Skip to content

2012-10-25

6

Az ország legjobb webáruházai Debrecenben készülnek – debreceni sikersztori

Készítő: Rab Máté

Az ország legjobb webáruházait készítő cég debreceni, így adta magát a szituáció, hogy a debreceni sikersztorikat feldolgozó sorozatunkban őket is bemutassuk. A közgazdász-informatikus alapító 6 év alatt építette fel cégét a semmiből, amely mára webshop versenyeket nyer, önfenntartásra kész, és fényes jövő előtt áll. Az alapítóval, Zajdó Csabával beszélgettem.

A Webshop-Experts (WSE) Kft az idei Ország boltja versenyről 5 első helyet szerzett áruházaival! Ezzel megdöntötték saját, tavalyi rekordjukat, amikor is 4 első helyet szereztek meg a webshopjaik. A WSE alapítása óta kb. 300 egyedi webáruházat készített, valamint 500-at raktak össze a vevőik az általuk fejlesztett ShopRenterben. A nemhivatalos statisztikák szerint hazánkban 4000 webshop létezik, így a WSE webshopjai teszik ki a piac 20 százalékát, amivel bátran lehet piacvezetőnek nevezni őket. Persze ezért az eredményért meg is kellett dolgozni.

Alapítás története

Zajdó Csaba a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán végzett 2006-ban vállalkozásmenedzsment szakirányon. Még végzős hallgatóként februárban megalapította a cégét, elindította az első adwords kampányát, elkészítette az első csali termékét (A sikeres webáruházak 12 aranyszabálya), és visszament letenni utolsó vizsgáit. A rendszer jól működött, és a sikeres államvizsgája után nyáron elkezdte az első webáruházai fejlesztését. Párhuzamosan programtervező matematikusnak is tanult, melyet 5 év után félbehagyott, hogy csak a cégére koncentráljon. A kezdeti 4 fős csapat 2006 szeptemberében költözött be egy lakásba, és az első webáruházakon realizált profitból vették meg első számítógépeiket.

Csaba már gyerekkorában tudta, hogy ő sikeres cégvezető akar lenni. Szülei informatikusok, így a kezdetektől kocka volt: Commodore64-gyel kezdte, az általánosban is programozott, végül pedig 14 éves korában Bill Gates adta meg az utolsó lökést. Egy sikeres emberekről szóló könyvet olvasott és lenyűgözte a Microsoft alapítójának életműve. Hiába szólnak a napi hírek a trendi új IT vállalkozásokról (Facebook, Twitter, stb), a Microsoft a mai napig dübörög, megkerülhetetlen piaci szereplő.

A WSE egyik fordulópontja 2010-ben volt, amikor is többéves fejlesztés után elindították a ShopRentert. A ShopRenter egyike a legmagasabb képességű webáruház megoldásoknak, amely professzionális alapot biztosít az internetes értékesítésnek elérhető áron. Alig pár óra alatt felállítható és testre szabható a rendszer, nem szükséges hozzá informatikus segítsége. Több mint 50 design sablon közül lehet válogatni, az adminisztrációs felületen keresztül a rendszer minden részét könnyedén alakíthatjuk.

A ShopRenter esetében nincs se kezdeti költség, se hűségidő, csupán egy alacsony fix havidíj. Akciók, kuponok, hírlevél, top termékek, bannerek, stb. – amelyik marketing funkcióra egy mai modern webáruháznak szüksége lehet, azt a rendszer szinte biztosan tartalmazza!

A siker kulcsa

Csabának a magánéletében is szépen alakulnak a dolgok, 2009-ben házasodott  meg. Hobbija az olvasás, amikor tud, olvas. Havi két szakmai könyvet elolvas, cégére is átragasztva ezt a szokást. A WSE könyvtárában kb. 200 szakkönyv található, egyrészt menedzsment, többségében informatikai. Minden alkalmazott személyre szabott negyedéves fejlődési tervvel rendelkezik, ebbe a szemináriumokon túl természetesen a szakkönyvek olvasása is beletartozik. Belső képzéseket is tartanak egymásnak, ún. oktatási napokat. Ennek köszönhetően nemcsak a webáruházaik, de minden egyéb területen is folyamatosan újítanak, fejlesztenek, az innováció a mindennapjaik részét képezi.

A Webshop-Experts jelenleg több mint 20 főt alkalmaz debreceni irodájában, külön csapat van a marketingre és ügyfélkapcsolatokra. Utóbbi hozza be a mai napig a legtöbb vevőjüket, az elégedett ügyfeleik szívesen ajánlják őket ismerőseiknek. A cég szervezeti felépítésébe bekerült a középvezetői réteg, és sok alprojekt-vezetővel dolgoznak a hatékonyság és profi munkavégzés miatt.

Természetesen a csapatépítésre is odafigyelnek. Évente egyszer van egy komolyabb csapatépítő rendezvényük, idén Szilvásváradon voltak 2 napot. Az ilyen kirándulásokon túl a céges teljesítményhez is van kötve jutalom: ha a ShopRenter eléri a következő mérföldkövet, akkor egy 3 napos hosszúhétvégét áll a cég. Alulról szerveződő programok is vannak, hisz jó a csapat, szeretnek összejárni az emberek, házibuli, közös mozizás, stb. Mindig is igaz volt, hogy szeretnek náluk dolgozni az emberek, ebből következik, hogy alig pár százalék az éves fluktuáció.

A vállalkozói élet kihívásai

A vállalkozói élet természetes előnye, hogy rugalmasan szervezhetjük a munkaidőnket. Csaba viszont szereti a szervezettséget hétköznapjaiban: 9-től 5-ig (7-ig) van meló, melyben a klasszikus módszer híve. Először a sziklákat, tehát a legnagyobb problémákat tudja le, majd jönnek a kavicsok és a homok. A nap végén edzés, este olvasás. Tévét keveset néznek a feleségével, inkább mindketten olvasnak.

Csaba szerint a vállalkozásnál jobb önképzés nincs. Menedzsment, szervezés, marketing, pénzügy, jogszabályok, adózás, mindegyikben naprakésznek kell lenni, a kicsinél többet érteni hozzá. A cégvezetőnek kell a legszélesebb ismereti körrel rendelkező személynek lennie. Két olyan szakma van a világon, amely emberek életéért felelős és érettségivel is végezhető: cégvezető és politikus. Cégvezetőként 6 év után is nap, mint nap fedez fel új dolgokat, sose lehet eleget tanulni.

Ennek meg is van a hátulütője. Hiába olvas és ismer sok vezetői iskolát (Franklin Covey, Hubbard, Dale Carnegie), mindegyikben van hasonlóság, nem csodákat mondanak, mégis alapelveikben is van eltérés. Kinek higgyünk, melyiket valósítsuk meg, ez döntés kérdése. Tanácsot mindig van kitől kérni, mert ingyen van, és mindenki tele van vele, de úgy kell kezelni, mint egy véleményt. Be kell kérni 5-10 véleményt és azokból talán lehet döntést hozni.

Az egyik ilyen legnagyobb eltérés az alkalmazottak motiválásánál figyelhető meg. Egyes vélemények szerint csak egy célt kell adni a munkavállalónak és hagyni dolgozni, alkotni. Mások viszont leszabályozott kereteket javasolnak. Az eltérés a szellemi és fizikai munkák között lehet, viszont a WSE-nél mindenki szellemi munkát végez. Mégis, egy kezdő munkatársnak nem lehet csak célokat kijelölni. Utána már tud önmaga is fejlődni, csak képezni kell. Rábízni a feladatot a nullától kezdve nem hatékony.

Debreceni pro és kontrák

Debrecen előnye a sok frissdiplomás, tele munkakedvvel. Igaz, sok tehetségre lecsapnak a multik már egyetem alatt, és velük nehéz versenyezni egy kisvállalkozásnak. Igyekeznek megbecsülni a munkatársakat, a kezdeti 10 fős csapatból 8 még a mai napig a vállalat gerincét alkotja.

Budapesthez képest hátrány, hogy az a centrum, ott van a fő nyüzsgés, ott a kereslet, ott van a legtöbb ügyfél is. Utóbbiak 80-90 százaléka Budapestről vagy abból a régióból érkezik. Eddig csak értékesítőik voltak Pesten, de valószínűleg az a jövő, hogy nyitnak ott is egy irodát. Nem korlát a debreceni iroda, de talán több előnnyel járna a pesti iroda, mint amennyi pénzbe kerül. A komolyabb ügyfelek szeretik, ha a helyszínen is van iroda és el tudják őket érni.

A gazdasági helyzet sem lett könnyebb, mostanában háromszor annyit kell küzdeni egy ügyfélért, mint korábban. Ennek ellenére az árbevételük nem csökkent, sőt még növekedni is képes volt. A kilátások elég jók: egyre növekszik az érdeklődők száma, a megoldásaik is egyre jobbak. Ha a ShopRenter képes lenne duplázni, akkor az már önfenntartóvá tenné a rendszerüket. Ha így folytatják és jönnek az új előfizetők, akkor ez a közeljövőben be is következhet.

A jótanács

A debreceni sikersztori interjúink végén rendszeresen megkérdezzük a cégvezetőket, hogy mai fejjel mit tanácsolnak a pályájukat kezdőknek.

Kitartónak kell lenni. A siker az nem egyik pillanatról a másikra jön. Amikor úgy is néz ki, akkor is sok meló van mögötte. Rengeteg munkát kell beletenni. Probléma mindig van, anélkül nem lehet sikeres lenni, ezt el kell tudni viselni. Egyiket a másik után legyűrni. Menni kell a dzsungelben, vágni magad előtt az utat bozótvágóval, amíg nem ritkul előtted a kép.

Másik kulcstényező a folyamatos fejlődés. Mindig követünk el hibákat, de levonjuk a következtetést és tanulunk belőle. Tapasztalatokat kell gyűjteni, élni velük és menni előre. Netes bölcsesség, hogy jó döntéseket a tapasztalat miatt tudunk hozni. Tapasztalat viszont a rossz döntések miatt lesz.

Tűzzetek ki célokat. Ha elmentek valahova dolgozni, akkor mindenképpen többet adjatok, mint amit kaptok. Ne azt várd, hogy majd jobb pénzért többet fogok adni, hanem nyújts többet és előbb-utóbb többet is fogsz visszakapni, keresni.

Nem utolsó sorban kell egy jó csapat, jó emberek, mert egyedül nem megy. Rajtad múlik, hogy kiket veszel fel! Ha jó embereket vettél fel, akkor érdemes tenned azért, hogy veled együtt fejlődjenek és ott maradjanak a közeledben, mert jól érzik magukat.

A panaszkodásnak semmi értelme, csinálni kell. Megoldásokat kell keresni, úgy kell kezelni a problémákat, mint az éppen aktuális adottságokat, hogy mit lehet vele kezdeni. Nem szabad hagyni, hogy 1-2 kudarc elvegye a kedvet, mert valami nem jön össze.

Az értékteremtésre próbálj meg törekedni.

Reklámok
6 hozzászólás Post a comment
  1. okt 25 2012

    Ez a cikk mindent elmond arról ami egy ambiciózus és tenni akaró embernek fontos lehet a munka világában. Remek lett, egy igazi példa amit követni lehet. Most érzem igazan szükségét egy jó kis Business Meetupnak 🙂

    Válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. Hogyan küzdenek külföldön a gazdasági világválság ellen? | Debrecen Bár
  2. Kényelem felsőfokon | Debrecen Bár
  3. Egy startup sikerének kulcsa | Debrecen Bár
  4. Országos roadshow az internetes értékesítésről – debreceni állomással! | Debrecen Bár
  5. Értelmes munkára vágysz? Szeretnél része lenni egy debreceni sikertörténetnek? | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: