Skip to content

2013-02-18

Klipek, melyek kiverték a biztosítékot

Készítő: Norrka

A zenei videoklip többek között a dal népszerűsítésére készített rövidfilm, egy zeneszám vizuális megjelenítési formája, valamint az előadó, a dal, és az album marketing-promóciós technikájának is tekinthetjük. Manapság a népszerű videomegosztókon szinte minden ilyen klip megnézhető. Azonban a klipek megjelenésétől kezdve mindig akadtak olyan előadók, akik túlzásokba estek  mondanivalójuk vizuális megjelenítésekor, vagy épp a közönség nem tolerálta eléggé, ha tabu-témákat feszegettek. Madonna, a Prodigy, Rammstein, de még Lady Gaga is közismert nehezen tolerálható klipjeiről. Cenzúra, botrányt kavart dalok, betiltott videoklipek – ezekből válogattam a mai cikkben.

Faithless – Bombs

A Faithless 2006-os Bombs című dalához készült videóklipet az MTV sokáig nem vetítette Amerikában, erőszakos tartalma miatt. Ha megnézzük a klipet, akkor viszont felmerül a kérdés, hogy valóban emiatt tiltották-e be, és ha igen, akkor az európai nézők lelki békéét vajon miért nem féltették annyira, hogy itt is betiltsák? A klip egyébként nagyon jó, tényleg van mondanivalója, érdekes, ahogy a két világot egymás mellé állítja: tengerparton szaladó család, mögöttük nukleáris bomba robban, kisvárosi idill, mellyel szemben az iraki háború áll, iskolások játszanak zavartalanul, ahogy mögöttük eldördül egy tank. Elgondolkodtató, rengeteg kellemetlen igazságot hordoz magában, mint ahogy a szöveg is.

Robbie Williams – Rock DJ

A 2000-ben megjelenő dal klipje nagy vitát váltott ki, meghökkentő volta miatt. A videoban Robbie egy görkoris diszkóban táncol, ahol a DJ-lány figyelmét próbálja felhívni magára, levetkőzik, de nem ér el semmilyen hatást. Egészen addig, amíg nem el nem kezdi levetni a bőrét, izmait a körülötte táncoló lányokra dobálja, egészen csontvázig “vetkőzik”. A videoklip ezzel a felirattal zárul: “A video készítése közben az énekes nem sérült meg”. A klipet több csatorna is cenzúrázta, egy olyan verziót vetítettek, melyben a “húsdobálás” elmaradt, és meztelenből rögtön csontvázzá változott. 2001-ben a Rock DJ elnyerte az MTV Video Music Award Legjobb Speciális Effektnek járó díját.

Madonna – Like A Prayer

Keresztény jelképek, stigmák, égő keresztek, Madonna csókjának hatására életre kelt szobor, a Pepsi támogatásának visszavonása, majd a legjobb videónak járó díj. Egyébként Madonna áll az élen, ha a betiltott videók számát vesszük alapul. A Like a Prayer-en kívül tiltólistán volt a Justify my Love, az Erotica, és a What it feels like (for a girl) is.

Lady Gaga – Judas

A Judas című szám videoklipje több országban botrányt kavart, Libanonban is főként ennek a számnak a szövegei borzolták a kedélyeket. Először csak betiltották a dalt, majd pedig az album forgalmazását is gátolták a hatóságok, mondván, sérti a kereszténységet. Ládaszám gyűjtötte be a libanoni rendőrség a Born This Way című album példányait.

No Doubt – Looking Hot

A 2012-es Looking Hot című számhoz rasszista videó készült. Legalábbis az amerikai őslakosok úgy vélik, hogy az ő kultúrájukat negatív színben tünteti föl a kisfilm. Gwen Stefaniék egyébként már bocsánatot kértek a klip miatt, és a legnagyobb videómegosztóról törölték is a klipet.

Pearl Jam – Jeremy

A ’91-es Pearl Jam dal és a klipje egy megrázó igaz történeten alapul. Az ötlet a kilencvenes években elkövetett iskolai lövöldözések és egy korábbi, még egy 1975-ben elkövetett gyermeköngyilkosságról szóló újságcikk adta. Egy texasi középiskola tanulója, a 15 éves Jeremy egyik nap besétált az angolórára, megállt az osztálytársaival szemben, elővette a Magnum revolverét és meghúzta a ravaszt. Jeremy balladája hatalmas siker lett, a Mark Pellington rendezésével készült videoklip pedig négy díjat is besöpört a 1993-as MTV Video Music Awards-on. A cenzúrát viszont ez a dal sem úszta meg, és többször is botrány övezte. Állítólag 1996-ban a klip hatására lőtte le három osztálytársát egy diák, és a columbine-i mészárlást is a Pearl Jam mű számlájára írták 1999-ben.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: