Skip to content

2013-01-26

1

DEX Műhely Egyesület

Készítő: debrecenbar

Miért érdemes hallgatói szervezethez tartozni? – Hallgatói szervezetek a DEX Műhely „szemüvegén” keresztül.

Az amerikai filmekben a családjától végre elszakadó, az útnak ócska Buick-ben nekivágó frissen érettségizett diák az első hetén szembesül az egyetemi élet forgatagával: az órák felvételével, a kastélyszerű egyetemi campusokkal, a féktelen bulikkal, valamint az alfa-béta-gamma-epszilon és egyéb görög betűvel jelzett egyetemi csoportokkal. Jönnek a kreatívabbnál kreatívabb beavatási szertartások, a legelitebb társaságokhoz való tartozásért megy a küzdelem, aminek elérése majdhogynem determinálja a nagybetűs életben – a felbecsülhetetlen értékű kapcsolati tőke révén – a legbefolyásosabb pozíciók megszerzését.

Noha nem pont ugyanilyen módon, de a magyarországi egyetemek szinte bármelyik karán megtalálhatóak a különböző céllal alapított hallgatói szervezetek. Van ahol az érdekképviselet és a hallgatói élet fellendítése, máshol pedig a szakmai fejlődés áll a középpontban.

Ilyen szervezet a 2002-ben alapított, azaz idén egy kerek évtizedet ünneplő Debreceni Egyetemi Közgazdász Szakmai Műhely, a Debreceni Közgázon működő egyesület is. Az alapítás célja volt, hogy a felsőoktatás bizonyos hiányosságait kiküszöbölve a Műhely a debreceni közgazdász értelmiség bölcsőjévé váljon, ahol a DE-KTK hallgatóit felkészítik a tudományos életben való részvételre, az értelmiségi lét kihívásaira. A DEX Műhely kezdeményezésére az alap közgazdász-üzleti képzésen felül specializáltabb ismereteket nyújtó kurzusok szerveződnek. Ezek olyan vitaestek, amelyeken az egyesület egyik tagja (vagy egy meghívott előadó) irányításával szakmai cikkek feldolgozására kerül sor. Ez alapvetően fontos a tagok vitakultúrájának és előadáskészségének fejlesztésében. A szakmaiság mellett azonban nem szabad elfeledkezni a kötetlen programokról – egyesületi vacsorákról, nyári táborokról, bográcsozásokról és palacsintázásokról – sem, amely események fontos színterei a közösség összekovácsolódásának és a korábban végzett egyesületi tagokkal való kapcsolattartásnak.

Kele Jánossal, a DEX Műhely Egyesület elnökével beszélgettem a hallgatói szervezetek fontosságáról, az egyetemi tanulmányok melletti önmegvalósításról.

Mióta vagy egyesületi tag, és ami legfontosabb: miért jelentkeztél a DEX-be?

A DEX-nek lassan két éve, 2011 áprilisa óta vagyok tagja. Annak idején elsősorban azért jelentkeztem, mert közösségi élményre vágytam: szerettem volna egy csoport tagja lenni, egy olyan közösségé, amelynek tagjai legalább megközelítően hasonlóan gondolkodnak, mint én. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számított a szervezet által lehetőségként ígért kapcsolati tőke, de elsősorban azért jelentkeztem, hogy vitázhassak, érvelhessek, tanulhassak szakmai kérdésekben, hogy publikálhassak az egyetemi lapba, és hogy kipróbáljam magam. Lehetőségként fogtam fel, ami révén kiemelkedhetek a közgazdász-hallgatók tömegéből.

DEX plakátMiért tartod fontosnak az egyetemi tanulmányok mellett a hallgatói szervezetben való részvételt? Miért érdemes egy ilyen szervezethez tartozni?

A mai, elképesztően éles munkaerőpiaci verseny árnyékában élve és tanulva az embernek nem szabad sajnálnia az idejét kapcsolati tőke felhalmozására. Erre kiváló lehetőség egy hallgatói szervezetben való részvétel, ráadásul az ember eközben óhatatlanul is jobban megismeri magát, ízelítőt kap csapatmunkából, feszegetheti a saját határait – egyszóval a tanulás mellett a nagybetűs életre is fel tud készülni. Ezekhez az előnyökhöz jön hozzá egy közösséghez való tartozás tudata, ami egyfelől biztonságot, másfelől barátságokat, szakmai kapcsolatokat jelenthet az embernek. Hallgatói szervezethez tartozni olyan lehetőség, amit vétek nem kihasználni egy egyetemistának.

Miként profitálhat egy közgazdász hallgató a DEX-ből? Saját magad példáján mit érzékelsz belőle?

Első körben, és talán ez a legfontosabb, kap egyfajta olyan közösségi élményt, amely az egyetemi életből szinte teljesen hiányzik. Barátokra, kutató-társakra lelhet, arról nem is beszélve, hogy a noteszébe bekerül egy csomó olyan telefonszám, ami később, mondjuk diplomázás után még sokat érhet. Fejlődhet szakmailag, a világ aktuális dolgairól vitázhat hozzá hasonló beállítottságú, érdeklődő, felkészült diákokkal, közelebb kerülhet az oktatókhoz, kap néhány olyan impulzust, amitől éhesebb lesz a tudásra. A levelezőlistánkon folyamatosan pörögnek az állásajánlatok, szervezünk találkozókat az alumnival, szóval aki akar, és képes is beletenni valamit (energia, idő, felkészülés) a szervezetbe, az bőven tud mit kivenni. A magam példáján is ezt érzékelem: nyitottabb, tájékozottabb, szélesebb érdeklődési körrel rendelkező közgazdász-palánta lettem a DEX-nek köszönhetően, arról nem is beszélve, hogy jó néhány barátra is leltem közben.

Konkrétan miből áll a tevékenységetek? Azaz mit jelent “dexes”-nek lenni?

Azt hiszem az ELTE Bibó-, vagy a Corvinus Rajk-Szakkollégiumát senkinek nem kell bemutatni, országos hírű az a szakmai munka, amit az ottani diákok és tanárok egymással együttműködve, egymást segítve és vezetve az asztalra tesznek. Hasonló úton próbálunk elindulni mi is, vagyis elsődleges sorvezetőnk a szakmaiság, igyekszünk olyan lehetőségeket nyújtani tagjainknak, amelyek révén megtalálhatják az őket leginkább érdeklő témát, majd szakszerű segítséggel el is mélyülhetnek ebben. Rendszeresen tartunk önképző-köröket, amelyeken ki-ki előadhatja a maga kutatási területének érdekességeit, fejlesztjük a vitakultúránkat, csiszoljuk előadói vénánkat. Folyamatosan publikálási lehetőséget kapunk az Egyetemi Élet című lapban, oktatókat hívunk meg magunkhoz egy-egy érdekes előadás erejéig, de tagjaink kollégiumi férőhelyeket is kapnak, amennyiben igénylik.

A korábbi tanévekben saját órát is tartottunk Szakmai Olvasószeminárium néven, ezt a következő félévtől szeretnénk feleleveníteni. Ezek mellett persze egy baromi jó közösséget is alkotunk, vannak közös programjaink, palacsintázunk a kollégiumban, sörözünk gyűlések után, és nap mint nap megbeszéljük egymással a világ ügyes-bajos dolgait. Tavaszra egy nagyobb szabású rendezvény-sorozatot is tervezünk a szervezet tizedik születésnapját megünnepelvén, de feltett célunk az is, hogy szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat a térség vállalati szférájával és más közgazdasági szakkollégiumokkal.

Milyen hosszú távú terveid vannak az egyesülettel kapcsolatban?

Mindenképp szeretném, ha elindulnánk azon az úton, ami a hivatalos szakkollégiummá válás felé vezet. Jó lenne, ha mindegyik tagunk el tudna indulni legalább a kari TDK-n, örülnék, ha tényleg újra lenne tárgyunk a képzési struktúrában, és annak is, ha jóval nagyobb mértékben meg tudnánk szólítani a kar hallgatóit. Hiszem, hogy a szakmai értékekkel vegyített közösségi élményre van kereslet, és azt is szeretném, ha ezt a kar oktatói közül is többen felismernék, esetleg segítenék működésünket.

A DEX Műhely példája is jól mutatja, hogy szakmájában érdekelt hallgatókban nincs hiány: az egyesületnek jelenleg több mint aktív 20 tagja van. (Nem is beszélve a már végzett tagokról, akik a mentori programon és egyéb csatornákon keresztül nagyban segítik az egyesület munkáját.) A sikerek pedig magáért beszélnek, 2005 óta nem múlt el úgy OTDK, hogy ne lett volna 1-2 nyertes dexes pályamű.

 A hallgatói szervezetek létjogosultsága ebben áll: olyan embereket tömörítenek ezek a szervezetek, akik tenni akarnak, akik úgy gondolják nem lehet elég hamar elkezdeni a karrierépítést. Ahogy mondani szokták, „a tehetség utat tör”, ezen szerveződések pedig megadják a szükséges környezetet, a bátorítást, – és sok esetben – a kezdő lökést az önmegvalósítás felé.

A cikket készítette Vékony Orsolya, DEX Műhely Egyesület

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: