Skip to content

2012-11-16

Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság – Debreceni Egyetem

Készítő: Zoli

2009. decemberében néhány tenni akaró természetbarát hallgató úgy döntött, hogy szervezett módon megpróbálják a saját kezükbe venni közvetlen környezetük sorsát, élhetőbbé tételét, az Egyetemre is kiterjedően. A bejegyzés róluk szól.

A DE-HÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottságot 2009. december 9-én alapították több kar lelkes és elhivatott hallgatói.

Céljaik egyértelműek és világosak: Tisztábbá, élhetőbbé, zöldebbé tenni a környezetüket, és elősegíteni a fenntartható fejlődést. Fontos, hogy a célkitűzésekkel összeegyeztethető tevékenységeket, akciókat a Bizottság a környezetünkért, az Egyetemért, és ugyanúgy az egyetemi Hallgatókért teszi a mindennapok során, a tagok saját szabadidejükben, egy nemes cél érdekében. Amit szintén fontos megemlíteni: a húsz főt számláló Bizottság által szervezett események sikeressége nagyon nagy mértékben múlik a Bizottság keretein kívüli, környezet- és természetbarát szemléletmódú, önkéntes hallgatókon, az egyetem minden karáról.

A Bizottság tagjai a kezdetek óta számos figyelemfelkeltő programot és kiállítást szerveztek. A következőkben megemlítem a legfontosabbakat, a teljesség igénye nélkül:

1. Nagy Takarítás

Ez az egyik legismertebb az összes közül, szemét- és hulladékszedési akció. A Debreceni Egyetem és a Kölcsey Főiskola általi közös kezdeményezésen a hallgatók bejárják a Nagyerdő frekventáltabban látogatott területeit, és az ott eldobált kommunális hulladékot gyűjtik össze. Eddig összesen 4 ilyen megmozdulás volt, 700 lelkes hallgató részvételével. Az önkénteseknek köszönhetően eddig összesen 81.000 liter szeméttel lett tisztább a Nagyerdő. A közösségi érdekből végzett akciós során természetesen lehetőségeihez mérten próbálja megkönnyíteni a Bizottság a segítők munkáját, pl. forralt bor biztosításával vagy egy közös sütés alkalmával. Az összetartozást pedig az önkéntesek számára adott egyenpóló szimbolizálja.

2. Föld napja rendezvénysorozat

Ez alkalomból rendszeresen vendégül hívnak különböző szervezeteket, csoportokat, akik az érdeklődő hallgatóknak hasznos és érdekes információkkal szolgálnak, illetve egyedi ötleteket, megtakarítási tippeket tudnak bemutatni és ismertetni. 2010-ben elektromos autót lehetett kipróbálni és ismerkedni lehetett alternatív közlekedési módokkal (DE Műszaki Kar Alternatív Csapata), 2011-ben pedig a WWF és az Econation Green Solutions is képviselte magát, zöld vívmányok kíséretében. A meghirdetett fotópályázatokra is kétszázat meghaladó nevezés, illetve mű érkezett.

A 2012-es évben viszont a Bizottság egy nagyobb volumenű esemény megszervezését tűzte ki célul, ez volt az I. Zöld Börze elnevezésű esemény, számos szervezet részvételével.

3. A kerékpáros kultúra támogatása, népszerűsítése

E környezettudatos közlekedési mód népszerűsítésének érdekében 25 db kerékpártárolót helyeztek ki, és információim szerint több kerékpárjavító állomás kihelyezése is folyamatban van.

A távolabbi tervek között szerepel az egyetemen egy jól működő kerékpáros rendszer kiépítése, mint alternatív közlekedési lehetőség a karok között. A tapasztalatok szerint a hallgatók körében erre egyre nagyobb szükség van, szerencsére a kerékpárral közlekedők számra folyamatosan növekszik.

4. További környezettudatos akciók

Az elmúlt évek folyamán történt őshonos fa- és cserjeültetés, és denevérodúk kihelyezése az Országh László sétány mellett, vagy például PET-palack présgépek telepítetése a Veres Péter kollégiumban. Emellett számos fotópályázatot hirdettek környezet- és természetvédelmi témakörökben. Megtörtént például a nyílászárók minőségi ellenőrzése a kollégiumokban, és egyéb tevékenységekkel igyekeztek hozzájárulni az egyetemi élet tisztábbá, könnyebbé, és színesebbé tételéhez.

A Bizottság a jövőben is hasonló elszántsággal szeretné folytatni a munkáját. A hagyományőrző jelleggel megrendezett eseményeken – mint a Zöld Börze vagy a Nagy Takarítás – kívül folyamatosan újítva, ötletelve más egyéb rendezvényeket is terveznek, különböző témakörökben. Mindeközben egyik legfőbb célként minél inkább ösztönözni próbálják az érdeklődő hallgatókat a környezettudatos szemléletmód felé.

További információkról értesülhetsz folyamatosan a Környezetvédelmi Bizottság Facebook oldalán, és várhatóan itt, a Zöld rovatban.

És a végén megemlíteném, hogy igaz, hogy eddig mondhatni még semmivel nem volt módom hozzájárulni a Bizottság munkájához (ezért a többes szám 3. személy is a cikkben), de örömmel mondhatom, hogy közel három hete én is tagként veszek részt a Bizottság tevékenységében (szerző).

Egy kapcsolódó és ide illő idézet, amely habár szélsőségesen fogalmaz, a figyelemfelkeltő hatás biztosított:

Amint az utolsó fát is kivágtuk, az utolsó halat is kifogtuk, az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető. /Indián mondás/

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: