Skip to content

2013-01-28

2

Kortárs, modern, klasszikus – Yann Tiersen

Készítő: Norrka

A következőkben egy francia zeneszerzőről, előadóról lesz szó, aki nemcsak a zongora, a hegedű, de a harmónika nagymestere is. Yann Tiersen Franciaország egyik legkarizmatikusabb, legszimpatikusabb és legeredetibb figurája, az Amélie csodálatos élete és a Good Bye Lenin! filmek zenéinek a szerzője.
Emberünk Brestben született 1970-ben. Már fiatal korában felfedezte magában a zene iránti érdeklődést, olyannyira, hogy tanulmányi eredményei is leromlottak. Gyermekkorát Rennes-ben töltötte, ahol megtanult zongorán és hegedűn játszani, valamint vezényelni. Meglepő módon a rockhoz kezdett vonzódni, a nyolcvanas években több rockegyüttesben is játszott. Mielőtt megjelent volna első saját lemeze, több színpadi darabhoz és rövidfilmhez is komponált háttérzenét.

Sokoldalúságáról és minimalista szerzeményeiről híres. Legtöbb művében zongora, hegedű és harmonika is szerepel, de sok más hangszert is felvonultatott már: gitár, szintetizátor, hegedű, de egyéb eszközöket is használ, mint a melodika, xilofon, játékzongora (toy piano), csembaló, harmonika, írógép, vagy akár bicikli. A francia zeneszerző tökéletes arányokban keveri olyan zeneszerzők világait, mint például Chopin, Erik Satie, vagy Michael Nyman. Zenéje színgazdag és változatos képeket rajzol, hangról hangra mesélve, fontos, könnyed és komoly pillanatokról, meg úgy általában az emberről magáról, miközben egyszerre játszik tangóharmonikán és zongorán, ha éppen arra van szükség.

Yann TiersenElső lemezét 1995-ben adták ki, La valse des monstres (A szörnyek keringője) címmel, ebben korábbi műveiből hallható válogatás. Hazájában igazi sikert 1998-ban ért el a Le Phare (A fényszóró) című albummal, melyről a legsikeresebb dal a Monochrome volt. A nemzetközi elismerésre azonban 2001-ig kellett várnia, ekkor jelent meg az Amélie csodálatos élete, melynek teljes soundtrackjét ő szerezte. Egy César-díjjal és egy World Soundtrack-díjjal jutalmazták alkotását. A filmben található több meghatározó és emlékezetes szerzemény is, mely mára szinte már elcsépeltté is vált, ugyanis előszeretettel kötik össze Párizzsal, úgy kompletten. De nem csak Párizsra, hanem a harmonika jellegzetes hangjára is asszociálnak azok, akik a filmre, vagy Yann Tiersenre gondolnak, de ez szerintem fordítva is igaz. Nem titkolom, amikor először kezembe vettem Nagyapám régi harmonikáját, a La Valse D’ Amelie volt az első dal, amelyet -több kevesebb sikerrel- megpróbáltam eljátszani. De nem csak ez az egyetlen dal, amely ismerős lehet. A következővel összefutottam már hazánkban, Párizsban és Strasbourgban is, utcazenészek tolmácsolásában.

A következő dalban Yann Tiersen zongorával kapcsolatos tehetségéről tesz tanúbizonyságot. Ez szintén a film meghatározó betétdala, talán az egyik legszebb. A dalhoz egy nagyon érdekes és érzelmes animáció is készült.

A következő szerzeményt élőben adja elő a szerző, a videó alatti leírásban pedig az áll: ‘beautiful improvization of Rue de Cascades’. Ha tized ennyire tudnék improvizálni életem bármilyen területen, akkor boldog ember lennék. Hihetetlen előadója olyan szerzeményeknek, melyeket sok-sok, vagy akár néhány év múlva tanítani fognak.

A szerző túl van már hét stúdióalbumon, melyek közül az utolsó 2011-ben jelent meg, és a  Skyline címet viseli. Egyik interjúban így nyilatkozott a sokszínűségről: “Nincs éles határ a klasszikus és a populáris zene között, szabadon dolgozhatsz bármelyik területen. Számomra természetes a különböző hangszerek, textúrák, hangok és zajok használata, természetes a sokszínűség, mert pontosan ilyen az élet is.” Az utolsó dal, melyet megmutatok a Skyline-ról való, és hasonlóan kedves, igényes, és hangulatos, mint az előzőek.

Jelenleg épp nem, de egyébként gyakran koncertezik, többször fellépett már nálunk is (Gödörben, A38-on) remélem belátható időn belül ismét eljut hozzánk, érdemes lesz megnézni, meghallgatni.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Fiore
  jan 28 2013

  Nekem még ez is nagyon tetszik. Ez a zene ment nálunk szalagtűzés alatt.

  Válasz
  • Gigi
   jan 28 2013

   Háhá,én ezt el tudom játszani!!! =))

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: