Skip to content

2012-12-13

5

Elkezdődött Debrecenben a startup pezsgés!

Készítő: Laci

Bizony, ezt most már bátran ki merem jelenteni, miután december 11-én kedden “Innovációs forradalom” néven megrendezésre kerülő startup meetup-on összegyűltek a Roncsban Debrecen startupperei, akikről eddig keveset lehetett hallani. Pedig volt köztük nemzetközi versenyeket megjárt csapat, nem is egy, illetve innovatív, új ötleteken dolgozó csapat, szintén nem is egy. Szóval találkoztunk, beszélgettünk, agyaltunk, ismerkedtünk, és rájöttünk, hogy ez jó, és folytatni kell! Fellőttük a rakétákat, és határ a csillagos ég! Nagyon izgatott vagyok, biztos érezni ezt már most a soraimból. De nézzük, honnan is indultunk, mi a cél, és mire is lehet számítani a közeljövőben, egyáltalán mi is ez az egész?

Kezdjük az elején, mi is az a startup?

Erről bővebben irtunk már, például itt. Na, de röviden, a startup az induló vállalkozásoknak egy speciális fajtája. Ezek, a gyakran még céges formát sem öltő kis csapatok olyan induló vállalkozások, projektek, melyek jelenleg még kicsik, de nagyok szeretnének lenni („Think big, start small, scale fast”). Ilyen startupként alakult a Facebook, Skype, Instagram, és még jópár vállalkozás a Szilícium-völgyben. A startupok egyetlen célja, hogy egy kiszámítható költségű, viszonylagosan jól felállított üzleti tervvel, üzleti modellel rendelkezzenek, és azt meg is tudják csinálni. Ha ez bejön, akkor gyors eredményeket, elismerést, világhírt és gazdagságot szereznek, és valami teljesen új, innovatív terméket dobnak a piacra.

Startupok Debrecenben

Ha nem is a világ legrövidebb könyvének lehetne ez a címe, de azért egy rövid jegyzetnél biztos nem lenne hosszabb, ha a sikeres debreceni startupokat össze akarnánk foglalni. A leghíresebb Hamza Péter, akivel már mi is készítettük cikket. Ő egy stockfotó oldalt épített fel, melyet később egyik konkurense, a piacvezető Getty Images vásárolt meg, nem is kevés pénzért. De hogy ezen kívül nem sok sikersztoriról, vagy épp startup kezdeményezésről lehetett tudni Debrecenben, holott Budapesten, és újabban már Szegeden is mindenki arról beszél, hogy ilyet szeretne alapítani. És mis is jártattuk a szánkat (vagy hát jobban mondva koptattuk a tollunkat), hogy Debrecenben is lenne ennek értelme.

Mi is történt kedden?

Kicsit korábbról kezdeném a történetet. Múlt héten Budapesten voltam, szintén egy startup rendezvényen, bár ott szinte naponta vannak ilyen események. Ez a Budapest Boost volt, ahol is élőben követtünk egy konferenciát a Szilícium Völgyből. Vagyis volt aki követte, és volt aki beszélgetett. Ott találkoztam Bogár Bencével, aki jelenleg a KIBU (Kitchen Budapest) egyik vezetője. A KIBU egy olyan inkubátor, ahová bárki bemehet az ötletével, és ha azt jónak találják, akkor kaphat egy kezdőtőkét arra, hogy elkezdje a saját startupját. 26 hétig folyamatos képzéseken vehet részt, a kapott pénzből fejleszthet, csapatot építhet, majd pedig segítenek abban, hogy egy újabb befektetéshez jusson a startup (dióhéjban ez a KIBU). Innen indult pár éve a Prezi is, mely mára nemzetközileg is sikeres startup lett. Na, szóval Bencével épp arról beszéltünk, hogy mi is kellene ahhoz, hogy beinduljon nálunk is a startup pezsgés. Ő elmondta, hogy szerinte az, hogy elkezdjenek erről beszélni az emberek. Találkozzanak, sörözzenek, akarjanak. Ők is így kezdték pár éve, amikor havonta összeültek pár ismerősével (akik közül azóta többen is sikeres startupot építettek), és amiből később az lett, ami. Szóval ez a rendezvény hétfőn volt, és másnap hívott Bor Gergely, hogy 1 hét múlva dumálós, sörözős, beszélgetős meetup-ot szervez a Roncs bárba. (Ő az, aki pár héttel korábban a DebTech meetup-ot is szervezte)

Egyből belelkesültem, bár nem tudtam mire számíthatok. De izgatott lettem, és hát érdeklődve vártam a fejleményeket. Eltelt 1 hét, eljött a december 11., és kíváncsi voltam mi is lesz. Kicsit késve érkeztem, és ami elsőként megdöbbentett, hogy alig fértem be a terembe. Ott volt kb. 40 ember, akik azért jöttek, mert vagy épp volt, vagy épp van egy startupjuk, vagy épp tervezik egy startup indítását. Értelmes beszélgetés kezdődött, kiderült, hogy többen már olyan neves nemzetközi startup versenyek elődöntőiben voltak, mint a Startup Sauna (aminek nyertesei tőkét kaptak, és egy több hónapos finnországi inkubációt), illetve a Kairos Society Hallgatói Vállalkozók Versenye, ahol az ötlettel megcsípte a második helyezést (itt a győztes New Yorkba vitték ki, szintén azért hogy tanuljon, képzést kapjon, és a new yorki tőzsdén prezentálhassa a projektjét.).

Egy nyitott, értelmes, érdekes és értékes beszélgetés kezdődött, amiből hiszem, hogy a jelenlévők sokat profitálhattak. És abban is biztos vagyok, hogy ez csak a kezdet! Később még több ilyen eseményre lehet számítani, és még jópár olyan dologra, ami segítheti a debreceni startupokat abban, hogy sikeresek lehessenek. Ígérem, hogy minderről továbbra is beszámolunk, és mi is aktívak maradunk a helyi startup élet fejlesztésében! Addig is érdemes lehet csatlakozni aggoz a csoporthoz, amit az esemény után alapított a társaság, azzal a céllal, hogy a legfrissebb infókról, eseményekről, hírekről mindenki azonnal naprakész lehessen. (Csatlakozni itt lehet: http://www.meetup.com/DebTech/)

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: