Skip to content

2012-10-31

Tradicionális kínai harcművészet Debrecenben

Készítő: debrecenbar

2009 óta Debrecenben is elérhető az egyszerűen tanulható, hatékony önvédelmi rendszer, melyet kortól és nemtől függetlenül bárki megtanulhat. Gyakorlása az életed más területein is pozitív hatást válthat ki!

Történet, kialakulás

A Wing Chun Kung Fu története a 17. századi Kínáig vezethető vissza, egészen a Shaolin kolostor elpusztításáig. A legenda szerint a kolostor lerombolását túlélő apáca tette le az akkor még névtelen harcművészet alapjait. A nevét később az apáca tanítványáról – Yim Wing Chun-ról – kapta. Eleinte a Manchu elnyomók ellen lázadók tanulták, majd mesterről tanítványról szállva szűk körben gyakorolták. Az 1950-es években az akkori nagymester, Yip Man kezdte el széles körben tanítani. Legtehetségesebb tanítványait arra biztatta, hogy nyissák meg saját iskolájukat. Így tett William Cheung (Cheung Cheuk Hing) is, aki számos kihívásos küzdelem nyerteseként alapozta meg a stílus hírnevét. Cheung nagymestert SiFu (Mester) Juhász Zoltán képviseli Magyarországon, aki több mint 20 éve foglalkozik harcművészetekkel. Ő és tanítványai szerte az országban tanítják a Wing Chun Kung Fu-t.

Az alapok

A Wing Chun Kung Fu gyakorlása –  mint minden rendszeres testmozgás – egészségesebbé tesz. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt fejleszti a mozgáskoordinációt és a koncentrációképességet. Önfegyelemre tanít, és egészséges önbizalmat adhat a hétköznapokhoz is. Harci rendszere tudományos alapokon fekszik és központjában a hatékonyság áll.

A stílus technikáit 5 pusztakezes és 2 fegyveres formagyakorlat tartalmazza. A Wing Chun sarokköve a Chi Sao (Tapadó kezek) gyakorlatok, melyek a közelharcban nélkülözhetetlen képességeket fejlesztenek. Az önvédelmi gyakorlatok a különböző támadások hárítására és azokra válaszként adott ellentámadásokra készítenek fel. Az oktatás a Wing Chun vizsgarendszere szerint szintekre osztva történik. A szintek között a tanuló vizsgákon ad számot tudásáról.

Az alábbi videón Wing Chun Kung Fu technikák láthatóak Radoslav Curcic, újvidéki mester bemutatásában.

Debreceni közösség

A mesterré váláshoz hosszú évek munkája és kitartás szükséges, bár ez a hosszú út is az első lépéssel kezdődik, melynek megtétele lehet a legnehezebb. Debrecenben egy baráti közösség vár Rád, ahol elsajátíthatod és gyakorolhatod a Wing Chun harcművészetét. Az edzésre járók számára kapu nyílik a harcművészetek világára, mivel lehetőségük van részt venni a szövetség által rendezett különböző szemináriumokon, melyeken más stílusokba nyerhetnek betekintés és próbálhatnak ki, így sokszínűsítve tudásukat.

A Magyar Kung Fu Szakszövetség által szervezett és egyéb versenyeken a tanulóknak lehetőségük van kipróbálni a tudásukat. A versenyezni vágyók felkészítésével is foglalkozunk. A legutóbbi ilyen megmérettetésen részt vevő tanítványunk, Czebe Roland saját kategóriájában nem talált legyőzőre és első helyezéssel tért haza Debrecenbe.

Az aranyérmes Czebe Roland és két debreceni oktatója (Sihing) Nagy László és Vígh Gábor

Az edzéseket bárki ingyen kipróbálhatja két hétig. Gyere el és próbáld ki! Ha hivatkozol arra, hogy a Debrecen Báron olvastad ezt a cikket, akkor 1 hónap edzést adunk ajándékba!

Az első lépés megtételéhez:

Címünk: Debrecen, Domb utca 1., 1. emelet
Honlap: www.wingchun.hu
Facebook oldalunkon aktuális információkhoz juthatsz a debreceni edzésekkel kapcsolatban!

Várunk szeretettel!
Sihing Nagy László
a Magyar Wing Chun Szövetség debreceni oktatója

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: