Skip to content

2012-12-15

2

Úton és a Zöld Forradalom

Készítő: Kovács Miklós

Van egy nagyon is aktív közösség a debreceni közösségek életében, amely nagyon sokat tesz azért, hogy lehetőségek tárházát nyissa meg a fiatalok előtt. Az ÚTON Egyesület, akik külföldi csereprogramokat, érdekes, hasznos és gondolatébresztő témájú projekteket szerveznek. November utolsó hetében került megrendezésre az általuk megszervezett „Zöld Forradalom”  nemzetközi ifjúsági demokrácia projekt záró találkozója. A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg, a Fiatalok Lendületben Program keretein belül. Az öt napos találkozó szlovákiai-magyar és magyar fiatalok részvételével zajlott Hajdúszoboszlón.

Kik és miért indítottak forradalmat?

Az ÚTON Egyesület célja, hogy segítse, illetve erősítse az európai integrációs folyamatokat, valamint nemzetközi ifjúsági kapcsolatokat alakítson ki és ápoljon. A szervezet háttértámogatást, motivációt és érdemi segítséget tud nyújtani azoknak az ifjúsági csoportoknak, amelyek saját ötleteiket szeretnék megvalósítani. Továbbá elősegítik a polgári részvétel és a demokrácia erősítését, a párbeszéd kialakulását, valamint a tolerancia erősödését etnikumok, vallások és nemzetek között.

A megvalósítás hónapjai során a fő témát a Kárpát-medence környezeti és természeti értékei, valamint a környezettudatosságra való nevelés szolgáltatták. Résztvevők négy találkozó során foglalkoztak a fenntartható fejlődéssel, a megújuló energiaforrásokkal, a zöld háztartások jellemzőivel, a klímaváltozással és az emberi beavatkozás természetre gyakorolt hatásaival. A projekt végére egy családi szabadidős programot dolgoztak ki a fiatalok, mely óvodások és kisiskolások, valamint szüleik környezettudatos szemléletét erősíti.ÚTON Zöld Forradalmárok

Mi a “Zöld Forradalom” célja?

A „Zöld Forradalom” célja, hogy a résztvevő ifjakat ösztönözzék arra, hogy részt vegyenek a közösségük életében helyi, regionális és országos szinten. A fiatalok olyan témát jártak körül, mellyel kapcsolatban nem csak a környezetvédelmi problémákba láthattak bele, hanem egy program megalkotásának folyamatába is. Mindeközben megismerték saját országuk és az Európai Unió környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumait, intézményeit és előírásait. Ezen információkhoz prezentációk, workshopok, beszélgetések alkalmával jutottak hozzá.

A záró találkozón a fiatalok bemutatták családi szabadidős programtervezetüket a debreceni Szabadságtelepi Óvoda vezetőjének, óvodapedagógusainak, látogatást tettek a debreceni Városházán, ahol a hivatal történetéről szóló előadást hallgathattak meg, továbbá az ÚTON Egyesület Németországból érkezett önkéntese tartott foglalkozást országa jellegzetességeiről a témával kapcsolatosan. Emellett belekóstolhattak a projektszervezésbe és kivitelezésbe illetve megterveztek és elkészítettek több plakátot is a projekt során készült fényképes anyagokból.

A cikket az ÚTON Egyesület aktivistái írták. A következő hetekben olvashatsz még róluk, és egy külföldi diáklány élményeiről is!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: