Skip to content

2012-10-09

Újabb punkok az üzleti életből

Készítő: Rab Máté

Extravagáns kinézet, az átlaggal szembemenő gondolkodás, univerzális tudáshalmaz és persze kimagasló üzleti siker. Ezek lehetnének a legfőbb jellemzői a business punk vonal követőinek, akik közül ismét bemutatok néhány nemzetközi példát.

Akiknek teljesen új maga a business punk kifejezés, annak érdemes elolvasni a korábbi bejegyzésemet és csak utána folytatni ezt.

Peter Thiel, az utópisztikus zseni

Peter német születésű amerikai, 7 különböző általános iskolába járt, és tizenéves koráig nem nézhetett tévét, viszont imádta a Gyűrűk Urát és korosztálya legjobb sakkozói közé tartozott – barátjának tudhatja Garri Kaszparovot orosz sakkvilágbajnokot.

Matekzseni, pszichológus- és jogászdiplomát szerzett, mégis egy IT céget alapított, melyet néhány egyesülés után úgy neveztek, hogy PayPal. Talán így már ismeritek. 🙂 Eladták az Ebay-nek és szerzett belőle 55 millió dollárt. Ez persze eltörpül a Facebook befektetéséhez képest, amelyen 2000 (!) százalékos profitot realizált. Még 2004-ben adott Zuckerbergnek félmillió dollárt, most pedig a részvények tőzsdei bevezetésekor eladta részesedése javát és egymilliárd dollárnál is többet vett ki.

Ennyit a sikerekről, lássuk miért érdemes figyelni rá. Amellett, hogy polihisztorként számos területen nemcsak jártas, de a kiválóságig képezte magát (matek, pszichológia, jog, IT, sakk, befektetések), totálisan szembemegy a rendszerrel. Szerencséjére az USA-ban él, mert ott megteheti, hogy fennhangon (előadásokon, könyvében) hirdeti az adókerülést, az állam pazarló tevékenységének teljes visszafogását. Csakis az egyéni szabadságban és a piaci mechanizmusok érvényesülésében hisz, ezért alapították a PayPalt is, hogy a drága nemzetközi utalások banki díjait ki lehessen játszani.

Szerinte az egyetemi oktatás káros a fiatalokra, mert csak egyenzubbonyba húzza őket, ezért 20 fiatalnak ad évi 100 ezer dollárt, hogy szakítsák meg tanulmányaikat és valósítsák meg saját vállalkozásukat.

Imádja a sci-fit, ezért sem tudja elfogadni a halál gondolatát. Befektetett egy olyan vállalkozásba, ami nem kevesebbet ígér, minthogy a DNS-láncba való beavatkozással meghosszabbítják az emberi életet. Sőt, 3,5 millió dollárral támogat kutatást, mely 1000 évig élő emberekről szól, vagy éppen bionikus elemekkel javítják fel az emberi szervezetet. Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász unokáját is támogatja a tengeren kialakítandó életközösségek ötletében. Nemzetközi vizeken (kormányoktól függetlenül!) olajfúró tornyokhoz hasonló építményeken mikroközösségek élnének szabályozatlan körülmények között. Idén még 270 fős kolóniával számolnak, de szerintük 2050-re tízmilliós nagyságrendekben lehetnek.

Peter Marino, a kreatív elme

Peter Marino építész, 2006 óta legalább 8 olyan díjat gyűjtött be, amelyért bármely építészhallgató a kezét törné. Mindezt úgy, hogy a képen látható módon folyton bőrszerkóban jár, tetováltan, hatalmas kereszttel a nyakában. Ez az ő egyénisége, stílusa, nem akar és nem fog megváltozni senki kedvéért.

Akik követik Frei Tamás írásait a facebook oldalán azok számára ismerős lehet a következő bekezdés, mert onnan másolom át: Amikor például New Yorkban az Ötödik Sugárúton megnyitották a Zegna új üzletét, az olasz cég fogadást adott Peter Marino tiszteletére az egyik legelegánsabb New York-i privát helyszínen, a University Club-ban. Ott olyan szigorú az öltözködési kód, hogy végül személyesen a Zegna tulajdonos-elnökének, Paolo Zegnának kellett kérnie, hogy Marinót engedjék majd be a saját tiszteletére tartott fogadásra. Előre el kellett faxolni róla egy fotót, mert az ilyen bőrszerkós fickókat a portás ki szokta hajítani a klubból, pontosabban “elrugdossa” a bejárat elől, ahogy egy amerikai lap fogalmazott.

“Mindig azt mondom a nekem dolgozó srácoknak, hogy kerüljék a dolgok közepét. Menjenek fölé, vagy alá, mert csak azok az emberek akarnak egy társadalom közepéhez, a középosztályhoz tartozni, akik a lelkük mélyén elképesztően bizonytalanok. Akik nem hisznek magukban, és ez a “középosztályhoz tartozás” adja meg nekik a biztonságérzetet. Engem viszont az ilyesmi megijeszt, levegőt sem kapok a dolgok közepétől, a biztonságos és unalmas semmitől, a kiszámíthatóságtól”.

2 amerikai városban 150 alkalmazottja van, 6 neves társaságnak tagja, és megvalósította mindazt, amiről az ipar azt hitte, lehetetlen: egyszerre dolgozik a világ legnagyobb divatcégeinek! Tervez Chanel, Dior, Armani, Céline, Louis Vuitton és Zegna üzleteket világszerte. Munkásságáról többet a weboldalán, életéről és gondolatairól pedig a FT interjújában olvashattok.

Peter Marino és Maureen Chiquet (Chanel világigazgató), John Galliano (Dior főtervező) és Bernard Arnault (Luise Vuitton elnök), valamint Karl Lagerfeld (Chanel főtervező)

A svájci filantróp

Nemrég szerencsém volt találkozni egy Zürichben élő amerikai befektetővel Debrecenben. Már messziről köszöntött (Szervusz!), rikító neonzöld kabát volt rajta, kosárlabdás magassággal, szóval eléggé feltűnő volt. Ezt a fajta extrovertáltságát mindenhol kifejezte, akár csak egy boltba tértünk be, akár a pincérnek kellett megköszönnie valamit, gyűjtötte és tanulta a magyar szavakat, külön elemeztette az o-ó-ö-ő betűk kiejtését.

Angolul, amerikaiul (szerinte ez 2 nyelv), németül és spanyolul folyékonyan beszél, lengyel felesége van (szóval ezen a nyelven is megérteti magát), és már számos helyen élt.

Ami számomra elképesztő volt és amiért beraktam a mostani válogatásomba, az a hasonlóságok sora a híres-neves business punkokhoz. Hihetetlenül intelligens, vegyük például hogy doktori végzettsége mellett MBA-t is szerzett, de otthon van a Szilícium-völgy összes sikersztorijának történetében is.

Naprakészsége szinte hihetetlen: Debrecenben körbevittem a városban és lényegében minden épületről ő mondta el, hogy mit látunk (Déry-múzeumtól a Fórumig bármiről); ha kellett a spanyol válságkezelési módszerekről tartott előadást, de természetesen a konferencián szóba kerülő Obama és Cameron kormányok egészségipari törvénytervezetei ott voltak az iPad-jén, kiemelve belőlük a lényeg. A debreceni iparról is szinte mindent tudott, fejből mondta a számokat, amire itthon prezentációkat készítettek – mindezt összegyűjtötte a mi nyelvünk ismerete nélkül!

Milyen is egy business punk?

Korábbi cikkem és mostani gyűjtésem is segített behatárolni azokat a tulajdonságokat, amelyek közösek ezekben a személyekben:

  • Extrovertáltak, tehát nyitottak, könnyen alakítanak ki kapcsolatot bárkivel, alkalmazkodnak a beszélgetés stílusához, bár könnyen vezetik is azt.
  • Polihisztorok, szinte mindenben jártasak, kevés olyan téma van, amiről ne lenne konkrét véleményük, melyeket érvekkel és tényekkel támasztanak alá.
  • Sikeresek mindenben, ami egyszerűen abból fakad, hogy nem adják fel a nehézségeknél, addig űzik a tevékenységet, amíg végül siker koronázza fáradtságukat.
  • Kreatívak, könnyen szembemennek a főcsapással, mert mernek új utakat felfedezni! De ezt a felfedezést konstans, aprólékos munka követi, hisz nem hagyják félbe tervüket, vagy hiba esetén tanulnak belőle, sőt, tanítják azt!

Lehetne még finomítani a listán, de szerintem ez a 4 fő tényező kell egy business punkhoz. Ezek alapján Te kit kategorizálnál ide?

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: