Skip to content

2013-02-15

5

Újrahasznosított szigetek

Készítő: S.C.

Ramonnal 5 éve találkoztam először és már akkor is elcsodálkoztam abszurd ötletein. Gyakran szkeptikus reakcióimra mentségül szolgál az a tény, hogy ő építész, én pedig nem. Ő egyszerűen másképpen látja a világot és tudja, hogyan lehet emberbarát jövőt tervezni és kivitelezni. Nem régen,egy nyári napon éppen a reptérről tartottunk haza, amikor megemlítette legújabb tervét: az óceánokban úszkáló műanyag hulladékból fog lakható és környezetbarát szigetet építeni. Már a nevét is kitalálta. Mi is lehetne más? Recycled Island.

Íme egy kis ízelítő az óceánokban lévő műanyag hulladékból épülő szigetekről interjú és film formájában.

Bemutatkoznál?
Ramon Knoester vagyok. Építész, de szívesebben tekintem magam élettér tervezőnek.

Mit tudsz nekünk elmondani a Recycled Island- ról?

A Recycled Island azon az elképzelésen alapszik, hogy a manapság a tengerekben és az óceánokban felgyülemlett műanyag hulladékból meg lehet teremteni egy úszó és lakható sziget alapjait. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra. Egyrészt megszabadítjuk nagy vizeinket a szennyeződéstől, másrészt pedig új életteret teremtünk, hiszen fogyóban van a szárazföld kínálta lakható terület.

Honnan támadt az ötlet?

Olyan két évvel ezelőtt olvastam egy magazinban először a Csendes-Óceánban úszkáló műanyag hulladékról. A cikk olvasása alatt ‘látomásom’ támadt: egy repülőgépben ültem és az óceán fölött repültem. Alattam végeláthatatlan kékség terült el. Természetesen mindannyian ismerjük   a globális felmelegedés okozta problémákat: emelkedik a tengerszint, zsugorodik a szárazföld. Elgondolkodtam azon, vajon lehetséges–e a hulladékból egy mesterséges szigetet építeni. Körülbelül másfél évet szántam arra, hogy minden lehető információt összegyűjtsek és áttanulmányozzak a témával kapcsolatban. Aztán hozzáláttam, hogy kidolgozzam az ötletet. Amint azzal elkészültem,jöhetett a publikáció. Írtam néhány szaklapnak, megszerkesztettem egy weboldalt és felvettem a kapcsolatot olyan nemzetközi szervezetekkel, amelyek érintettek a lehetnek.

Nekem úgy tűnik, mintha ötleted mögött a környezetszennyezés által kiváltott frusztráció húzódna meg. Így van ez?

Nem. Az, hogy mennyi szenny lebeg az óceánokban és a tengerekben természetesen bosszant és elszomorít, de nem frusztrál. Akkor frusztrálna, ha nem lenne remény arra, hogy erre a problémára van megoldás. Szerintem a tervem optimista és ezt csak megerősíti az, hogy elképzelésem iránt egyre nagyobb az érdeklődés világszerte. Valójában a projekt még gyerekcipőben jár és sok akadállyal meg kell még küzdenünk amíg gyakorlatban is megtehetjük az első lépéseket.

Ramon tervéről rövid film is készült, ami itt megtekinthető:

Van ezenkívül olyan terved, amelyben nagy szerepet játszik a környezetvédelem?

Igen. A múlt évben terveztünk és kiviteleztünk egy villát, amelynek az alapanyag – és energiafelhasználása 100%-ban környezetbarát. Az ilyenfajta munka egyre jobban összefonódik a nevemmel a köztudatban, ami motivál és ötleteket ad.

Mennyire vagy környezetbarát a mindennapi életben?

Miután a témának meglehetősen utána olvastam, szinte elengedhetetlen következménye lett a dolognak,hogy akaratlanul is odafigyelek arra, hogy “zöld”-ként viselkedjek. Biciklizni mindig is jobban szerettem, mint autózni. Ha valamit veszek, akkor igyekszem olyan terméket vagy szolgáltatást választani,ami hosszú élettartamú. Régebben sokkal hamarabb kidobtam ezt-azt. Lehet, hogy ironikusan hangzik, de valamennyiben valószínűleg én is hozzájárultam annak idején ahhoz, hogy hulladék formájában alapot teremtsek a Recycled Island-nek. Mindenestre szerencsésnek tartom magam, mert most hozzájárulhatok ahhoz, hogy egy jobb és zöldebb jövőt tervezzek embertársaim számára.

Új írónk S.C. tollából.

Reklámok
5 hozzászólás Post a comment
 1. Peti
  feb 15 2013

  Hát, tényleg elég hihetetlen, de a riportot végig olvasva/nézve, már annyira nem. Bennem inkább az merült fel kérdésként, hogy azt a hulladékot nem lenne-e hatákonyabban a szárazföldön újrahasznosítani. Ahogy kivettem a videóból így is ki kell halászni az óceánból és feldolgozni. Akkor már lehetne valami olyat csinálni belőle, amit itt tudunk hasznosítani. Minek vinnénk vissza az óceánba? 🙂

  Válasz
 2. feb 15 2013

  Bennem a hullámokkal való megbirkózás ötlött fel, mint probléma, de gondolom le lenne valahogy rögzítve. A megoldás az is lehet a Peti által említett problémára, hogy 1 sziget elkészül egy feldolgozóval, és akkor már egy ilyen szigeten készülhet a többi sziget. jogi problémákat is felvet, nemzetközi vizeken élnének ezek az emberek, vagy pl. kié ez a hulladék. Ezért is mennének a halászatból jól ismert viták 🙂

  Válasz
 3. Zoli
  feb 19 2013

  Köszi szépen a vendégírónak! : ) Nagyon érdekes kezdeményezés! Bennem is felmerültek kérdések az előzetes beszélgetés, és a cikk olvasása közben, többek között pl. a parttól távoli óceáni viharok (amik úgy tudom nem ritkák) kérdése, vagy hogy milyen módon és energiával lehet “behordani” a termőföldet a szigetre. Termőföldből biztosan kell valamennyi, bár után meg lehetne oldani a trágyázást pl. hínárral, vagy az egyik forrás szerint emberi “végtermékkel” 🙂 Ezt félig kérdésként is teszem fel.
  A hullámenergia hasznosítása viszont nagyon kedvező lehet a belsőbb vizeken. Sőt, így ez akár egy alternatívaként jöhetne szóba a felmelegedés során elárasztott területek problémájára is.
  A kérdésekre egyébként meg kell, hogy legyenek a válaszok, máskülönben szerintem most nem beszélhetnénk/hallhatnánk ilyen komolyságban a kezdeményezésről.
  Ennek érdekében is, kicsit próbáltam utánakeresni:
  Az első 2 link kiegészítés a témában, a 3. pedig néhány (szerinte) lehetséges akadályt hoz fel:
  1. http://www.recycledisland.com/
  2. http://news.discovery.com/tech/alternative-power-sources/recycled-island-to-be-built-from-ocean-garbage-patch-110331.htm
  3. http://deepseanews.com/2010/08/recycled-island-not-cure-for-plastic-in-ocean/
  Persze a legjobb az lenne, ha magától a feltalálótól kaphatnánk információkat, ő már egész biztosan találkozott minden kérdéssel (a legszkeptikusabbakkal vagy kétkedőbbekkel is). : )

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Szemétszigetek az óceánban | Debrecen Bár
 2. Az Óceán Műanyag Projekt | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: