Skip to content

2012-10-18

2

Digitális hackerek a modern szabadságharcosok!

Készítő: Rab Máté

Hacker. Általában negatív jelentést társítunk a szóhoz, hisz ő az, aki ellopja a digitális életünk. Pedig a hackereknek köszönhetjük ma a legtöbb számítástechnikai újítást, nélkülük se laptop, se okostelefon nem lenne manapság, sőt még tuningverdák sem. Tehát hackerek emberközelségben, erről szól a mai cikkem.

Van-e nagyobb gyönyörűség annál, hogyha valaki uralja a gépeket egy olyan világban, ahol a gépek uralnak mindent? Van-e nagyobb szabadság annál, hogy nincsenek akadályok a jelszavakkal, beléptetőkártyákkal, biztonsági kamerákkal, logfájlokkal, blokkoló programokkal körülbástyázott valóságunkban? Milyen névvel illetnéd azokat, akik képesek kilépni ebből a totálisan uralt és mindenkit megfigyelő rendszerből, hogy kötöttségek nélkül tudjanak élni? Akik nem nyugodnak bele, hogy a minket kiszolgáló technológiák – a mobiltelefonok, a számítógépes vezérlésű autók – elektronikája megérthetetlennek van tervezve? Akik ezt a digitális dzsungelt nemhogy átlátni, de uralni tudják? Neonak a Mátrix filmből? Modern szabadságharcosnak? Kiberbűnözőnek? Szabad embernek? Hackernek?

A fenti kérdéseket vizsgálja Bodó Balázs cikke a legújabb hvg extra Jövő 2.0 kiadványban, és ezt vizsgáltam meg én is más forrásokkal együtt. A hacker igazából egy olyan személyt jelent, aki nem elégszik meg azzal a kerettel, amit a gyártók adnak neki, és megbuherálja azt, avagy modernebb kifejezéssel “személyre szabja”. Hacker minden 50 éves, aki barkácsolta a wartburgot, ladát, és hacker az is, aki ki tud szabadulni a jelszótengerből.

Hacker generációk

Három hullámra lehet csoportosítani a hackerek generációit, természetesen mind a számítógépek fejlődéséhez kötötten. Az első hullám a ’60-as években volt, amikor még szobányi nagyságú számítógépekkel dolgozott a hadiipar, féltve őrizve a szerkezeteket. De már ekkor is voltak olyan tudósok, akiket az érdeket, hogy lehet-e ezekkel a böhöm nagy számológépekkel mondjuk zenét lejátszani? Lehet velük játszani? Hogyan tehetnénk őket kisebbé, jobbá, felhasználóbarátabbá? Ők voltak azok, akik terjeszteni kezdték az IT kultúrát, akik a zárt ajtók mögött féltve őrzött titkokat mindenki számára elérhetővé tették, így gyorsítva a fejlesztéseket.

A második hulláma a hacker generációknak pontosan ezután érkezett. A már mindenki számára elérhető technológiát felhasználóbaráttá kellett tenni. Létrejöttek a garázscégek, melyek személyi számítógépeket kezdtek készíteni. Egyik leghíresebbé vált garázscég az Apple lett. Az ő első 2 számítógépük hackelés volt, hisz a piacon elérhető termékeket barkácsolták össze és adták ki a saját nevükkel. Kísérletezésre vágytak és ezt az újítási szándékot szerették volna megosztani. Mindez annyira sikerült, hogy manapság már minden háztartásban ott van a számítógép.

Jelenleg a harmadik generációs hackerek korát éljük, legalábbis itt Magyarországon. Ebben jelenik meg a digitális életünk veszélye, mégpedig ellopott jelszavak, bankszámla kódok, hitelkártyaadatok formájában. Az elektronikus életterünk tágulásával a biztonság nem tudott lépést tartani (őszintén, kinek van otthon eredeti vírusirtója?), így már minimálisan képzett hackerek is hatalmas károkat tudnak okozni. Szerencsénkre a jóindulatú hackerek segítenek befoltozni a réseket, eltüntetik a foltokat. Például az igencsak utált zenei másolásvédelmet is a hackerek tüntették el mindennapi életünkből: nem kell eredeti cédét vennünk, hisz ott a youtube zenehallgatásra, egyedi számokat megvásárolhatunk iTunes-ról, de már a legújabb Tankcsapda albumot is benzinkutakon tudjuk beszerezni mindössze 990 Ft-ért, hisz nem foglalkoznak a másolásvédelemmel, az érték úgyis a zene.

Legutóbb a Pinkie Pie (“Rózsaszín Pite”) nevű hacker nyert szélesebb körű elismerést – és 60 ezer dollárt! – azzal, hogy talált egy biztonsági hibát a Google Chrome böngészőjében pár nappal ezelőtt. A srác egyébként márciusban is kapott egy ugyanekkora összeget a Google-től, hasonlóan egy biztonsági hiba felfedezéséért. A keresőcég 2 millió dolláros (!) keretet hozott létre a hasonló betörőknek, ebből az amerikai tinédzser idén 26 millió forintot keresett legálisan hacker munkával… Ez azért veri a legtöbb jól fizető állást még az USA-ban is.

Igazság szerint a hackerek negyedik generációs hulláma is megérkezett már, csak még nem látszik a felszínen. Vagyis amennyire ritka a feltűnésük, annyira nagy kárt képesek okozni. Hiszen már mindent behálóz az internet: a Mercedes S osztályú autójában közel 60 számítógép dolgozik másodpercenként többezer számítást megoldva, a vízvezeték központunk és az atomerőművek is elektronikusan távvezérelhetőek, az e-könyvolvasónk is képes zenét online lejátszani, stb. A negyedik hullámban a hackerek bombázás helyett Irán urándúsító számítógépeit lassítják vagy Észtország kormányzati rendszerét bénítják meg. Ugye utóbbiak nem is utópisztikusak, hisz mostanában hallottunk róluk…

Mi motiválja a hackert?

2 évvel ezelőtt készült egy interjú négy hazánkban élő hackerrel. Igen hasznos olvasmány, bár eléggé tömör. Általános következtetésként levonható belőle, hogy a hackerek magukat inkább digitális igazságosztónak tartják, akik ha hibát látnak, lecsapnak. Ezt pedig nem a károkozás öröméért, hanem a hiba feltárásának és a készítő hozzá nem értésének bizonyításáért. Manapság a hazai informatikai cégek százmilliót költenek el dizájnra és jogosultsági szintek kiosztására, miközben 1-2 milliót a betöréstesztekre. Ez felbőszíti azokat, akik képesek betörni és csakazértis hozzáállással tízmilliós károkat okoznak, hátha tanulnak a saját hibájukból. Sokan nevezhetik ezt a fajta betörést a negatív értelemben vett hackelésnek, de remélem tisztában vagytok az etikus hacking fogalmával is. Ez azt jelenti, hogy a hacker a cég megbízásából próbál meg betörni a rendszerbe, általában sikerrel, majd kárt nem okozva, a hibákat a vezetés elé tárva segít befoldozni a réseket. Az etikus hackereket általában biztonsági szakértőknek hívják és jókora fizetést kaszálnak.

Modern kori konfliktusok

A NATO szervezésében most hétvégén rendezik Prágában a Jövő Katonája Nemzetközi Kiállítás és Konferenciát, melyen az FBI, Interpol, NATO és minden nemzet védelmi minisztériumai is részt vesznek. A konferencia a legmagasabb szintről szólít meg szakértőket, akik bemutatják és megvitatják a modern kor harcászatának védelmi eszközeit. Hazánkat is egy igen nívós delegáció képviseli, benne minden rangú katonával a Védelmi Minisztériumból. Bárki részt vehet a konferencián és kiállításon, aki már elmúlt 18 éves – és persze érdekli a téma. 🙂

Ha a harcászat helyett a digitális dzsungelbe ásnánk bele magunkat, akkor ajánlom figyelmetekbe a Hacktivity programot. A Hacktivity története 2003-ban kezdődött, amikor egy maroknyi biztonsági szakértő olyan fórumot keresett, ahol találkozni és tapasztalatot cserélni tudnak. A legrégebbi független magyarországi eseményen innentől minden évben megduplázódott a résztvevők száma. 2010 óta teljes értékű nemzetközi esemény, minden program két nyelven zajlik. 2010-ben 1000, 2011-ben 1200 résztvevő volt. Az esemény soha nem tapasztalt médiafigyelmet váltott ki, a kínai népköztársaság állami televíziójától kezdve a francia AfP-n át az Aljazeera-ig majd egy tucat TV társaság küldött forgató csoportot a helyszínre. A rendezvény területén 2000m² szekcióban zajlanak az élő demós előadások, amelyek mellett workshopok, kiállítások, könyvbemutatók, játékok teszik változatossá a programot.

Hacker. Megváltozott már a hozzáállásod vagy még mindig csak a negatívumot látod benne? Érthető ha az utóbbit válaszolod, hisz a média szívesebben kap fel betörésekről, lopásokról szóló híreket, de mégis létezik egy réteg, amely azokat a zárt rendszereket hivatott kinyitni, amelyek nem támogatják a felhasználókat. A kezdetekkor ilyen hacker csapat volt az Apple cég is, mely mára az egyik legcentralizáltabb és zárt informatikai rendszert alkotja, és felhasználóinak csak a szabadságérzet illúzióját adja meg. Sokat változott a világ, de remélem, még sokat is fog.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
  1. sdffsd
    okt 23 2012

    Szokatlanul pontos és korrekt cikk a témában. Gratulálok.

    Válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. Könyvajánlók: Külföldi és hazai üzleti bestseller könyvek | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: