Skip to content

2012-12-28

1

Hidrogén az autónkban?

Készítő: Zoli

A hidrogén felhasználásának módjait jól szemlélteti csupán az is, ha végighaladunk azon, hogy miképpen hasznosítható ez (a világon a leggyakrabban előforduló) elem a járművekben, mint alternatív hajtóanyag. Több megoldás ismert és alkalmazott.

Magyarországra 2008-ban érkezett az első hidrogénmeghajtású személyautó. Az átalakított Toyota Priust a veszprémi Pannon Egyetemen állították ki. A 3 tartályba összesen 2,4 kg hidrogént töltöttek, ami városi körülmények között 180-190 km megtételére elég. A technológiának köszönhetően vízgőzön kívül semmi más nem hagyja el a kipufogót.

Persze ez akkor igaz, ha a csak magára az autó üzemelésére koncentrálunk, vagyis:

H2 hydrogenTényezők, amiket szintén érdemes figyelembe venni

  • Az alacsonyabb egységárú, fosszilis alapú hidrogén nyerése során jelentős széndioxid és egyéb kibocsájtás történik
  • A magasabb egységárú megújuló alapon (elektrolízis útján) nyert hidrogén (elvileg) széndioxid kibocsájtás-mentes (lenne)
    Nem árt ugyanakkor utánanézünk, hogy mennyi energia és nyersanyag szükséges a megújulós technológiák berendezéseinek előállításához.
    Ennek ellenére úgy gondolom, a hidrogéntermelés céljából fenntarthatónak mondható út a megújulóenergia-hasznosítás irányába vezet.

Most pedig lássuk a hidrogén alapú közlekedés egyes megoldásait

1. HHO generátor

HHO generatorAz autó elektromos energiáját használjuk fel vízbontásra a hidrogén generátor segítségével. Így hidrogént és oxigént termelünk, melyet egy csövön keresztül a motortérbe lehet vezetni, így kevesebb üzemanyagra van szükség. 1 liter vízből kb. 1800 liter gáz nyerhető. A technológia nagy előnye, hogy itt nem kell a hidrogént tárolni, hanem az üzem során megtermelt mennyiség azonnal felhasználható. A vízbontási folyamat fokozottabban terheli a motort, így fogyasztásnövekedés várható, ugyanakkor a hidrogén hajtással való kiegészítéskor elérhető többletenergia fogyasztáscsökkenést eredményez. Így összességében 15-20 %-os, vagy akár azt meghaladó megtakarítás érhető el.
Ami a gazdaságosságot illeti, a HHO generátor és egyéb biztonsági elemek, kiegészítők bekerülési költsége kb. 120 000 Ft körül mozog. Így a HHO generátor a magas árral, és az elérhető 15-20 %-os fogyasztáscsökkenéssel kalkulálva várhatóan 40 000 km megtételét követően térül meg. Ami nem kevés…
A forrás az LPG gáz szett beszerelésével is összehasonlítja a HHO generátoros megoldást: Az LPG a magasabb, körülbelül 200 000 Ft-os költsége mellett a megtérülés 20 000 km után várható.
Úgy gondolom itt figyelembe kell venni, hogy az LPG (mint fosszilis, gáz alapú származék) ára a kőolaj alapú tüzelőanyagok árnövekedését követni fogja a jövőben, az LPG-s autók számának, így a kereslet növekedésének is köszönhetően. A HHO-nál az alapanyag (lepárlással készített vagy elektrolitos desztillált víz) még egy ideig valószínűleg elmarad az LPG-től.

2. Hidrogén hajtás

H2 MazdaA belsőégésű motorokat elvileg tisztán hidrogénnel is üzemeltethetnénk, habár a megoldás elég komoly konstrukciót és beavatkozásokat kíván meg, a hidrogén öngyulladásra való hajlamából kifolyólag is.

Otto motoroknál igen körülményesen megoldható, viszont Diesel motoroknál akár előnyös is lehet.

Diesel motorokban vegyes üzemben használják a hidrogént, 40% gázolaj és 60% hidrogén befecskendezés mellett.

A gyakorlatban még igen kevés autó üzemel tisztán hidrogén hajtással, elterjedésének akadályai például a hidrogén tárolásának extrém biztonsági követelményei. A nagynyomású tárolóban 500-700 bar nyomáson tárolják a hidrogént. Szemléltetésképpen, az LPG-nél a nyomás 2-18 bar, a CNG tartályban 200-250 bar. Egy új technológiának köszönhetően, -250 °C fokon, cseppfolyós állapotban 100-120 liter hidrogént lehet tárolni.
A különböző biztonsági szelepeknek, szigetelésnek és egyéb előírásoknak köszönhetően mára olyan minőségű tárolóegységeket szerelnek a járművekbe, ami teljesen biztonságos. A fejlesztések a fém-hibrid tárolók irányába tartanak, amelyekben még több hidrogént lehet tárolni, biztonságos módon.

[A cikk megírása során számos hasznos gyakorlati információt merítettem Oláh Gábor (DE-TTK) “Alternatív járműhajtási megoldások és fogyasztáscsökkentő vezetéstechnika” című szakdolgozatából]

Talán legfőbb gond a töltőhálózat hiánya, vagy nem megfelelő kiépítettsége. Még a nagyságrendekkel előrébb tartó USA-ban vagy Németországban is meg kell tervezni az útvonalakat a hosszabb autóutak előtt.

H2 töltőállomások

A hidrogén technológia 3., a szakértők szerint a jövőben legtöbbre hivatott technológiai megoldásának, az üzemanyagcellának jellemzőit és lehetőségeit a következő cikkben fejtem ki.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: