Skip to content

2012-11-23

5

Napkövető napelemes rendszer

Készítő: Zoli

A már korábban megemlített napkövető napelemes rendszerek ritkaságszámba mennek. Van azonban néhány példa, mint a Bükk-Térségi Leader Akciócsoport egyes településein, vagy Újszilváson üzembe állított berendezések. De mit is lehet tudni ezekről?

A téma még napjainkban is újdonságnak számít, Magyarországon kevés ilyen rendszer üzemel jelenleg. Ezen megoldások általában a nagyobb naperőművekre jellemzők, mint az előző cikkek egyikében ismertetett Napraforgó naperőmű, Sevillában:

A “napraforgó” naperőmű megfogalmazást kétféleképpen lehet értelmezni, és mindkettő helyes:

1. A napkövető funkció, vagyis a két tengely mentén végzett napkövetés: A száz méter magas oszlopot hatalmas tükrök veszik körül, szám szerint 600, egyenként fél teniszpálya méretűek. Fényüket a központi oszlopra irányítják, amely az összegyűjtött energiát elektromossággá alakítva 6000 otthont lát el árammal.

2. A napraforgó virágzatánál megfigyelhető elrendezés: a térbeli elrendezés módját az MIT és az Aacheni Egyetem kutatói fejlesztették ki. Egy olyan tervezetet dolgoztak ki, amely mérsékelné az ilyen erőművek területi igényeit és növelné a tükrök által összegyűjtött napfény mennyiségét. Számításaik szerint, ha a napraforgó tányérján elhelyezkedő kögvirágokhoz hasonlóan – vagyis spirálisan – helyezik el a tükröket, akkor az általuk lefedett terület 20 százalékkal csökken, az összegyűjtött energia pedig nő. Ebben a spirális elhelyezésben sűrűbben telepíthetők a tükrök, és minimális a szomszédos elemek árnyékhatása.

Na de térjünk vissza Magyarországra!

A Bükk-Térségi Leader Akciócsoport energiatermelési megoldásai közül egyik az ilyen napkövető rendszerek működtetése: Példaértékű közösségi összefogás a Bükkben – 2. rész.
Ezek településenként 1-1 darabot, egyenként 3-6 kW-os teljesítményt jelentenek, és a közintézmények energiaellátásának bizonyos részét hivatottak biztosítani. A kis méret ellenére a megtakarítások mellett nagyon fontos figyelemfelkeltő, szemléletmód-formáló funkciói is vannak a napkövető rendszereknek. Az oktatási intézményekből például minden osztállyal meglátogatják a napenergiát hasznosító berendezéseket, ezzel ismertetve a hasonló innovatív technológiákat már a legfiatalabbakkal is.

Nagyobb méretek, nagyobb megtakarítással

Itt hozható szóba a Pest megyei Újszilvás. A település határában ugyanis 2011. november végén egy több mint 600 milliós beruházást adtak át. A beruházás 2 hektáros területén összesen 68 db napkövető berendezést helyeztek üzembe, 400 kW-os teljesítménnyel, összesen 1632 db napelem felszerelésével. A rendszer energiatermelése 63 ezer kWh évente, ami elegendő arra, hogy csaknem teljes egészében fedezze az önkormányzati intézmények, és a közvilágítás energiaszükségletét (körülbelül 14, négyfős családi ház éves energiaigényének felel meg). A fejlesztést 70%-ban EU-s támogatással és 30%-os önerővel valósították meg. Utóbbit külső forrásból, hitel felvételével tudták megoldani. A függetlenedés mellett pozitívum, hogy csökken az önkormányzat “rezsiköltsége”, és a folyamatos megtakarítások megkönnyítik a hitel visszafizetését.

Újszilvás Magyarország első olyan települése, amely majdnem kizárólag zöld energiából fedezi önkormányzati épületeinek energiaszükségletét.

A Polgármester a következő riportban az önkormányzati működés egyik alappilléreként jelöli meg az energiaköltségek csökkentését, erre alternatívák keresését. A településen a napkövető rendszer kiépítését megelőzően geotermikus energia-hasznosító rendszer is megvalósításra került.

A napelemes rendszert, és további kapcsolódó információkat is tartalmazó videót találhattok az alábbi linken:

A videókat sajnos közvetlenül megnézhető formában nem tudtam beilleszteni azok privát jellegű beállításai miatt, de EZEN A LINKEN elérhetitek őket.

Az első, Ozone Network Egyenlítő című műsorában megjelent közel 1 órás adásban több dologra is kitérnek, és Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere mellett az Energiaklub munkatársát, Csanaky Lillát is megszólaltatják. A riport közben bejátszásokban tájékozódhatunk különböző külföldi fejlesztésekről is.

A második videó mindössze 2 perces, és a megvalósított naperőműről, magáról a kezdeményezésről szól.

Hogy milyen előnyei, hátrányai vannak egy ilyen napkövető rendszernek, miben tér el a fix telepítésű megoldástól, és hogyan alakul a megtérülési idő, valamint milyen finanszírozási lehetőségek vannak hasonló beruházásokra, arról szól majd a következő cikk..

Reklámok
5 hozzászólás Post a comment
 1. Tamás
  nov 23 2012

  Az OzoneNetwork egy nagyon jó csatorna.Rendszeresen nézem,főleg a videoban is szereplő Egyenlítő c. műsort.Kár,hogy minden nap este 11-kor vagy még később kezdődik és közel egy órás.Mindíg valami érdekes és zöld témában van stúdióbeszélgetés a témákban érintett szakemberekkel.Csak ajánlani tudom mindenkinek…

  Válasz
  • Zoli
   nov 28 2012

   Egyetértek, én is ajánlom mindenkinek!

   Válasz
 2. Peti
  nov 28 2012

  Már jó régen olvastam a Mérnök Újságban, hogy Spanyolországban kísérleteznek egy speciális naperőművel. Egy kör alakú lapból állt, ami a föld felett van, a közepén egy kürtővel. Az volt a lényege, hogy a nap felmelegítette a levegőt a lap alatt, és a kürtőn felfelé áramló levegő egy turbínát hajtott meg. Nem tudom, hogy ez komoly kezdeményezés volt, de már van 10 éve is, hogy olvastam 🙂

  Válasz
  • Zoli
   nov 28 2012

   Kedves Peti!

   Valóban volt ilyen kezdeményezés Spanyolországban. Eddig még csak képeket láttam róla, de most, hogy szóba került és megpróbáltam utánanézni, nagyon érdekes, ugyanakkor egyben kézenfekvő technológia, amely működési elve még egyszerűbb is a jelenlegi spanyol naperőműveknél.

   Az ilyen technológián alapuló naperőmű neve magyarul “napkémény” (solar chimney) vagy termikerőmű.

   Manzanaresben (Madridtól délre) építették meg ezt a prototípust, kísérleti napkéményt, 50 kW-os teljesítménnyel és 195 méter magas kéménnyel.

   A prototípus 1986-1989 között termelt, 3 éven keresztül (hogy miért csak eddig, arról nincs információm), és az eltelt idő alatt arra az eredményre jutottak, hogy a technológia életképes és gazdaságos lehet.

   A prototípus után Nyugat-Ausztráliában tervezték/tervezik megépíteni a nagy méretű változatát, 200 MW-os összteljesítménnyel, és 1000 méter magas kéménnyel! Így ennek megépítése esetén ez lehet a Föld legmagasabb épülete. Ez azonban szerintem kérdéses, az utóbbi években számos hír jelent meg, hogy nemsokára kezdik az építkezést. Habár ezt állítja egy 2012-es cikk is:
   http://www.rechargenews.com/energy/solar/article299889.ece

   A technológiára is teljesen jól emlékszel, erről és más kapcsolódó érdekességekről lehet olvasni a következő linen:
   http://www.meconnues.org/napkemeny-magyar.php?PHPSESSID=84858fb59e5467ba4a89a5b9e2471cfe

   Találtam egy jól szemléltető animációs videót is, a napkémény működéséről:

   Remélem hallunk majd a jövőben arról, hogy valóban megkezdődtek az építkezések!

   Spanyolországban egyébként a következő naperőművek vannak telepítve, amelyek jelenleg is folyamatosan termelnek, illetve ezek közül 2-3 erőművet várhatóan a közeljövőben telepítenek:
   A PS10 és PS20 naperőművek, a Tres naperőmű, a Monte Alto naperőmű, az Andasol 1-2-3 naperőművek és a Gemasolar naperőmű.

   Hasonló naperőművekkel egyébként 2 korábbi cikkben is foglalkoztam: 1. Napenergia (https://debrecenbar.com/2012/07/27/napenergia/) és 2. Napenergia extra! (https://debrecenbar.com/2012/08/03/napenergia-extra/).
   Utóbbiban a 10 legnagyobb naperőműhöz is mutat link.

   Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a napenergia hasznosítási módra is, eddig jórészt elkerülte a figyelmemet! : )

   Válasz
   • Peti
    nov 28 2012

    Köszönöm a hasznos infókat 😉

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: