Skip to content

2012-12-04

1

5+1 tipp svájci álláskereséshez!

Készítő: debrecenbar

Lassan kilenc éve dolgozom multis környezetben és ebből majdnem négy éve teszem mindezt Svájcban. Jelenleg az SC Johnson regionális pénzügyi menedzsere vagyok. Debrecenben születtem és a szívem mindig is a városé és természetesen a Lokié. Tervezem, hogy idővel hazaköltözöm, de addig is ezzel a kis cikkel szeretném segíteni azokat a debreceni barátaimat, akik svájci karrierben törik a fejüket.

Előrebocsátom, hogy a leírtak nem kőbe vésett igazságok, hanem a személyes élményeim, tapasztalatom és gondolatom.

Azt mindenki maga döntse el, hogy ide akar-e jönni vagy sem. Szerintem, ami fontos, hogy egy karrierben legyen külföldi pillanat, legyen az akár félév vagy hosszabb idő. A külföldi tapasztalat fontos hozadéka a világlátottság, elfogadás, nyitottság az ismeretlen felé és legfőképpen az együttműködési készség fejlődése. Erre most nagy szüksége van Magyarországnak, és ennek a legegyszerűbb módja a kicsit kikacsintás.

Az alapvető álláskeresési mechanizmusok itt is hasonlóan működnek, mint máshol. Amire kiszeretnék térni pontokba szedve azok a helyi sajátosságok, amikre fontos odafigyelni.

1. Lassú

Magyar kultúrával mérve. Svájci szinten ez megfontolt, körültekintő és kockázatkerülő. Engem februárban talált meg a fejvadász a mostani állásommal és szeptemberben kezdtem. Egy másik álláshirdetés sürgősen betöltendő pozíciót hirdetett augusztusban. Jelentkeztem. Szeptember – interjú a fejvadásszal. Október interjú a cég két menedzserével, november HR teszt, december elején beszélgetés a HR-rel a tesztemről. Január közepén én hívtam őket, hogy mizujság a sürgős állással. A top kettőben voltam, de másik kapta meg. Tetszettem a vezetésnek ezért április 26 délutánra megbeszéltünk egy másik interjút – január közepén… Természetesen itt is vannak gyorsabb folyamatok, de nem ez a jellemző. Ergo, ha ide jelentkezel, legyél türelmes, kitartó. A sebesség nem neked szól, a rendszer ilyen.

2. Fejvadászokon és kapcsolatokon múlik

Biztos máshol is, de talán itt jobban. Sajnos a cégünknél leépítés volt az elmúlt időszakban, ezért sok kollegám kényszerű álláskeresésre szorult. Egy outplacement ügynökség segítette a munkájukat, akiktől sikerült egy-két érdekes statisztikát szereznem. A képen látható, hogy Svájcban az elmúlt öt évben átlagban a teljes munkakínálat 20%-a volt meghirdetve, minden más egyéb csatornákon keresztül folyt.

svájci statisztika - hogyan találnak új munkahelyet az emberek 2007-2011

Azt lehetne gondolni, hogy akkor ez protekciós hely, apuci gyerekének kell lenni és satöbbi. Ez is benne van, de ennek is a megfontoltság, kockázatkerülés az oka. Ha én egy cég vezetője vagyok és egy fontos pozíciómra keresek embert, akkor előbb megkérdezem a bizalmasaimat, hogy tudnak-e valakit ajánlani, majd felhívom a fejvadászomat, hogy van-e neki valaki a tarsolyában, majd megkérdem a cég munkatársait. Majd csak ezután teszek fel egy hirdetést és megyek ki a piacra. Külföldiként az első és a harmadik lehetőség gyakorlatilag kiesik, így marad a fejvadász és a hirdetés. Ez még mindig csak 50%-a az állásoknak, de sokkal több, mint a 20%, amiért a külföldiek nagytöbbsége küzd. A fejvadászokat pedig kétféle módon lehet elérni. Egyfelől meg lehet keresni őket direktbe – azaz kedves e-mail + CV a megfelelő helyre. (íme, az aranylista az összes jelenlegi svájci fejvadász és HR cégről). A másik módszer az állásokra jelentkezés. Általában az állások nem direktbe a céghez mennek be (kivéve nagy multik), hanem fejvadászok előszűrnek. Nekem az egyik módszerem az volt, hogy a célomnak nemcsak megfelelő állásra, hanem közeli állásokra is jelentkezem. Ha jó a CVm, akkor a fejvadász fel fog hívni egy beszélgetésre és ott előadhatom, hogy milyen céljaim vannak, mi érdekel engem. Majd megmondja a fejvadász, hogy a mostani állást nem javasolja, de visszajön, ha lesz érdekes, a célomnak megfelelő. Ha meggyőző vagy, akkor tényleg vissza fog jönni (nekem a mostani állásomra a fejvadász másfél év után jött vissza). Esetleg amivel lehet még erősíteni a folyamatot, hogy a beszélgetés után azon nyomban felveszed a Linkedin kapcsolataid közé (remélem az mindenkinek egyértelmű, hogy a Linkedin profil az abszolút kötelező, nélküle felejtsünk el mindent).

3. Sok a multi

Az elmúlt évtizedben sok multi tette ide az regionális, néha globális központját. Ennek az oka az adózásban rejlik – ha sok embert érdekel ennek a háttere, majd alkalomadtán írok egy cikket arról is –. Legfőképpen Genfbe és Zürich környékére költöztek. A multi azért jó, mert sok esetben elég neki az angol, viszont az angol nélkül kevés a helyi nyelv. Azaz jó némettel (Zürich) és franciával (Genf), de angol nélkül nehéz elhelyezkedni. A legjobb, ha van egy atombiztos angol és mellette társalgási szintű francia vagy német (helytől függően).

4. Tipikusan nem kezdő állások vannak

Azt javaslom, hogy legyen legalább két év komoly szakmai tapasztalatod, ekkor legnagyobb az esély az állásra. Sok cégnek olyan emberre van szüksége, aki tudja, mi az hogy dolgozni, van már valamennyi kézzelfogható szaktudása – azaz harcba állítható. Aztán majd beletanul a többibe. Persze vannak kezdő állások, de abból kevesebb.

5. Drága innen állást keresni

Míg Londonban, Amszterdamban meg lehet húzni magad valami havernál és gyorsan keresni valami melót, addig itt ez lassabb, bürokratikusabb és nagyon drága (lásd a mellékelt dokumentumot az UBS bank ár- és jövedelem-összehasonlításáról).

5+1. Permit – azaz munkavállalási engedély szükséges

Svájc két éve elfogadta Magyarországot, mint EU tagot. Ez megint csak nem történelmi lemaradás, hanem Svájc, mint nem EU tag minden egyes EU taggal kétoldali egyezményt köt. Magyarországgal ekkorra kötötte meg azt a nyitott kapu egyezményt, ami a többi régi taggal volt. Normál esetben teljesen szabad a munkaerőpiaca magyar állampolgárok számára, és ha találsz állást automatikusan megadják a munkavállalási engedélyt. DE. Az egyezménynek volt egy kitétele, hogyha túl sokan akarnak bejönni Svájcba a 2004-es csatlakozó országokból, akkor visszahozhatják a kvótát. Ezt tavaly megtették, amire az EU külügyi bizottsága nagyon haragos lett és követelte az egyenlő bánásmódot. Ez politikai játék az idővel. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha egy cég hoz ki téged állásra, akkor ő el fogja neked intézni. Ha te jössz ide, akkor javaslom, hogy telefonon érdeklődj a berni konzulátusnál előtte, hogy mi is a teendő.

Sok sikert és kitartást a próbálkozáshoz! Remélem a nemzetközi tapasztalatokat később mindnyájan Debrecenben tudjuk kamatoztatni ezzel is építve a várost 2050-es célja felé.

Az esetleges kérdéseiteket a kommentek között tehetitek fel!

A cikket írta Poki.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Szia Poki!

  A többiek nevében mi is köszönjük, a sok hasznos infót, és hogy időt szántál a cikk megírására! Nem lopom :), de a linket beteszem magamhoz is, hogy onnan is megtalálják az emberek az írásodat. 🙂

  ui: Ha találkozunk vendégem vagy egy sörre! ;D

  Üdv. Küld.

  Cilike
  Svájcban Élő Magyarok Baráti Társasága

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: