Skip to content

2012-10-14

3

Ismerd meg közelebbről a Nobel-díjas EU-t

Készítő: Rab Máté

Pénteki hír, hogy az Európai Unió kapta 2012-ben a Nobel-békedíjat! Így a mai cikkemben röviden írok a díjról, valamint bemutatom az EU központjait, Brüsszelt és Strasbourgot. A cikkből természetesen nem maradnak ki a magyar és főleg a debreceni vonatkozások!

Nobel-békedíj 2012

Az Európai Unió és elődjei hat évtizeden keresztül hozzájárultak a béke, a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításához Európában.

Ez a hivatalos indoklása a Nobel-díj bizottságnak. Az öttagú bírálóbizottságot vezető Thorbjørn Jagland – aki egyben az Európa Tanács főtitkára is – az indoklásában azt is elmondta, hogy az EU közelebb hozta Franciaországot és Németországot, valamint segített megerősíteni a demokráciát Közel-Kelet-Európában. A bizottság szerint az EU segített „a háború kontinenséből a béke kontinensévé” változtatni Európát. Jagland nem csinált belőle titkot, hogy a döntés üzenet is az európai közvéleménynek: „őrizzék meg, amit elértek a kontinensen.”

Szerintem mind díjazottnak érezzük magunkat, akik mondjuk voltunk Erasmus ösztöndíjasok és kicsit közelebb vittük magunkat az egységes európai szellemiséghez. De akik még nem hagyták el az országok, csak mondjuk rövidebb időkre, ők is részesei a díjnak, ha tesznek/teszünk azért, hogy ez az európai egységes piac fennmaradjon.

Végezetül álljon itt José Manuel Barroso Európai Bizottság elnökének köszönőbeszéde:

Európai intézmények

Európai polgárként hasznos ismerni a nemzetek közötti szervezeteket. Nemcsak azért, mert jogunkban áll használni és szavazni róluk, hanem mert befolyással vannak életünkre – ha csak közvetve, távolról. Lehet a kenyeret nem ők sütötték ki az éjjel, de a pékség felújításához nyújthatott segítséget az Unió. Lehet itthon alkotmányellenesen ítélnek el, az EU ettől még felsőbb szinten megvédheti igazad. Sok minden lehetséges, az viszont biztos, hogy ezek az intézmények értünk vannak.

Magyarország Állandó Képviselete az EU mellett

Csapjunk is a közepébe, a leghivatalosabb magyar képviselettel Brüsszelben. Az Állandó Képviselet legfontosabb feladata a magyar érdekek és szakpolitikák megjelenítése és érvényre juttatása az Európai Unióban. Az egyes szakterületekért felelős diplomaták között valamennyi magyar minisztérium, illetve számos háttérintézmény képviselőit megtalálhatjuk. Ebben az értelemben az Állandó Képviselet a magyar kormány „kinyújtott karja” Brüsszelben.

A többi külképviselettől eltérően Brüsszelben három nagykövetünk van, a teljes szervezi felépítést itt találod.  A nagykövet feladata, hogy két szuverén ország, hazája és az őt fogadó állam kapcsolatait ápolja. Az Európai Unióban a tagországok nagyköveti rangú állandó képviselői viszont a közös döntési folyamatokban vesznek részt, hazájuk érdekeit, kormányuk álláspontját képviselve.

Györkös Péter, a 47 éves, számos európai nyelven beszélő, tapasztalt diplomata szenvedélyesen vitatkozik azzal a gyakran megfogalmazott véleménnyel, hogy Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozva feladta volna szuverenitásának egy részét.

„Nem adtunk fel semmit, arról van szó, hogy szuverenitásunk egy részét az Unió tagjaként, a többi 26 országgal közösen gyakoroljuk.”

A képviselet munkájáról és aktuális feladatairól, eredményeiről honlapjukon, vagy ebben az átfogó írásban olvashatsz többet.

Régiók Bizottsága

A következő helyszín még mindig Brüsszel, azon belül is a Régiók Bizottsága (RB). A maastrichti szerződéssel létrehozott szervezet 344 régiót foglal magába, de nem mindegyik engedheti meg a központi képviselettel járó költségeket, így külön öröm számunkra, hogy az Észak-Alföldi Régió saját csapattal rendelkezett a múltban, és a jelenben is. Ők gyakorlatilag önkormányzati szintekre tudják levinni az Európai Bizottság javaslatait, és ugyanígy akár egy polgármestertől indulva is fel tudják vinni az ötletet nemzetek közötti szintre, ahol kellő támogatottsággal akár törvény is születhet belőle.

Brüsszeli Képviselet az Észak-Alföld Innovációjáért

Ezen a néven idén szeptember elsejétől brüsszeli képviseletet nyitott a Debreceni Egyetem és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség a régió oktatási és innovációs fejlődése érdekében. Ezzel egyetemünk az első a hazai felsőoktatási intézmények közül, amelynek állandó képviselete van az EU központjában, Brüsszelben!

A képviselet feladatai közé tartozik az EU-s források megszerzésének segítése (például partnerkeresés a pályázatokhoz), kapcsolattartás az EU-s intézményekkel (konferencia részvételek, kiutazások szervezése, tárgyalás magas rangú döntéshozókkal) és természetesen az innováció marketing, hogy lássák mindenhol az észak-alföldi fejlesztéseket.

Az iroda működéséről és tevékenységéről a honlapján olvashatsz többet angolul, valamint innen letölthetsz egy pofás reklámanyagot.

Európa Tanács

Ugorjunk át Strasbourgba, hogy szétnézzünk az Európa Tanács épületében. Nem keverendő az intézmény az Európai Tanáccsal, ugyanis utóbbi az EU hivatalos szerve, ahol pedig mi járunk, egy 47 országot, azaz teljes Európát Izlandtól Azerbajdzsánig tömörítő, 62 éves intézmény. Célja a demokrácia, emberi jogok és a jogállamiság terjesztése a tagok között. Ügyesen gazdálkodnak, ugyanis éves költségvetése megegyezik az EU napi működéséhez szükséges eurómennyiséggel!

Emberi Jogok Európai Bírósága

Az EU emberi jogi bíróságának feladata az EU polgárok jogainak megvédése államuk jogellenes tevékenysége esetén. Például ha valakit alkotmányellenesen ítélnek el otthon, akkor ő nem az ítélet ellen tud fellépni, hanem az ítélet alapját képező alkotmány betartatásáért küzdhet. A közel 600 jogász körülbelül 3 év csúszásban van az ügyekkel, de ettől függetlenül bátran forduljunk hozzájuk, mert ha elfogadják a keresetünket, akkor többségében sikerrel járunk.

EU elnökség – 2011

Egy kis visszatekintés a régmúltba: 2011 első felében Magyarország töltötte be az EU soros elnöki posztját.

Saját véleményt nem formálnék ez ügyben, mivel a Debrecen Bár elhatárolódik mindenféle politikai kapcsolattól és véleményformálástól, így csak összeszedtem számotokra az elhangzott pro és kontra nyilatkozatokat.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke 2011. július 5-én Strasbourgban felsorolta az EU megerősödését szolgáló fő elnökségi eredményeket: a tagállami költségvetések összehangolásra szolgáló európai szemesztert, a gazdasági kormányzás reformját jelentő hat jogszabályt, a romastratégiát, a Duna-stratégiát, a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, a schengeni külső határok megerősítését, „a migráció föltartóztatásához szükséges kapacitások megteremtését”, a schengeni együttműködés mélyítése és bővítése irányába tett fontos lépéseket.

Nagyra értékelte a magyar elnökség munkáját Barroso. A Bizottság elnöke Orbán Viktor beszédét követő felszólalásában emlékeztetett: „a nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar elnökség felnőtt a kihívásokhoz, és nagyon kompetens munkát végzett a Tanács elnökeként”.

A Szocialisták és Demokraták (S&D) frakció nevében felszólaló Hannes Swoboda az új magyar médiatörvény és alkotmány elfogadására utalva megállapította, hogy Magyarország nem tudta teljesíteni a mindenkori elnökség másik feladatát: hogy példaképül szolgáljon a tagállamok számára.

Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek társelnöke hevesen bírálta a magyar miniszterelnököt, amiért a félév folyamán egy Magyarországon tartott beszédében a Brüsszelben hozott döntéseket az Osztrák-Magyar Monarchia alatti „bécsi” és a szocializmus idejének „moszkvai diktátumaihoz” hasonlította. Kritizálta a médiatörvényt és az alkotmányt is, a tisztviselői szinten végzett elnökségi munkáról ugyanakkor elismerően nyilatkozott.

A magyar EU elnökségi beszámolók forrásai: eu2011.hu és wikipédia

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: