Skip to content

2012-11-10

3

A szabadság nem tudja megvédeni önmagát!

Készítő: debrecenbar

Korábbi cikkünkben már volt szó a civil szervezetek fontosságáról. Most közelebbről is nézzünk meg egyet! Talán már te is hallottál a TASZ-ról. De mit is takar a rövidítés? Kik ők? Mit csinálnak? Miért hallani róluk egyre gyakrabban? A Társaság a Szabadságjogokért önmeghatározása szerint jogvédő és jogfejlesztő szervezet (itt egy videó, ami a legjobban összefoglalja a tevékenységüket). Jogvédők? Na akkor hagyjuk! Ha te is így érzel, ahogy sokan mások, akkor most ne add fel a cikk olvasását, mert megmutatom, milyen eredményeket ért el a TASZ, és hogy mit lehet egyáltalán elvárni tőle.

Független

A TASZ nem fogad el semmilyen állami, kormányzati, politikai párthoz vagy egyházhoz köthető támogatást, és ilyen pályázatokon nem is indul azért, hogy megőrizze függetlenségét. Az éves beszámolókat, mérlegeket, eredménykimutatásokat és a kiemelt támogatókatmegtalálod a honlapjukon.

Hogyan szavazzon egy fogyatékkal élő?

Figyel

A törvények mindenkire vonatkoznak, téged is érintenek, még ha ennek nem is vagy mindig tudatában. A TASZ figyelemmel követi a jogszabályalkotás folyamatát, és megteszi azt, amire neked nincs időd és/vagy lehetőséged. Felhívja a figyelmet az emberi jogi szempontok érvényesítésére a jogszabályok szakmai előkészítése során. Kezdeményezi jogszabályok megalkotását, módosítását, a jogalkalmazási gyakorlat megváltoztatását.

Informál

Sok munkába telne, ha képbe szeretnél kerülni egy kérdésben. A TASZ összegyűjti neked a jogszabálydzsungelből az információkat és közérthetővé is teszi. Tájékoztatókat készít, azért, hogy érts a rád vonatkozó szabályokat és tudd, milyen jogaid vannak. Mi az, amit megtehetsz és elvárhatsz az állam részéről, és mi az, amit nem.

 1. Például mikor és hogyan igazoltathat a rendőr? http://tasz.hu/adatvedelem/informacios/rendorseg
 2. Vagy mik a gyülekezés szabályai? http://tasz.hu/gyulekezesi-jog/gyulekezesi-jogi-1×1

Ingyenes jogi segítséget nyújt

Például a rászorulóknak, az alapvető jogaikban sérelmet szenvedett betegeknek és drogfogyasztóknak. Precedens jellegű ügyekben ingyenes jogi képviseletet biztosít betegeknek és adatvédelmi jogaikban sérelmet szenvedettek részére.

Számos pert nyert már meg a Társaság. Többek között azzal kapcsolatban is, hogy egy polgármester nem titkolhatja el a közpénzekből megrendelt szakértői munkák tartalmát, díját, állapotát. Szombathelyi példa a titok leleplezésére.

 Mit NE várj tőlük?

 • Nem tudnak minden ügyet felvállalni kapacitás hiányában.
 • Csak bizonyos témákkal foglalkoznak. Nem lehet minden területtel.
 • Nem fogják megváltani a világot. Lehetőségeik nagyobb részt arra elegek, hogy a nyilvánosságot tájékoztassák, bevonják. Sokszor ez is segít. Főleg ha te is olvasod az összefoglalóikat, és ha egyet értessz, akkor számon kérheted a hatóságokat és a téged képviselőket.

 A TASZ munkáját Facebook-on https://www.facebook.com/atasz és blogjukon http://ataszjelenti.blog.hu/ is követheted. Csak arra tudlak bíztatni, hogy tájékozódj, és tudatos állampolgárként érvényesítsd jogaidat Debrecenben is!

Cikkünk szerzője és oldalunk jogi tanácsosa Fiore.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  nov 11 2012

  kellemes összefoglaló, bár szívesen olvastam volna a példákat is ebben a cikkben! egyébként Fiore azt nem értem, hogy miért “precedens alapú ügyekben” vállal képviseletet a tasz, amikor itthon nem is ilyen a jogrendszerünk, mert nálunk nem az angolszász, hanem a német van?
  (a különbségeket nyilván nem kell pont neked elmagyaráznom :))

  Válasz
 2. Fiore
  nov 15 2012

  Vannak példák, csak kattints a hivatkozásokra. Lásd a gyülekezéssel kapcsolatos kiadványt vagy a megnyert perek összefoglalóit. Ha még többre vagy kíváncsi, akkor a TASZ honlapon találsz még bőven.
  Hazánkban is vannak precedens értékű perek, a bíróságoknak egységes ítélkezési gyakorlata van az esetek nagy részében. A precedens tehát másképpen, de jelen van a magyar jogban is.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Szabad a szólás – játék a joggal | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: