Skip to content

2012-10-28

Hogyan küzdenek külföldön a gazdasági világválság ellen?

Készítő: Laci

Emlékszem, 2008-ban mikor először hallottuk azt a szót, hogy világgazdasági válság, már már világvége hangulat lengte körbe a mindennapjainkat. Mindenkinek volt egy elképzelése milyen szörnyű lesz ezután az élet, és kicsit az volt az érzésem hogy a megoldás csak egy armageddon lehet, mert az is jobb, mint amire számíthatunk. Nem kergetek illúziókat, tényleg fenekestül felforgatott mindent a válság, de talán mára rájött mindenki, hogy a válságban is van élet. Nem könnyű, persze, de nem lehetetlen ezekben az években is dolgozni, fejlődni, sikereket elérni. Gondoljunk csak a már nálunk is bemutatott Hamza Péter, Ádám Attila vagy épp legutóbb Zajdó Csaba történetére, akik a világgazdasági váláság közepén építették fel vagy vitték sikerre vállalkozásukat. Ők már elmondták mit tanácsolnak nekünk a sikerhez. Most annak próbáltam meg utánajárni, mit javasolnak sikeres nemzetközi üzletemberek a szűkös időkben számunkra a sikerek eléréséhez.

Mit tehetünk magánemberként?

Sokszor leragadunk annál, hogy a válság a cégeket érinti, és mi, magánemberként nem sok mindent tudunk tenni a totális káosz és világégés ellen. Ezzel kapcsolatban Michael Hyatt (egyik kedvenc bloggerem) írását szeretném nektek idézni. Ő 7 pontot vázol fel megoldásként a totális depresszió ellen. A tanácsai olvasása előtt tudni kell róla, hogy Michael keresztény, boldog házasember, 5 lánya van, emellett az USA 6. legnagyobb kiadójának és a világ legnagyobb keresztény kiadójának, a Thomas Nelson Publisher ügyvezetője és elnöke volt, valamint tavaly jelent meg első könyve, mely azonnal bestseller lett az államokban. Szóval a javaslatai:

  1. Hagyjuk abba a hírek folyamatos olvasását, és fejezzük be azt is, hogy folyton ezeken forgunk, és ezek miatt izgulunk. Logikus, szerintem legalábbis. Tudunk az ellen tenni bármit is, hogy ne menjen tönkre a Nokia? Nem. Még akkor se, ha holnap megyek, és veszek egy Nokia telefont. Ez nekik már csak csepp a tengerben.
  2. Olvassunk inspiráló könyveket, hogy megváltozzon kicsit a gondolkodásmódunk, és lássuk, hogy korábban is voltak nehéz helyzetek, amit az emberek képesek voltak átvészelni, és jól kijöttek belőle. Bár én személy szerint javaslom számotokra a már említett sikersztorijainkat is 🙂
  3. Vegyük magunkat körbe pozitív emberekkel, akik nem arra emlékeztetnek milyen szörnyű, hanem arra, hogy mit lehet tenni azért, hogy jobb legyen.
  4. Pihenjünk eleget! Kicsit fura tanács, bár ha belegondolunk, jogos. Ha fáradt vagy, ingerültebb vagy, akkor minden szörnyű. Csak ha fel vannak töltve az elemeink, akkor tudunk megfelelő módon üzemelni.
  5. Rendszeresen mozogjunk, hisz ha a közérzetünk rendben van, akkor leszünk teljesen rendben.
  6. Járjunk templomba. Ok, belátom, hogy ez és a következő pont talán nem illik mindenkire. De kell egy olyan hely, ahová ha elmész, akkor ott örömmel és tárt karokkal fogadnak, törődnek veled, valamint emlékeztetnek arra, hogy nincsenek véletlenek, és az életednek bizony célja van. Jómagam is keresztény vagyok, és örülök, hogy van egy olyan hely, egy gyülekezet, amit otthonomnak mondhatok.
  7. Imádkozzunk, és tartsunk fenn kapcsolatot Istennel. Itt pedig egy TED videót ajánlok a figyelmetekbe.

Rick Warren: Life on purpose

Mit tehetnek a cégek?

A válságnak, mint azt 4 év alatt megtanultuk, szelektív hatása is van. Azok a cégek, amelyek valami miatt nem életképesek, eltűnnek, viszont akik tehetségesek, a válság alatt is megerősödhetnek, fejlődhetnek, működhetnek. Azt, hogy miként tudják ezt elérni, arra Samuel Palmisano, az IBM korábbi vezetője ad 3 tanácsot a vállalkozásoknak.

  1. Legyen valami olyan értéke a cégnek, amivel kitűnik a tömegből. Muszáj valamit jobban csinálni, mint a versenytársak.
  2. Egyszerre kell a jelenlegi versenyképességet is fejleszteni, valamint a jövőbe is invesztálni. Nehéz ezt az egyensúlyt megtalálni, de aki megteszi, megtalálja ezt az egyensúlyt, az előnybe kerül.
  3. Emlékezni kell arra, hogy a kutatás és a fejlesztés szavak között nem véletlenül van ott az “és” kötőszó is.

 

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: