Skip to content

2013-02-16

3

A társadalom 20%-a hiperérzékeny

Készítő: S.C.

Azért választottam ezt a témát, mert azt vettem észre, hogy Magyarországon még nem ismert széleskörben, hogy mit is takar a HSP, Highly Sensitive Person (hiperérzékeny személy) fogalma. Engem igazán akkor kezdett el foglalkoztatni a téma, amikor olyan tüneteim jelentkeztek, amelyekkel nem nagyon tudtam sem én, sem a háziorvosom mit kezdeni. Egy előadás alkalmával hallottam először a HSP-ről és röviddel azután jelentkeztem egy tesztre. Eléggé meglepődtem, amikor több, mint 90% fölött teljesítettem. Először megijedtem, aztán megkönnyebbültem. Megijedtem, mert azt hittem, hogy valami rendellenességről van szó, de megkönnyebbültem, mert kiderült, hogy a hiperérzékenység nem betegség, hanem sokkal inkább személyiségünk része. Egyszerűen ilyen vagyok és kész.

A hiperérzékenység azt jelenti, hogy az érintett személy az átlagnál érzékenyebben reagál külső ingerekre. Elaine Aron az emberi társadalomban kb. 20%-ra teszi a hiperérzékenyek arányát.

hiperérzékenyA hiperérzékenyek minden érékszervi ingert erősebben és részletesebben észlelnek. Intenzívebben érzik mások hangulatát, gondolatát és érzelmeit. Értelmileg alaposabb és részletesebb elemzésre képesek, és spirituálisabbak, mint a többi ember. Mindez első olvasásra nem tűnhet problémának. Ám ha belegondolsz, hogy milyen egyfolytában a körülötted lévők hangulatát érezni-főleg abban az esetben, ha haragról, szomorúságról van szó, akkor egészen másként fest a dolog. Tapasztalatból tudom milyen az, amikor száz radaron áramlik be az adás nap, mint nap és akkor a saját gondolataimról és érzéseimről, amiket szintén fel kell dolgozni, még nem is beszéltem. Nem csoda, hogy állandóan fáradt voltam. A fáradtság mellé hamarosan szédülés, szapora szívdobogás, állandó nyugtalanság és álmatlanság társult.

Vajon mi bajom lehet? Miért viselem nehezebben a legtöbb ember számára megszokott életstílust, a zsúfoltságot, a tömeget, a tolakodó reklámokat, a túl hangos zenét, a mindenféle csatornából áradó információömlenyt?

Nem akartam sem bezárkózni, sem emberkerülő lenni, ezért elkezdtem megoldást keresni a problémára. Így bukkantam rá Ted Zeff, The Highly Sensitive Person’s Survival Guide című könyvére. Ebben a könyvben Ted saját tapasztalatait írja le és olyan tippeket oszt meg az olvasóval, amelyek neki beváltak. Szeretném megosztani veletek ezeket a jó tanácsokat! Nem csak a hiperérzékenyek hasznosíthatják ezeket a tippeket, úgyhogy ha nem vagy az, akkor is olvass tovább. Íme:

1. Esti és reggeli rituálé

Ha lehet, kerüld a tévézést lefekvés előtt 1-2 órával és olvass inkább valami kellemeset. Gondoskodj arról, hogy a reggeled is nyugodtan induljon.

2. Azonosítsd az ingereket

Mivel minden HSP-s egyedi esetnek számít, ezért fontos, hogy tisztában légy azzal, mik azok az ingerek, amiktől besokkalsz. Van, akit a hangos zajok ingerelnek, míg mások nem bírják az akciófilmeket.

3. Tervezz!

Ha túlságosan érzékeny vagy a tömegre és a hangzavarra, lehetőleg nem menj szombat este moziba vagy vacsorázni. Válassz egy délutáni előadást vagy egy esti vetítést hétköznap.

4. Szűrd ki az ingerforrásokat!

Ha HSP-s vagy, az nem jelenti azt, hogy le kell mondanod bármiről is. Zeff például nagyon szeret utazni és mindannyian tudjuk, hogy milyen zsúfolt és zajos lehet egy állomás vagy egy repülőtér. Zeff mindig magával viszi mp3 lejátszóját és kedvenc zenéjét hallgatja. Amikor szobát foglal, általában a legfelső emeleten választ egyet, mivel ezek többnyire csendesek.

5. Mi van a munkahellyel?

Ha a munkád sok, számodra stressztényezővel jár, gondolkozz el azon, milyen más lehetőségeid vannak. Zeff egyik barátja séfként dolgozott egy san francisco-i étteremben. Munkája olyan tempót kívánt, hogy a stressztől gyomorfekélye és ekcémája lett. Nem akarta tovább az egészségét kockáztatni, ezért egy San Franciscotól két órányira lévő kisebb városba költözött és az ottani étteremben folytatta karrierjét. Hát igen. A pénz nem minden, főleg nem akkor, ha jó közérzetünkkel és egészségünkkel fizetünk érte.

6. Gondolj a pozitívumokra!

Habár tudjuk,hogy a HSP nem betegség, mégis bánkódunk azon, hogy miért reagálunk másképp,  mint mások. Számtalanszor kívántam, hogy bárcsak én is felülhetnék a hullámvasútra vagy felszabadultan táncolhassak egy karneválon, mint azt látszólag sokan önfeledten teszik. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó lenne néha immunisnak lenni mások érzelmeire és gondolataira. Emiatt sokszor éreztem magam gyengének és furának.

Ám a HSP-nek vannak pozitív oldalai is! Nagyfokú kreativitás, elkötelezettség, hűség valamint az, hogy nekem a mások számára triviális dolgok is nagy örömet szereznek. Erről többet olvashatsz itt.

7. Jutalmazd magad

Zeff könyvében kihangsúlyozza a downtime fontosságát. Én ezt me-time-nak (én-időnek)  nevezem. Ez nem jelent mást, mint hogy havonta egyszer kiruccansz valahová és minden nap odafigyelsz arra, hogy legalább egy órát csak magadra szánj. Lehet ez bármi: séta, ücsörögni a kanapén és megnézni kedvenc filmedet, olvasás, rajzolgatás, szóval bármi, ami megnyugtat és kikapcsol.

8. Mozogj!

Itt nem azokra a sportokra gondolok, amit az adrenalin junkieknak találtak ki. Inkább javasolnám a jógát, tai chi-t,kocogást. Nekem az a tapasztalatom, hogy azok a sportok válnak be, amik teljes koncentrációt követelnek vagy monotonok, mint a futópad vagy evezőpad.

9. Szólalj meg!

Mivel az átlagnak legtöbbször fel sem tűnik, hogy túl nagy a zaj, erősek az illatok, intenzívek a fények, ezért az a legegyszerűbb, ha elmondod, hogy téged az zavar. Lehet, hogy eleinte furcsán fognak rád nézni, de mint tudjuk, minden csoda három napig tart.

10. Amennyiben segít, keress egy jó terapeutát

Nem azért, hogy kurkásszon az agyadban, félre ne értsd. Az emberi léleknek is meg vannak a szakértői (mentálhigiénés tanácsadók, pszichológusok stb.), és lehet pár kérdéssel és egy-két jó tanáccsal közelebb tudnak vinni egy nyugodtabb és élhetőbb élethez.

Ha felkeltette érdeklődésedet ez a cikk és szeretnéd tudni, vajon HSP-s vagy–e, töltds ki a következő tesztet: HIPERÉRZÉKENYSÉG TESZT.

Új írónk S.C. tollából.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. khotelezonev
  dec 15 2015

  Ezt a cikket egy valójában nem hiperérzékeny írta, ahogyan az ajánlott könyvet is. (Lehet annak hiszik magukat, de sokkal inkább ideggyengeségről van szó illetve teljesen más idegi betegségekről).

  Valóság:

  1. a betáblázott élet, rutinok abban segítenek, hogy a törvényrendszered nehezebben engedi, hogy az aktuális események, hangulatok magukkal ragadjanak, elvonják a figyelmedet, szétforgácsoljanak a hétköznapok- tehát ebből a szempontból van értelme

  2. nem az ingerektől sokallunk be. legalábbis nem úgy gondoljuk, csakis a külső szemlélőknek tűnik úgy. az ingerek hátterétől. miért történik, hogyan történik, elkezdjük vizsgálni a dolgokat és túl sok az információ, újdonság, amiket idő és nagy nehézség árán tudunk feldolgozni.

  3.nem a tömeggel van a baj. az a tömegfóbia. a hiperérzékeny nem tömeget lát, mint a normális ember! sokkal inkább a tömeg minden egyes emberét. foglalkoztatja őt a többi idegen. mit miért csinál, gondol, akar, stb. nem tudja feldolgozni, hogy a tömeg emberei miért olyan mások, miért tapasztal annyi ellentmondást, miért látja a tömeget úgy mint egy irónikus színjátékot, tragikomédiát aminek egyre pontosabban látja (sokszor előre is) a történéseit, összefüggéseit.

  4. egy hiperérzékeny nem akarja kiszűrni az ingerforrásokat! ne hazudjatok, ne legitimizáljátok a világtól való elzárkózást, a közönyösséget olyan emberek számára, akiknek az éltetője, életük lényege a világgal való minél szorosabb kapcsolat, akkor is ha az szenvedés és átkozzák azt. ezek nem akart dolgok, ezek szükségszerű dolgok.

  5.igen, karrierizmusról, ranglétrán való feljebbfurakodásról, biztonságos, sikeres életről és anyagi javakért való gátlástalan versenyfutásról csak álmodozni lehet. a hiperérzékeny túl egyenes és nem tudja elviselni az egyértelmű hazugságot, kétszínűséget.
  a normális emberek számára teljesen normális dolgok ezek, a hsp számára erkölcsi kérdés minden egyes döntés.
  ugyanígy a stressz is elkerülhetetlen, főleg ha más emberekkel kell együtt dolgozni illetve ha közvetlen és állandó irányítás alatt áll a munka.

  6. persze gondoljunk a pozitívumokra, de azért ne állítsuk be a hsp-t valami jó ember típusnak. szó sincs erről, egyáltalán nem hűségesebb a szó mai értelmében. egyszerűen az elvei nagyobb szerepet játszanak a dolgok vizsgálatában. ettől függetlenül ugyanúgy áthágja őket.

  7. igen, több egyedüllét szükséges a lelki nyugalom szintentartásához. viszont ezt nem hiszem, hogy a “normális” emberi tevékenységekkel lehet fenntartani. sokkal inkább egyedi módot kell rá keresni. a példák rossz útra viszik az amúgy jó ajánlást.

  8.a sport nagyon igaz. rendkívül szükséges a teljes koncentrációt igénylő mégis monoton sport vagy munka. szerintem is a tai chi az egyik legjobb. ennek ellenére a csapatsport is lehet pozitív hatású, de nehéz olyan társaságot találni. van hogy megéri a kockázatot.

  9. azt gondolom nem azt kell elmondani, hogy mi zavar. úgysem értik meg az okát, csak az ingerek elvételében tudnak segíteni, azt is csak azért, hogy elviselhető legyen a hsp-s.
  a hsp-s amúgyis folyamatosan érzi magában a kényszert arra, hogy kifejezze magát, erre viszont legtöbbször nem egy társaság a megfelelő közeg, maximum 4szemközt, de leginkább egyedül.

  10. az igazi hsp-s nem akar “meggyógyulni”. neki ez az élete. a vizsgálat, az elemzés, a felkavaró érzelmek, az a sok minden amit tud a világról, az emberekről. az összefüggések, a kimondatlan felfedezések. ezért él. ezért szenved.
  nyugodtabb élet biztosan létezik, de élhetőbb nem.

  +1.: politikus, manager, pap, világutazó, vagy bármilyen egyoldalú elkötelezettséget kívánó életstílust/értékrendet nem tud felépíteni.
  ha férfi: a nők menekülnek tőled az őszinteséged miatt. ha nő: hát azt nem tudom…
  valójában a társadalom számára civilizációs, gazdasági, vallási, és minden csoportérdek számára használhatatlan egyén.
  vagy hamar kihullik, vagy önként kerül perifériára. legtöbbször előbb, minthogy el akarnák távolítani.
  nem ismeri a hazug kompromisszumokat.
  nem érdekből él, hanem ösztönösen.

  Válasz
 2. jan 18 2016

  Köszönjük a hozzászólást, nagyon jók az észrevételeid, jól kiegészítik a cikket.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments