Skip to content

2012-10-20

3

Tehetségek közössége

Készítő: Kovács Miklós


Három
dolog vitt közelebb a közösség és a tehetség kapcsolatának jobb megismeréséhez. Kollégista voltam 11 évig, tehetséggondozó programban tanultam 5 évet, és Erasmus ösztöndíjjal tanultam külföldön egy fél évet. Mit értek én tehetségen?  Azt, ami eltérő az átlagtól, vagy az akar lenni.  Mit nevezek közösségnek? A hasonló gondolkodású és hasonló környezetből érkező emberek csoportját.

Ezek mindegyike kapcsolódik egymáshoz. A tehetséggondozó programban (Arany János Tehetséggondozó Program), ahol tanultam a vidéki, kistelepülésről érkező tehetségesnek vélt fiatalokat válogatták ki. Ők, ott, helyi szinten bizonyultak tehetségnek. Elit gimnáziumokban külön osztályokat alakítottak ki nekünk, mondjuk úgy, nem volt egyszerű a beilleszkedés. Azonban hasonló gondolkodású és hasonló környezetből érkező diákok révén kialakult egy összetartó közösség, amelyet addig a gimnáziumban még nem láttak. Ehhez az is nagy segítséget nyújtott, hogy a program során sok közös élménnyel gazdagodtunk. Olyan, másoknak talán hétköznapinak nevezhető dolgok, mint mozi, színház, uszoda, egy kirándulás számunkra nagy dolog volt, ugyanis a legtöbben hátrányos helyzetből indultunk. Így nyílt ki előttünk a világ. Vittek minket külföldre, ha jól tanultunk és a gimnázium vezetősége nagyon nyitott volt az új és értelmes kezdeményezésekre.

A cikket videó formájában itt tudod megtekinteni. Az előadó a cikk szerzője.

Fogadj el! napot  szerveztünk, mint osztály, ahová meghívtunk fogyatékkal élőket, akik előadást tartottak arról, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe nap, mint nap, és rávilágítani arra, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi. A külföldi és belföldi utak, a színházi bérlet, a csapat sportok és a nyitott és befogadó közösség volt az, amivel megmutatták nekünk mi vár ránk a jövőben. Egy olyan jövőképet tudtak nekünk mutatni, amelyért érdemes volt tanulnunk, és jobb eredményeket elérnünk. A közös programok során pedig tanultuk a csapatmunkát, azt, hogy mindenki ért valamihez, és hozzá tud tenni a közösséghez. Egy kezdőlökést kaptunk egy tartalmasabb élet felé.

Hasonló környezetből érkezés, hasonló élmények, hasonló gondolatok. Ezek voltak közösek bennünk. Ugyanígy, az Erasmus tanulmányaim alatt is ugyanezt vettem észre. Mindannyian elnyertük ezt az ösztöndíjat, tehát az évfolyamunkban a tenni akarók és kalandvágyók közül kerültünk ki. Egyetemisták voltunk egy idegen országban, ahol talpon kellett maradnunk. Mindenkinek javaslom, hogy menjen el egy olyan országba, aminek a nyelvét nem ismeri, és próbáljon meg kicsit elvegyülni, ismerkedni. Csecsemőkorunk óta először fordult elő, hogy kézzel-lábbal mutogatva sikerült csak ennivalóhoz jutnunk. Itt is nekünk kellett megszervezni a mindennapjainkat, rá voltunk utalva egymásra. Mindenki hozzátette azt a közösséghez, amiben ő tehetséges.  Focimeccseket szerveztünk, hétvégi kiruccanásokat, külföldi utakat, hátizsákkal és sátorral. Próbáltuk egymást motiválni, és olyan dolgokra ösztökélni, amit egy közösségként meg tudunk valósítani. Brassó környékén egy építkezési telek mellett állítottuk fel a sátrat a többiekkel, korom sötétben, éhesen, egy kutyafalka társaságában. Ezek után a viharban az összes ruhánk elázott, de a másnapi viharos szél megszárította őket útközben. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy egy ilyen közös élmény után igazán nem kellett semmilyen csapatépítő tréning. Az, hogy bevállaltunk egy ilyen túrát, és nyitottak voltunk az újra bizonyítja, hogy átlagtól eltérőek vagyunk, és ez jelenti számomra a tehetséget. Az, hogy mer új dolgok felé nyitni, vállalja a kockázatot, tud a közösségben hely állni. Hasonló környezetből érkeztünk, hasonló élményeket éltünk át, és hasonlóan gondolkodtunk.

Ezt szeretném tovább vinni. Az én ötletem az, hogy alakítsunk ki itt Debrecenben olyan közösségeket, ahol aktív és tenni akaró emberek összejönnek megvitatni ötleteiket havonta. A Pár – Beszéd Est is egy ilyen dolog, ahol minden hónap második keddjén összeülünk, TED videókat nézünk, és kivesézzük őket. Szükség van erre, ugyanis a mai oktatás és a rohanó világ nem kedvez az elmélyült szociális kapcsolatoknak, és a tehetség kibontakoztatásának.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Moncsi
  okt 21 2012

  Nagyon értékes a vállalás minden lendületével és céljával együtt. Szeretném, ha tudnátok, hogy példaértékűnek tartják ezt mások is, és hogy erőfeszítéseitek hatása nem feltétlenül áll meg Debrecen határában.
  Hogy ne legyek teljesen általános annyit a Párbeszéd-Esttel kapcsolatban hadd jegyezzek meg, hogy egy rövidke rezümé akár itteni érdeklődésre is számot tarthat. Minthogy TED előadások tekintetében van egy jelentékenynek mondható lemaradásom, az általatok választottakat valószínűleg előrevenném.. 🙂

  Válasz
 2. okt 22 2012

  Köszönjük a lelkesítést, várunk szeretettel a következőre! Előreláthatólag november második hetében lesz megtartva. Itt olvashatsz az eddig megjelent TED-es videókat tartalmazó cikkekből. https://debrecenbar.com/tag/ted/

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Térképünk közepe Debrecen | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: