Skip to content

2012-11-15

1

Már megint tévézel?!

Készítő: Rab Máté

Alig pár évtizede volt, hogy napkeltétől napnyugtáig dolgoztunk az ételért, a házunkért, a tanulásért. Ma annyi szabadidőnk van semmittevésre, hogy lényegében fáj felkelni reggel, ráérünk tévézni. Kontraszt következik.

Manapság az emberiség egy nagyon kis része képes megtermelni mindazokat a szükséges javakat, főleg élelmiszereket, amelyekkel mi kényelmesen élhetünk. Valljuk csak be, hogy a legtöbb ismerősünk a boltban veszi a zöldséget, nem maga süti a kenyeret, nincs otthon haszonállat tartva. Viszont dolgozunk, teszünk a társadalomért valami olyat, amit meghálálnak pénzzel, az általánosan elfogadott csereeszközzel. Ezen pedig mindent beszerezhetünk, ami nekünk nincs, például a napi élelmet.

Csakhogy ez nem volt mindig így. Nem kell az ősemberekig visszamenni, de még a középkorig sem, elég nagyszüleinkre gondolni. Ők bizony reggeltől estig az állatok körül dolgoztak, a ház körüli munkát végezték, az életüket tették kényelmesebbé. Nem vettek fel 700%-os hitelt és vettek olyan tévét, amit egyrészt nem engedhetnek meg maguknak, másrészt teljesen felesleges. Persze, kényelmes. Engem nemrég az új/régi Tüskevár film emlékeztetett minderre. Matula bácsi bizony egy szigeten, egy kunyhóban él egész évben, beszerzi napközben az ételt, rendezgeti a kunyhót, tanítja Tutajost, estére főznek/sütnek valamit, amiből marad reggelire is. Majd kezdődik mindez elölről. Nézd meg az előzetest, már csak a kellemes zenéjéért megéri.

Ehelyett ma ott a meki, ott az autó, ott vannak a kényelmes kanapék na és a tévé. A tévé, amelynek egyetlen feladata, hogy butítson, mert akkor még többet nézed, akkor még jobban butulsz, stb. Reklámokat adnak el neked úgy, hogy ezzel teljesen tisztába vagy. Lényegében arra mennek, hogy a megkeresett pénzed nekik add, rájuk költsd, vedd meg az ő kényelmi terméküket és pihenj, feküdj, tévézz. Remélem nem kell sorolnom, hogy mennyi negatívummal járnak az ilyen semmittevések.

Az egyik leglátványosabb a hízás. “De nekem genetikailag…” “Nekem meg erős a csontozatom!” Hát erősnek is kell lennie, hogy megtartsa a hájtömeged… Ne értsetek félre, én is kissé el vagyok “kapatva”, dolgozom is azon, hogy leszokjak a magyaros hatalmas adagokról. Litvániában mindenki az itthoni féladagot eszi. Nem is láttam kövér ember 1 teljes hónapon keresztül! Hihetetlen volt és mégsincs szegénység, csak visszafogják a dőzsölést. Nem hiába tud Schobert Norbert és még sokan mások megélni abból, hogy az elhízott embereknek segítenek fogyni. Sőt, az orvoslás területén, a daganatos, szív- és érrendszeri betegségek területén Debrecen az egyik vezető tudományos nagyhatalom világszinten (!), mivel itt annyi minta (értsd beteg, halott) áll rendelkezésre, mint sehol máshol Európában. Csak én érzem gáznak, hogy mi ezekben a betegségekben vagyunk vezető nagyhatalmak az EU-ban…?

A jobb oldali ábrán látszik az aktív és az inaktív izom nagysága, állapota. Gyakorlatilag annyi a különbség, hogy “lelohad” a nem használt izom, eltunyulunk a nagy semmittevésben. Pedig egy minimális odafigyeléssel elég lenne csak megtartani az állapotunkat. Heti háromszor 1 óra sportolás. Gyakorlatilag több időt töltünk sorban állással, mint sportolással egy héten! Vagy napi 30 perc aktív mozgás. Nem séta vagy bringázás, hanem futás, kosarazás, szobatorna, fallabda, bármi, ami leizzaszt, teljesen átmozgat, felpörgeti a vérkeringésünket és jó hangulatot eredményez. Sőt, még az éhségérzetünket is csökkenti, vacsi helyett lehet futni. 🙂

Üzleti vonatkozás

Mégiscsak a Business rovatba írom a cikkem, nem az Update blogba. Lehet arra gondoltál, hogy most a fogyáson és sportoláson jól kereső vállalkozásokról írok, de nem. Szerintem itthon nekik is keményen kell dolgozni, hisz hiába van sok potenciális ügyfél, nagyon kevés válik komollyá.

Egyrészt gratulálok, hogy eljutottál 500 karakterig! Az átlag olvasó már régen feladta, hisz hülyeségekről írok, ezt már régen tudja, stb. Ha eljutottál idáig, akkor bátran ajánlom a figyelmedbe egy 3 hónapja írt cikkem, a Slow web – Lassíts le és légy gazdagabb mozgalom lényegét összefoglaló írásom. Röviden arról szól, hogy felgyorsult világunkat kényszerítsük a lassulásra, legalább magunk körül, mert jobban odafigyelve komolyabb eredményeket, sikereket és gazdagságot érhetünk el. Utóbbit testi, lelki és anyagi értelemben is értem.

Tehát amit ma kiemelnék – folytatva a slow web mozgalmat – az az idő tisztelete. Talán idős emberként értjük meg a legjobban, mégis, ha visszagondoltok a gyerekkorotokra, nem azt látjátok, hogy “Mennyivel könnyebb volt…” Ekkor csak gondolj arra, hogy aki kétszer annyi idős mint te, az pont arra az időszakára gondol vissza, ahol most vagy és gondolja magában vágyakozva “Mennyivel könnyebb neked…” Mint látjuk, minden viszonyítási pont kérdése, ezért kell az életedet tisztelni, és az életedet nem leélni, hanem megélni.

A munkádban is tiszteld az időt. Ez vonatkozik a beosztottad munkaidejére, ne a munkaidő vége előtt 10 perccel adj ki egy sürgős feladatot. De beosztottként kölcsönösen tisztelned kell a főnököd idejét is, akinek ha tényleg nagyon sürgősen kell tőled valami, akkor becsületedre bent kell maradnod és a legjobbat nyújtanod – mégha utána kevesebbet is vagy a pároddal.

Megfigyelhető az idő tisztelete azoknál, akik extrém elfoglaltak. Ők azok, akik mesteri szinten tisztelik és kezelik az időt. Hisz ők látják a legjobban, hogy egy nap csak 24 óra, amibe mindennek bele kell férnie: munka, másik munka, tanulás, család, hobbi, sport. Elmondani is hosszú, mégis vannak, akik profi szinten űzik. Őket nem szabad lenézni, inkább tanulni kell tőlük! Hogyan képes egy nő a gyerekei és (hasonlóan követelőző) férje mellett dolgozni, főzni, házimunkát végezni, hobbijában elmerülni? Számomra majdnem elképzelhetetlen.

Talán ha tudod, hogy mi az, amiért dolgozol, mik a céljaid a világban, mivel leszel te vagy a környezeted több az épp aktuális tevékenységeddel, akkor szívesebben felállsz a kanapéról, a tévé elől és teszel valamit. Elmész a nyelviskolába és leülsz otthon is a tankönyv mellé, hogy megfelelően fejlődj. Közös hobbit űzöl minden gyermekeddel és meghallgatod a férjed napját is, hogy mindenki megkapja a napi odafigyelését. Dolgozz keményen és sportolj rendszeresen, hogy egészséges maradj. Tovább bent maradsz dolgozni és még blogot is írsz, hátha valaki tanul belőle. Találd meg a saját céljaid és ne sajnáld feláldozni a semmittevésed, hogyha mára elérte a gazdaságunk azt a tengernyi szabadidőt, amivel naponta rendelkezünk!

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: