Skip to content

2013-02-20

Madárgyűrűzés a Debreceni Egyetemen

Készítő: Zoli

Február 21-én (csütörtök) 9 órától madárgyűrűzésre kerül sor az Élettudományi Központ előtt (az Egyetem főépülete mögött), a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság és a DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék közös szervezésében. 

A Környezetvédelmi Bizottság felhívása

A DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság kiemelt céljai között szerepel az egyetemi hallgatók természetszeretetének növelése, amelynek kiváló eszköze lehet a 2012 decemberében az Élettudományi Központ elé kihelyezett madáretető. Ígéreteinknek megfelelően február 21-én 9 órától madárgyűrűzéssel kívánjuk színesíteni programjainkat, a hallgatók természet közeli élményeit.

A madárfajok jobb megismerése-, és a madárgyűrűzés népszerűsítése céljából a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága, illetve a DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék közös madárgyűrűzést szervez. Ezen eseményen kívánunk lehetőséget adni a hallgatóknak, hogy testközelből megcsodálják az etetőt látogató madárfajokat a különböző cinegefajok (pl.: szén-, kék-, barátcinege)-, pintyfélék (pl.: erdei-, fenyőpinty; zöldike; tengelic; meggyvágó; csíz)-, vagy csúszkákat-, rigókat-, harkályokat; illetve hasznos és érdekes információkat hallhatnak majd a madárgyűrűzés mesterségéről is. A gyűrűzést Dr Juhász Lajos, egyetemi docens, tanszékvezető végzi.

Mit állapíthatunk meg a gyűrűzés során?

A téli madárgyűrűzésnek köszönhetően rengeteg fontos információhoz juthatunk. Az őszi-, tavaszi munkával ellentétben itt nem a vonulásuk dinamikáját kutatjuk; hanem egy terület téli madárfauna készletét, a különböző fajok egyedsűrűségét, ivari arányát, illetve kondicionális állapotukról nyerhetünk információkat. Amennyiben egy területen tavasszal odútelepet is üzemeltetünk, annak költési sikerességét ellenőrizzük, a kirepülő fiókákat meggyűrűzzük, akkor a fajok mortalitásra, területhűségre is választ kaphatunk.

Időpont és helyszín

A madárgyűrűzést 2013. február 21-én 9:00-tól 12:00-ig rendezzük meg az Élettudományi Központ előtt, a decemberben kihelyezett madáretetőnél.

Az esemény hivatalos plakátja

DEHÖK Madárgyűrűzés

Gyulavári Attila Zsolt, DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság – tag

További információ: dehokkornybiz@freemail.hu

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: