Skip to content

2012-10-09

Máj Márk professzor, avagy szexi-e a tanárod?

Készítő: Kovács Miklós

Mennyire szexi a tanárod? Mennyire segítőkész? Mennyire felkészült? Egyedül nem tudod eldönteni? Tudtad hogy létezik egy oldal, ahol értékelhetik a diákok az egyetemi oktatókat?  Ez pedig nem más, mint  a markmyprofessor.com weboldal. Tudd meg a cikkből, ki a legszexibb debreceni oktató!

Máj Márk, (nem ő a legszexibb) a kitalált Phd-s még nincs értékelve, de a Debreceni Egyetem többi oktatója és intézménye már fent van oldalon. Alapvetően az oldal a ratemyprofessors.com magyarosított verziója. Bonyhádi Gábor (ő is szerepel a kritizálható oktatók között) volt az, aki elindította kis hazánkban a honlapot, de mindezt minőségi munkával és jó ötletekkel tette. Nem vette át egy az egyben az angol nyelvű oldalon látottakat, hanem hozzá tette azt, amit ő gondolt. Ezért is nyerte el 2010-ben az Év Honlapja Díjat Közösségi oldal kategóriában. Sokkal interaktívabb és használhatóbb lett, mint az eredeti.

Nézzük is, hogy milyen szempontok alapján tudjátok értékelni az egyetemi tanáraitokat. Van először is a Segítőkészség, itt megadhatod  – Mennyire elérhető a tanár az órán kívül? Mennyire könnyű vele kommunikálni? Mennyire segítőkész ha megkeresed a kérdéseddel?. Másodikként jön az Előadásmód vagyis – Mennyire érthető a tananyag a tanár előadásában? Érthető a tanár magyarázata? Jól lehet követni a tananyag felépítését? A harmadik szempont pedig a Felkészültség – Mennyire felkészülten érkezik a tanár az órára? Mennyire érzed őt szakmailag relevánsnak az általa tanított témában?

Ezek alapján az értékek alapján számol az oldal egy Átlagot, ami megadja neked, hogy milyen tanárral is állsz szemben. Angyal jelzi a kiváló és ördög a rossz tanárokat. Még mielőtt órát veszel fel, ajánlom, hogy látogass el az oldalra, és nézd meg ki, és hogyan értékelte a tanárt, akivel összehoz majd a sors. Javaslom, hogy légy kritikus, mivel akad olyan tanár, akinek a rosszakarói többen lehetnek, és már ismerik ezt az oldalt, míg akiknek bejön a stílusa, azok nem, így kialakulhatnak abszurd eredmények is. Hidd el, az oktatók többsége tisztában van azzal, hogy létezik ez az oldal. Sőt, szerintem az is lehet, hogy kíváncsiak arra, hogy is értékelik őket, mivel csak kevesen mernek szemtől-szemben kiállni és elmondani a véleményüket. Inkább nem mennek be előadásra, így nem kell konfrontálódni, habár, így a tanár sem fogja megtudni, min tudna javítani. Ide megírhatod a véleményedet, anélkül, hogy megtudnák ki is vagy valójában. Ahogy már említettem, ennek lehet hátulütője is, de szerintem több pozitívum is van benne. Ez egy jó kezdeményezés, azért, hogy az egyetemi oktatás színvonala átláthatóbb legyen. A felsőoktatásban ilyen átfogó, oktatókat értékelő felmérési rendszer másik nem is létezik tudomásom szerint. 2010-ben a Debreceni Egyetemről 10. helyezett lett Károlyi Géza, ÁJK-n és KTK-n oktató tanár, és az aktuális listán is jelenleg ugyanezen a helyen áll. Ezek szerint, ő a legjobb oktató az egyetemünkön. Gratulálunk!

Az intézményeket is rangsorolják, méghozzá nem is akárhogy. Az egyetem listába kerülési feltétele, hogy legalább 10 tanár már kapott értékelést az iskolából, és összesen minimum 50 értékelés született már. A Debreceni Egyetem minden kara képviselteti magát. 2010-ben az első és a hetedik hely volt a miénk, a TTK és az ÁJK nyerte el számunkra, 2011-ben az ÁOK tudta megcsípni a 10. helyet, az aktuális listán pedig újra az ÁJK szerepel, de most csak a 9. helyen.

Ki ne felejtsünk még egy nagyon fontos információt! A professzorokat aszerint is lehet értékelni, hogy ki mennyire szexi, gondolom a szerkesztők is csak viccnek szánták ezt az opciót, de úgy látom a szavazók elég komolyan veszik. Szexinek minősülnek azok az oktatók, akiket szexinek jelöltök, ők egy rózsaszín bikini felsővel vannak jelölve. A Debreceni Egyemet a szexiség rangsorában Dr. Bódi Béla Szent-Györgyi Albert-díjas matematikus képviseli, 2010-ben a 10. helyet szerezve meg, azóta a Debreceni Egyetemről egy oktató sem került fel a toplistára. Ne felejtsük el, a matematika mindenhol ott van, az esztétika és a szépség érzékelése is összeköthető vele, tanár úr bizonyára ezek miatt lehetett benne a Top 10-ben. Kétlem, hogy a diákok csínytevéséről lenne szó.
Arra buzdítalak benneteket, hogy ragadjátok meg az alkalmat, segítsetek a fiatalabb generációnak. Értékeljétek tanáraitokat azzal a javító szándékkal, hogy majd a következő sorstársak jobban és tudatosabban választhassanak közülük.
Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: