Skip to content

2013-02-19

1

Csak pozitívan!

Készítő: S.C.

Mintha manapság nem lenne divat optimistának és pozitívnak lenni. Be kell vallanom, meg tudom érteni, hogy rengeteg dolog van, ami napjainkban elbizonytalanítja és megfélemlíti az embert: pénzhiány, munkanélküliség, betegség, járványok, magány, globális felmelegedés, növekvő agresszió, csak hogy egy párat említsek.

Ezért nem nézek például Híradót és nem olvasok újságot és igyekszem minden negatív forrást – igen, negatív embereket is beleértve – kerülni. Tisztában vagyok azzal ,hogy nem mindig könnyű napjainkban mindig pozitívnak és bizakodónak lenni. Gyakorolni kell, mégpedig rendszeresen és kitartóan. Egyfajta érzelmi és mentális fitnesz.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk,hogy a pozitív gondolatok konstruktívabbak és kellemesebbek, mint a negatívak. Mindenki előtt ismert a pohár félig teli vagy félig üres esete. Ez a példa is azt demonstrálja,hogy rajtunk múlik,hogyan interpretálunk dolgokat. Ha jobban akarod érezni magad, akkor pozitív gondolatokat kell generálnod. Igen ám,de hogyan?

Fejünk nem más, mint egy gondolat archívum, ahol új gondolatokat archiválunk.

Vegyünk egy gyakorlati példát:

Pozitív:

A munkahelyeden megkérnek,hogy tarts egy előadást, ami nagyon jól sikerül. Az ehhez a tapasztalathoz kapcsolódó pozitív gondolatok bekerülnek a ’Munkahely, karrier’ kategóriába. Így legközelebb, amikor egy újabb előadás megtartására kérnek fel, archívumodból az ott elraktározott gondolatokat hívod elő és sokkal magabiztosabban látsz neki a feladatnak. Pozitív hozzáállás, sikerélmény garantált.

pozitivgondolkodas

Negatív:

Ám mi történik akkor, ha az előadás kevésbé sikeres vagy éppen nagyon rossz. Ebben az esetben a ’Munkahely, karrier’ archívumba csupa negatív gondolat kerül elraktározásra. Nem csoda hát, hogy elfog a félelem, a kételkedés és az idegesség, ha legközelebb újabb előadás megtartására kérnek fel. Nagy a valószínűsége annak, hogy nemet mondasz a feladatra, ezzel újabb negatív gondolattal (’Nekem aztán semmi sem sikerül.’) bővül gondolat archívumod.

Tanács és élő példa

Azt hiszem, a most következő tanács logikusan hangzik: Ha jobban akarod magad érezni, törekedj arra, hogy minél több pozitív gondolat legyen az archívumodban. Mihelyst azon kapod magad, hogy valamiről negatívan gondolkodsz, rögtön válts pozitívra. A humor például csodákra képes. Ne vedd magad túl komolyan. Csak rajtad múlik, hogyan viszonyulsz a dolgokhoz.

Rám nagy benyomást tett az a videó, amit W. Mitchell- ről láttam.

Csak ajánlani tudom mindenkinek. Életfilozófiáját egy mondatban össze lehet foglalni:

“It’s not what happens to you in life, it’s what you do with it.”  vagyis “Nem az a fontos, mi történik veled az életed során, hanem az, hogy mit kezdesz vele!”

Ne ijedj meg! W. Mitchell egészségesnek született. Minden rendben volt az életében. Ám történtek vele rossz dolgok. Először egy motorbalesetben teste több, mint 40%-a megégett. Pár évvel később lezuhant sportrepülőgépével és deréktől lefelé megbénult. Élete hátralévő részét tolókocsiban kell töltenie. Évek óta ’motivational speaker’-ként dolgozik és embereket tanít arra, hogyan legyenek pozitívak és hozzák ki magukból a legtöbbet.

Amennyiben érdekel a vele készített interjú, itt megnézheted:

A pozitív gondolkodás csodákra képes, amint láthattad. Ez történik akkor, ha az  embernek nincs veszíteni valója? Ez az a helyzet, amikor rájön, hogy érdemes élni, főként pedig azért élni, amit szeret? Mit gondolsz?

Új írónk S.C. tollából.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
  1. Gigi
    feb 20 2013

    Nagyon tetszik a cikked.Mostanában nagyon ráálltam a pozitív gondolkodásra.Sokat kutattam a témában, és a pozitív gondolkodás hatásai megdöbbentőek. Különösen az, hogy gondolatainkkal képesek vagyunk a teremtésre is. Ajánlom a Titok c. könyvet,vagy filmet. =)

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: