Skip to content

2012-10-27

“Merjünk cselekedni, és hagyjuk a kifogásokat!”- legyél Te is önkéntes

Készítő: debrecenbar

Az önkéntesség számomra azt jelenti, hogy önként, elhivatottságból segítek olyan embereknek és a környezetemnek, amely szívesen fogadja a segítséget. Ez számomra nagyon fontos, hiszen mindenki körül bizonyára vannak olyan emberek, akik nem igénylik a segítséget, nem nyitottak. Így ezt az energiát, késztetést érdemes olyan élőlények felé irányítani, akik engedik és befogadják. Ezáltal biztosan megvalósul az adok-kapok, és mindenki több lesz tőle. Én gyerekkorom óta végzek önkéntes munkát, nem nagyon tudok mondani időszakot, amikor ne lett volna egy kis közösség, ahova szívesen mentem volna.

A következőkben Kövér Zsuzsa Globspot-on megjelent véleményét szeretném veletek megosztani, az önkéntesség témakörében. Nemrég olvastam én is. Szerintem elgondolkodtató és megfontolandó amit mond…

Számomra az önkéntesség szó már egy kissé elcsépelt lett. Amióta az EU kiemelt tematikája lett, minden szervezet próbált egy kis önkéntességet szuszakolni a tevékenységébe. Egy lelkiismereten alapuló, hatásvadász szóvá vált, amely mögött a tevékenységek „lelke” elszállt.  Az én megközelítésem egy kicsit komplexebben áll ehhez a dologhoz. Számomra az önkéntes tevékenység egy fontos társadalmi feladat, ami nemcsak arról szól, hogy segítsük azokat, akik rászorulnak, hanem magunk is jobban megismerjük a társadalmunk problémáit, felépítését, és ezáltal szélesebb látókörrel ajándékozzuk meg magunkat.

Jelenleg a Köz-Pont Ifjúsági Egyesület önkéntese vagyok Debrecenben, ahol megismertem az ifjúságpolitikai törekvések céljait, valamint a mai középiskolás generációt. Ez számomra egy tapasztalat és egy lehetőség, hogy megismerjem azokat a trendeket, amik körülöttem zajlanak. Amikor az USA-ban tanultam, három nap telt el azzal, hogy a focipályán felsorakozott az a több mint harminc szervezet, akikhez csatlakozni lehetett. Én kapásból mindenre feliratkoztam, minden szervezet kapcsán azt éreztem, hogy „Én erről többet akarok tudni!”. Persze a harminc szervezet közül legalább huszonhétről le kellett mondanom, de az amerikai elszántság és motiváció nagyon inspiráló módon hatott rám.

A másik célja az önkéntes tevékenységnek az, hogy beleadjuk a saját magunk tudását és személyiségét egy olyan tevékenységbe, ahol nincsen irodai környezet, a kreativitás szárnyalhat és feszegethetjük a határainkat! Ennél jobb szakmai és személyi fejlődést nem nagyon ismerek. Lehet ez egy rendezvény, egy közösség, bármi, ami érdekel, és szeretnél jobban belelátni és hozzáadni!

A harmadik cél pedig, hogy ahol ott vagy, és beleadsz valamennyi energiát, ott változás legyen. A Menedék Egyesület önkéntese is vagyok, ahol a debreceni menekülttáborban a gyerekekkel szoktam időt eltölteni. Ez egy nagyon sok energiát és jókedvet igénylő szerep, ami hatalmas kikapcsolódást is jelent. Mindezek mellett megismertem a menekültek életét, problémáikat és olyan gyerekeket, akiknek egy ölelés és legalább öt-perc elszánt figyelem sokkal többet ér, mint gondolnánk.

Amikor Argentínában jártam, nem hagytam otthon a felesleges energiáimat. A rokonaim egy buenos airesi iskolában dolgoztak, ahol a politikai és gazdasági problémákból adódóan nem dolgoznak sokan az iskola fenntartását igénylő feladatokban. Így reggelente bementem az iskolába, ahol nemcsak a spanyolomat tudtam gyakorolni, de csodálatos és odaadó embereket is megismertem. A feladatok főleg adminisztratív jellegűek voltak: rendbe raktam az elmúlt öt évnek a számláit, mindet szépen sorba, mappába. Ezen kívül fénymásoltam a gyerekeknek az órákra, beengedtem a szülőket és szívtam magamba az argentin hétköznapok izgalmas világát. Így nem úgy jöttem haza, mint egy turista: sokkal bővebb volt a szókincsem és jobban ismertem az átlag argentint. Ez nekem egy hatalmas élmény volt. Azóta is az én kis írásom van a mappájukon, így részese maradtam az idők végezetéig az ő életüknek.

Ha valaki önkéntes tevékenységben szeretne részt venni, ajánlom, hogy nézzen körül a környezetében, mert rengeteg szervezet és csoport vár lelkes embereket. Érdemes olyan helyre menni, ami érdekel is minket, vagy amivel még nem találkoztunk. Én nem szeretem ingyen munkának nevezni, ugyanis ebben kőkemény business van. Te adsz valamit, de egyúttal kapsz is. Ez nem egy egyoldalú kapcsolat! Nem is beszélve arról, hogy az önéletrajzunkat is ki tudjuk színezni vele. Az önkéntesség egy természetes társadalmi folyamat kellene, hogy legyen, amely alulról szerveződik, és elismeri, hogy a politika nem tud, és nem is feladata, hogy mindent megoldjon. Ha az emberek alulról szerveződve megtanulnak segíteni másokon, akkor a problémák is másképpen fognak kinézni.

“Merjünk cselekedni, és hagyjuk a kifogásokat! Ne zárkózzunk be, és akarjuk megismerni a környezetünket! Egy tökéletes világra csak törekedni lehet, de azáltal hogy törekszünk, mi is többek leszünk, szóval én csak annyit mondok: ELŐRE!”

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: