Skip to content

2013-02-07

2

DebTech meetup reloaded

Készítő: Laci

Hétfőn került megrendezésre a DebTech meetup soron következő része, amelyről most egy abszolút szubjektív és elfogult írást fogok közölni! 

Kezdjük az elejéről. A DebTech meetup lényege tulajdonképpen az, hogy innovációkat és érdekes fejlesztéseket ismerhessenek meg a résztvevők, egyrészt az előadóktól, másrészt pedig az esemény után kialakuló kötetlen beszélgetésekből. Ez a rendezvény elsősorban az IT területre fókuszál, és igyekszik elősegíteni a közvetlen szakmai kapcsolatok létrejöttét is.

Miért is fontos ez? Egyrészt, hogy folyamatosan képben legyél, tudd kik azok, akik érdeklődnek a lehetőségek iránt, milyen új ötletek vannak amik kidolgozásához csatlakozni lehet, milyen új cégek jelentek meg, stb. Másrészt, hogy tudd, milyen újdonságok vannak a piacon, kinek mi a tapasztalata egy egy új technológiával, ötlettel kapcsolatban. Harmadrészt, hogy ismerkedj, új emberekkel találkozz, vagy régebbi ismerősökkel tudj időt eltölteni, stb. Fontos ez, ha fejlődni szeretnél, tartalmas és előre mutató kapcsolatokat alakítanál ki és ápolnál, illetve ha folyton szeretnél hallani új lehetőségekről. Negyedrészt komoly motivációt tud adni egy ilyen rendezvény, ahol több tucat, magadhoz hasonló, tenni, tanulni, dolgozni akaró emberrel találkozol. Azt hiszem folytathatnám még a sort, de remélem értitek mire gondolok. Egyszerűen, ha egy jó közösségre vágysz, tanulni, alkotni szeretnél, új ötletekkel, technológiákkal találkoznál, csatlakoznál  egy alakuló startuphoz, vagy épp Te magad keresel olyan embereket, akikkel együtt szeretnél dolgozni, hát akkor bizony érdemes rendszeresen ellátogatnod a DebTech meetup-ra, és hasonló rendezvényekre.

A Roncsban először tavaly novemberben került megrendezésre a DebTech meetup, most ismét a Roncs szolgált helyszínül február 4-én az összejövetelnek, ami újra megütötte azt a színvonalat, amit véleményem szerint el kell érni, és amire a jövőben is lehet építkezni. Mondom, abszolút elfogult vagyok, mert már egy ideje arról beszélek, hogy el kell indulni a debreceni startup életnek, és a DebTech meetup ennek az egyik alapköve. És jönnek majd a következők is, március elején egy Startup meetup, és nagyobb tervekkel is rendelkezünk, hogy tovább tudjuk építeni ezt a közösséget.

Elvileg 3 előadás lett volna, de dr. Juhász István (alias Pici), sajnos megbetegedett, így nem tudott eljönni. A rendezvény házigazdája így annak egyik főszervezője, Bor Gergely lett, akinek a harmadik pálinka után már gördülékenyen, természetesen, és feszültségektől mentesen ment a dolog. Az estén így maradt 2 előadás, amik közül az első egy itthon még csak elterjedőben lévő programozási technológiát mutatott be, a Ruby on Rails-et. Erről a Rebellion Software 2 alapítója, Cselle Lajos és Újlaki Imre beszélt, akik azon kevés magyarországi csapat között vannak, akik használják ezt a rendszert. Ezután a Compleo Kft. színeiben Tóth László (azaz Én) beszéltem arról, hogy miként is lehet egy ötletből egy működő vállalkozást építeni. Ebben a témában egyrészről a Compleo szakértőjeként, másrészről pedig a NetMami egyik alapítójaként tudtam a tapasztalataimról beszélni. Egyik előadás célja sem az volt, hogy megmondja a tutit. Inkább egy vitaindító volt mindkettő, a lehetőségek felvillantása, amivel ha valaki szeretne, akkor tovább tud később foglalkozni. Az előadások után innovatív (és kevésbé innovatív) debreceni projektek mutatkoztak be. Eddig tartott a “formális” rész, majd indult a beszélgetés, ismerkedés, ötletelés a résztvevők részéről.

A rendezvény szervezéséhez a Corvex Zrt. (Bor Gergely) mellett mi (mármint a Debrecen Bár) és a Compleo Kft. is csatlakozott. A Compleo csatlakozása azt is jelenti, hogy a rendezvény mögé egy olyan szakmai, szakértői háttér áll fel, ami a debreceni startupoknak, induló és már meglévő innovatív vállalkozásoknak komoly segítség lehet a fejlődésben és a tőkeszerzésben is. A Compleo ugyanis egy olyan szakértői iroda, mely kifejezetten kockázati tőkebefektetésekre specializálódott, és a tőkét bevonni kívánó vállalkozásoknak tud komoly segítséget nyújtani.

Most már egyre bizakodóbb vagyok, hogy Debrecenben is aktív startup élet fog kialakulni. Tulajdonképpen a lehetőségek már adottak, ezeket csak ki kell használni. Ehhez a keretet a rendezvények meg tudják adni, de sikereket csak emberek tudnak elérni. Hogy ki mit hoz ki a lehetőségekből, az csak rajta múlik, de bízom benne, hogy nemsokára olyan új sikertörténetekről számolhatunk be, amik például a DebTech meetup-on születtek, és kezdődtek el.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: