Skip to content

2013-01-20

2

Könyvajánlók: Külföldi és hazai üzleti bestseller könyvek

Készítő: Rab Máté

Tavaly sikerült újabb egy tucat könyvet elolvasnom, volt közte jópár szakmai is. A kedvencem ezek közül Wolf Gábor könyve volt, de nem csak ezt fogom ajánlani, hanem próbálok reprezentatívabb lenni: nemzetközi válogatásokat és hazai bestseller listákat túrtam fel, hogy kiválasszam miket olvassak el idén. Ha pedig a gyűjtést elvégeztem, szívesen tárom elétek, hátha kedvet kaptok idén (is?) valamilyen üzleti jellegű könyvhöz.

Nemzetközi sikerkönyvek

Startup CommunitiesAz under30CEO gyűjtötte össze azt a 10 könyvet, amelyből szemezgettem. Az egyik könyv a The $100 Startup (A 100$-os kezdőcég). Chris Guillebeau szerző 1500 vállalkozót interjúztatott meg, akik több, mint 50 ezer dollárt kerestek már cégükkel, és 100 dollárnál kevesebbet fektettek csak az ötletükbe. Ezekből szűrte le a következtetéseit: mit kell tenni ahhoz, hogy valaki azt tehesse, amit szeret, formálhassa az emberiség jövőjét – és közben jól is éljen. A másik könyv még ennél is jobban tetszik. A Startup Communities könyv Brad Feld közel 20 éves tapasztalatát összegzi. Kezdő vállalkozóból vált befektetővé és sikeres vezetővé. Könyve alapmű olyan városoknak, amik startup közösséget szeretnének formálni. Pontosan ezért veszem elő itt is, hisz Debrecenben szükségünk van rá. A könyv dokumentálja az első nyüzsgéseket, a stratégiát, a hosszú távú tervezést és a vállalkozókból formálandó közösség dinamikáját. Ezen túl még össze is foglalja azt a 4 kritikus szabályt, mely nélkül nincs startup közösség. Érdekesnek ígérkezik, és igaz még csak 3 hónapja jelent meg, de eddig mindenki dicséri.

Creative Conspiracy1.570.372 üzleti témájú könyv található ma az Amazon oldalán. Szerencsére a szerkesztő kigyűjtötte a legjobbakat, amelyekből nekem kettő tetszett meg. Meglepődnék, ha az elsőt olvasta volna valaki, hiszen ezen a kedden jelent meg. A Creative Conspiracy (Kreatív összeesküvés) egy új oldalát mutatja meg a csapatmunkáknak. A szerző kutatási eredményeket és saját tapasztalatát használta fel, hogy ledöntsön néhány tabut, megváltoztassa a bevált csapatmunkákat. Leigh Thompson könyve szerint a saját eszközeikre hagyott csapatok kevésbé kreatívak, mint az egyének magukban, valamint a váltakozó csapatösszetétel segíti a kreativitást. Bár szerinte a legtöbb vezető nem is tudja, hogy miről szól a brainstorming (ötletelés).

A másik ajánlatom az Intelligens kormányzás a 21. században (Intelligent Governance for the 21st century), mely a Keletet és a Nyugatot hasonlítja össze. A Nyugat Nicolas Berggruen szerző szerint nem ipari demokrácia, hanem fogyasztói demokrácia, ami az utóbbi években csúnyán eladósította lakóit, így bizonyítania kell, hogy tényleg ez-e a legjobb rendszer. A Kelet (főleg Kína) viszont büszkén viszi népét a jövő felé, lehagyva mindenkit. Bár a most szocializálódó és szélesedő középosztály el fogja számoltatni a vezetést, leszámolna a korrupcióval és átlátható jogrendszert szeretne. Nem eldöntött, hogy melyik a jobb, de érdemes beszélni róla. Erről szól ez a könyv.

Magyar bestsellerek

Véleményem szerint a magyar nyelven megjelent üzleti könyvek közül egyértelműen a hvg könyvei a legjobbak. Gondosan szelektálják, jól fordítják, igényesen nyomtatják és megkapóan dizájnolják. Természetesen összeállították a top5 könyvüket, amikből tavaly a legtöbbet adtak el. Ebből Steve Jobs önéletrajza valószínűleg sokaknak inspiráló lehet, de bátran ajánlom Bernie “F1” Ecclestone könyvét is. Utóbbiba tekinthettünk be a legújabb hvg extra kiadványban, egy 6 oldalas összefoglalót írtak róla, kiváló olvasmánynak tűnik. A harmadik könyv főszereplője pedig Kevin Mitnick, a világ legkeresettebb hackere, róla már olvashattatok oldalunkon.

A jó és a rossz közgazdaságtanaA hvg könyvek közül szeretnék még egyet a figyelmetekbe ajánlani: A jó és rossz közgazdaságtana c. könyv Tomáš Sedláčektől. Egy skype interjút olvastam a cseh köztársasági elnök tanácsadójától, amiben kifejtette, hogy szerinte hibás a mai közgazdaságtanban az a feltételezés, hogy mindent meg lehet magyarázni matematikával. Szerinte a közgazdaságtan egy puha tudományág, és képes visszamenni a Gilgames-eposzokig is, hogy bizonyítsa, de bátran idéz a Csillagok háborújából és a Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyvből is. Szerinte a munka, mint erőforrás, nem kezelhető olyan egyértelműen és egyenrangúan, mint más erőforrások, például az acél, hisz utóbbinak nem számít a munkakörnyezet, a főnök viselkedése és nem szeretne szabadságra sem menni. Még nem olvastam a könyvet, de rajta van a 2013-as listámon.

Másik hazai kiadó, akik egész jó könyveket fordítanak, a Pongor Publishing. Az ő bestseller listájukról a Donald Trump: Gondolkodj nagyban ordítós könyve az, ami elsőre szemet szúr. Ebben az üzleti király megmutatja, hogy miért érdemes nagyban gondolkodni és nem elveszni a napi részletekben. Pontosan ezzel ellentétes a másik könyv, a Végig is csinálod? Ebben Levinson és Greider ad pszichológiai tanácsokat, hogyan küzdhetőek le a hétköznapi akadályok, melyek céljaink előtt állnak. Szerintük az emberi elmének van egy szerkezeti hiányossága, ami gyakorlással kijavítható, így válhatunk sikeressé. kisvallalati-marketing-biblia-uj-2012A harmadik könyv pedig Wolf Gábortól a Kisvállalati marketing biblia. Igazán fennhéjázó a cím, mégis sokan dicsérik. Szerintem jó kézikönyv azoknak, akik egyrészt sosem tanultak profi marketinget, nem képesek felvenni egy szakembert, de felfedezték a hiányát és tennének valamit. Ezt a könyvet egy szombati napon ki lehet olvasni, bejelölni benne a szükséges feladatokat, majd hétfőn kiosztani a cégben, hogy ki min fog változtatni. Gyakorlati kézikönyv ez, melyet kötelezővé kellene tenni a végzős marketing hallgatók között is, hisz nem minden a Porter gyémántról meg a 4P-ről szól. Vagyis ezekről, de a gyakorlatba átültetni könnyebb, ha esettanulmányokat vizsgálunk. Ezért is tetszett ez a könyv, mert van valóságszaga – és a marketinges szerző olvasmányosan csomagolta.

iPad könyvek?

Azok, akik tudnak az Apple könyvtárából szemezgetni (tehát bárki, hisz ingyen elérhető), számtalan ingyenes könyvet találhatnak üzleti témában is. Minden idők legtöbbet letöltött üzleti könyve az iPad at Work című ebook, ami másfél éves és már kint van a 2. kiadása is. A könyv hihetetlen szemléletes módon, számos videóval és rövid leírásokkal illusztrálja, hogy az almás táblagépet hogyan lehet üzleti célokra használni. Ehhez ajánl mindenféle applikációt. Itt soknak tűnhet, hogy már másfél éves, érdemes megnézni a 2. kiadást is frissebb programokért. Viszont kezdőknek kötelező egy ilyen gyűjtés!

A bestseller listájukból egyébként mindenki magának szemezgessen, igazi sikerkönyvek ingyenesen nem elérhetőek, a fizetős könyvek pedig ugyanazt a listát reprezentálják, mint a könyvesboltok eladásai. Sok hasznos “life hacking” tipp van összegyűjtve, de valószínűleg nem itt érdemes komoly olvasmányt keresni.

Neked van kedvenc könyved, amit ajánlanál másoknak? Esetleg már összeállt a 2013-as olvasási naplód? Kíváncsian várjuk a kommentek közé!

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. jan 20 2013

  Én két könyvet ajánlanék főleg azoknak akik ipari vagy valamilyen termelési területen szeretnének elhelyezkedni. Az egyik a lean szemléletet ismerteti változatos esettanulmányokon keresztül. (Lean thinking) A másik pedig ahonnan az egész elindult “A Toyota módszer ” (The Toyota way)
  Nekem mindkettő tetszett. Fejetetejére állítja a hagyományos economies of scale gondolkodást.
  Elsőnek a Lean szemléletet érdemes elolvasni és csak utána a Toyota módszert.
  Bővebb leírás a link alatt.
  http://www.hvgkonyvek.hu/index.php/Gazdasag-es-menedzsment/LEAN-SZEMLELET/book_flypage.tpl.html
  http://www.hvgkonyvek.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=book_flypage.tpl&product_id=8&category_id=2

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. 100-as mérföldkő | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: