Skip to content

2013-02-28

1

7 ok miért ne légy vállalkozó

Készítő: Laci

Személyes tapasztalatom, hogy egyre többen akarnak vállalkozni. Már a csapból is az folyik, hogy ha fiatal vagy alapíts vállalkozást, indíts startupot, valósítsd meg önmagad, kezdj el dolgozni a saját ötleteden, stb.  És ez tök jó! Mert hát jó dolog vállalkozni, mindenki másért kezd bele, és másért szereti. Valaki önállóságot szeretne, valaki sok pénzt, és még ki tudja ki micsodát. És tart a kezdeti lendület mondjuk 1 hétig, vagy kettőig. Aztán jönnek az első pofonok, orcára esések, kudarcok, és vége, abbahagyja aki elkezdte. Szóval aki vállalkozni szeretne, az ne csak a dolog napos, hanem árnyas oldalát is alaposan vegye számításba, és úgy mérlegeljen.  Nézzünk meg 7 okot, miért gondold át megint, hogy vállalkozz-e!

  1. Nem 8 órából áll egy munkanap! Sőt, nem 5 napos egy munkahét. Még akkor sem, ha a céged már befutott. Sok vállalkozóval találkozok. Valaki csak épp most kezd bele az építésébe, valaki pedig már rég túl van befektetéseken és cégeladáson is. Ami a közös bennük, hogy gyakran éjjel 11-kor is kapok tőlük levelet, vagy hétvégéken. Mert aki sikeres akar lenni, annak sokszor a szabadidején kell spórolnia!
  2. A magad ura vagy, de ez azt is jelenti, hogy tiéd a döntések minden súlya, és senki nem fog dönteni helyetted. Nem lehet másra mutogatni, ha valami nem sikerült, és nem lehet másra várni sem, ha nem tudod mit kellene tenni.
  3. Nincs fix fizetés! Főleg ha a cégnek nem megy jól! (Persze, ha jól megy, akkor ez azt is jelenti, hogy durván sokat kaszálhatsz, de előbb szembesült sz előbbi példával.) Ha ilyenre vágysz, akkor irány egy multi. A HVG épp azt nézte meg, kiket keres a munkaerőpiac.
  4. Bürokrácia, papírmunka. Ez  tud nagyon szörnyű lenni. Mikor 2-3 havonta változnak a jogszabályok, és figyelned kell arra, hogy mindent jól csinálj, különben megbüntetnek, stb.
  5. Nem feltétlenül azt csinálod, amit szeretsz, hanem azt amit kell, és ami épp fontos.
  6. Egy kicsit mindenhez kell értened. Lehet, hogy egy szuper dolgot találtál ki, fejlesztettél, de el is kell tudnod adni. Értened kell a marketinghez, a vállalkozás pénzügyeihez, stb., nem csak a programozáshoz.
  7. Nincs második esély! Ha nem megy a cégednek, akkor tönkre fog menni. Nem Te leszel az utolsó, ne félj! A vállalkozások 50%-a nem éri meg a 2. évet, és csak 30%-uk éli túl az 5. születésnapját!

De ha ezeket a buktatókat mérlegeled, elfogadod, és teszel ellenük, akkor kevesebb meglepetés fog érni.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: