Skip to content

2013-02-12

3

Flow – a boldog pillanatok titka

Készítő: Kovács Miklós

Mikor boldog egy ember? Milyen élethelyzetekben éli át a tökéletes boldogságot? Ezekre a kérdésekre kapsz választ a videóból és a cikkből. A professzor, aki az előadást tartja a pszichológiában maradandód alkotott, és segít neked abban, hogy megtaláld a saját módszered a tökéletes élmény elérésére. Csíkszentmihályi Mihály: Flow, az áramlat, a tökéletes élmény pszichológiája címen egy korszakalkotó könyvet alkotott meg. A videóban a mű legfőbb üzenetét adja tovább. A könyv elolvasása nem nélkülözhető, ezért is reménykedem abban, hogy az előadásának megtekintése után kedvet kapsz hozzá. (A sötétkék vastag betűs mondatra kattintva elolvasható!)

Lehet feltűnt, hogy magyaros neve van a professzornak. Ez nem véletlen, ugyanis nagymamája egy kicsiny székely faluból Csíkszentmihályból származott. Ő maga kisfiúként átélte a II. vh. borzalmait, látott emberi tragédiákat és sorsokat. Ez motiválta abban, hogy megértse mitől válik egy élet érdemessé arra, hogy megéljük?  Gyerekként, tinédzserként filozófiát olvasott, és művészettel, vallással foglalkozott de a válasz keresése közben rábukkant a megfelelő tudományágra, a pszichológiára. Svájcban hallgatta  Carl Jung előadását, egy véletlen folytán, ahogy azt az előadásában is megemlíti, akkor még mit sem tudott a munkásságáról.

Vizsgálni kezdte a boldogság gyökereit, amikor az USA-ba utazott. Megfigyelte, hogy 1956 óta az Egyesült Államokban  az emberek 30%-a vallja, hogy nagyon boldogan él. Míg a jövedelem ezalatt több mint a duplájára, majdnem a triplájára nőtt. De alapvetően ugyanerre az eredményre jut mindenki, miszerint az anyagi javak növekedése nem befolyásolja az emberek boldogságának fokát. Valójában az alap erőforrások és anyagi javak hiánya hozzájárul a boldogtalanság érzetéhez, ám az anyagi javak növekedésével nem növekszik a boldogság érzete.

Megpróbálta felidézni azokat a pillanatokat az életében, amikor boldognak érezte magát. De nem csak önmagát vizsgálta, hanem megfigyelt művészeket, olyanokat, akik kreatív munkát végeznek. Mindannyian, ide értve saját magát is, úgy írták le a boldogságot, mint egy áramlást, egy extázis. Öntudatukon kívül végezték a dolgukat, és ez a tudattalan állapot mégis termékeny volt, ugyanis az addig összegyűjtött tapasztalt tudott ilyetén módon utat törni magának. Egy nem mindennapi feladat, egy erős összpontosítás az, amikor a kép összeáll hirtelen, és érzed azt, hogy most igazán tudod mit is csinálsz.

Kísérletekkel bizonyította feltevéseit Csíkszentmihályi professzor, ezért is olyan lenyűgöző a munkássága. Egy reprezentatív csoport tagjainak minden nap véletlenszerű időpontokban le kellett írniuk, hogy hogy is érzik magukat. Ezeket aztán kielemezve jutott a flow élmény mikéntjéhez közelebb. Minden ember ugyanazon áramlás és extázis élményről számolt be, amikor boldognak érezték magukat.

Történt már veled olyan, hogy se éhes, se szomjas nem voltál, nem figyeltél a tested jeleire, mert annyira el voltál foglalva egy bizonyos feladattal, gondolattal, érzéssel? Na, ez a flow élmény, amikor mindened átadod annak, amit szeretsz. Ez az érzés az, ami a segítségedre van abban, hogy a helyes utat válaszd egy boldogsággal teli élet felé. Nem hiába nem azt mondom, hogy egy boldog élet felé, mert nem lehet valaki konstans módon boldog, csak pillanatokra. Ezeket a pillanatokat tudod hosszabbá tenni, ha rájössz, hogy mi az, ami belőled flow élményt vált ki.

A végére pedig egy érdekes idézet a könyvből, hogy megismerd egy pszichológus gondolkodását:

Idővel minden kultúra kifejleszt bizonyos védekező mechanizmusokat az említett akadályok ellen –vallást, filozófiát, művészetet és megnyugtatást -, melyek pajzsként szolgálnak a káosz ellen. Segítenek elhitetni magunkkal, hogy mi irányítjuk az eseményeket, és lehetővé teszik, hogy elégedettek legyünk azzal, ami osztály részül jutott nekünk. Ezek a pajzsok azonban csak egy ideig hatásosak; a vallás vagy a hit néhány évszázad, esetleg már néhány évtized után elkopik, és kiürül belőle a hajdani lelki támasz. Mikor az emberek saját erejükből, a hit támogatása nélkül próbálják elérni a boldogságot, általában azokat az örömforrásokat igyekeznek minél jobban kihasználni, amelyek vagy biológiailag a génjeikbe programozottak, vagy az a társadalom, melyben élnek, kívánatos célként jelöli meg őket. A gazdagság,a hatalom és a szex válik sóvárgásuk legfőbb tárgyává. Az élet minőségén azonban ilyen módon nem lehet javítani. Csak a tapasztalatok feletti közvetlen uralom győzheti le a beteljesülés útjában álló akadályokat – az a képesség, hogy percről percre élvezetet találjunk abban, amit éppen csinálunk.

A könyv, az idézet és a videó sem mutatja meg, hogy miként is cselekedj, ezt ugyanis magadnak kell megtalálnod. Nem a legújabb bestseller, amit lekapkodnak a polcokról. Ez egy időtálló alkotás, amely nem rágja a szádba, hogy mit KELL csinálnod. Azonban egy jó útmutatást ad ahhoz, hogy meg tudd figyelni az eddigi életed, és észre tudd venni azokat a pillanatokat, amelyekben jól érezted magad. Olvasd el a könyvet, és próbáld meg elérni a tökéletes áramlás élményét!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: