tudja valaki merre van a Csigekert, Köntöskert vagy Lencztelep? Debreceni városmustra következik, nem csak térképpel!

Nem debreceni vagyok, de mostmár közel 10 év itt élés után lassan civis polgárnak érzem magam. A minap az utcán sétálva lehet látták is rajtam azt a magabiztosságot, hogy olyan otthonosan mozgok én ebben a városban, úgyhogy meg is kérdeztek tőlem tudom-e hol van a Krúdy Gyula utca. Mivel épp az Egyetem sugárúton sétáltam, rákérdeztem nem a Krúdy étteremre gondolnak-e, mert az bizony nincs messze, ott van a Nagyerdőn. De elhibáztam. Van ilyen utca, amit Krúdy Gyuláról neveztek el, de én nem tudom. Hoh, de itt még nem ért véget a történet, és nem is ez a csattanó, várjatok még. Mondtam, hogy nem tudom, erre mondták, hogy a Postakertben van!!! Hát, ezzel aztán igazán ki lettem segítve. Fogalmam sincs, válaszoltam, majd kicsit szívemre véve a dolgot, hogy mégse vagyok itthon a városban, elkullogtam.

A tanulság? Hát, eltévedt barátunknak az, hogy vigyen magával térképet, vagy legalább egy okostelefont, amire letölt egy navigációs rendszert. Nekem: érdemes jobban tisztában lenni a dolgokkal, és hát nem árt tájékozottnak lenni, ha már a saját városomról van szó. Úgyhogy hazaérve nem bírva magammal azonnal rákerestem Debrecen városrészeire. A Google nagy barátunk, mutatott is jópár megfejtést a kérdésemre. A Wikipédián például részletesen le vannak írva ezek a városrészek, de az igazán ütős forrás mégis csak a jó öreg Google Maps lesz. Itt bizony részletesen be is van jelölve (mint megtudtuk Jónás Zoltán debreceni polgár által) mely városrész hol található, és annak mi is a pontos neve. Itt találjátok, és így néz ki:

Gólyáknak, egyetemistáknak a kari honlapok után ennek tanulmányozását is mindenképpen kötelezővé tenném! Sajnos nekünk nem kerületeink vannak (amúgy valaki megmagyarázhatná miért…), így nehezebb lesz megtanulni a városrészek neveit. Szerintem ezért nem is használja túl sok ember, max aki adott városrészben lakik. Vagy a szomszédban. Mindegy….

Na, de ha már térképeknél tartunk, és hogy kicsit más vizekre evezzünk, azt tudtátok, hogy a magyar cégek nem állnak rosszul a navigációs eszközök fejlesztésével? Többek között az Iveco és a Volkswagen járműveiben is találkozhatunk a magyar NNG Kft. GPS-eivel, és egyéb navigációs eszközeivel. A céget 2004-ben alapították, és azóta szó szerint meghódította a világot, és a világ vezető navigációs termékeket gyártó cégei közé verekedte be magát. Irodákkal rendelkezik például az  USA-ban, Ausztráliában, Indiában és Kínában is, de a cég székhelye Budapesten maradt, ahol ma körülbelül 400 főt foglalkoztat a cég. Sikereikről Balog Péter, a cég ügyvezetője a következőket mondta: „A navigációs megoldások vezető beszállítójaként sorra alakítjuk ki kapcsolatainkat az autóipar beszállítóival. A tíz legnagyobb autómárkából hét a mi navigációs motorunkat választotta új multimédiás egysége részeként. Jelentős eredményeket könyvelhettünk el az év első felében, hiszen üzleti tevékenységünk 80%-a az autóiparban mutatkozik meg,” És a jelentős eredmény náluk tényleg jelentős. Több, mint 60%-kal növelik idén (nem is kis) bevételüket, valamint a következő 3 évben 20 millió navigációs licenszet szeretnének értékesíteni!

A másik magyar cég, akinek a navigációs rendszerével szintén könnyen megtalálnátok a Krúdy Gyula utcát az AntaresNav Kft., amely cég az Egérút alkalmazást fejleszti. Ezt az alkalmazást bárki letöltheti az okostelefonjára, és azonnal, ingyenesen használhatja. Amiért ez az eszköz más, mint mondjuk a Google navigációs rendszere, hogy közösségi navigációs rendszerként működik, tehát azt is tudja, ha valahol dugó van, így akkor más útvonalat keres nekünk. Plusz, arra is képes az Egérút, hogy kátyútérképeket készítsen, csupán azzal, ha valaki az autójában használja, mivel képes mérni a rázkódást a telefon. Jelenleg még csak Magyarországon használható a rendszer, körülbelül fél éve, és már közel 30 ezer felhasználója van. Illetve a héten megnyerte a Magyar Formatervezési Díjat vizuális kommunikáció kategóriában.

Szóval, ha legközelebb valakinek lövése sincs merre lehet megtalálni Debrecenben egy fura nevű utcát, egy fura nevű városrészben, akkor van rá megoldás, hogy ne maradj hoppon. Térkép, GPS, okostelefon navigáció. Mindegyikben jók vagyunk 😉

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Jónás Zoltán
  jan 14 2014

  Azért nem egészen a Google készítette a városrészekről a térképet. A Gmap az alaptérkép, én pedig berajzoltam.

  Válasz
  • jan 14 2014

   Köszönjük szépen Zoltán, hogy jelezted, te csináltad meg a Debrecen városrészeit mutató térképet! A cikkben már át is írtam.

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: