Skip to content

2013-03-03

Malajzia, a startup cégek tőkése

Készítő: Rab Máté

Jim Buck nem talált pénzt az USA-ban beépíthető szívkészüléket készítő startup cégéhez, végül Malajzia nyitott felé. 100 millió dollár kezdő cégeknek, kormányzati lobbi, kiváló tudósok, ez ma Kuala Lumpur. USA, Európa, Malajzia körkép, és egy sztori következik.

Jim Buck a beépíthető szívkészülékének klinikai tesztelését szeretné megfinanszíroztatni a kockázati tőke piacról. Nem ismeretlen személy, 2007-ben dolgozott egy olyan startup cégben, amely 50 millió dollárt szerzett sikerrel. Ezzel szemben Buck mostani tesztjeit olcsóbb elkezdeni. Négyszer utazott el Ázsiába, miután a szilícium-völgyi kapcsolatai nem segítettek. Szingapúr, Hong Kong, Thaiföld, Malajzia. Utóbbiban kapott 5 millió dollárt, nyitott egy helyi ágat, ahova felvett 4 kiváló kutatót. A kuala lumpuri egyetemen megalapít egy szívsebészeti kiválósági központot, hogy tökéletesítsék az implantátumot és kiképezzék a doktorokat világszerte az új eljárásra. Sőt, még magával a miniszterelnökkel is találkozott a szerződés aláírásakor.

Ázsia előz

Mi ez a felhajtás? Hisz ez a közel 1,1 milliárd forintnak megfelelő összeg azért nem annyira kiemelkedő. Sőt, pályázatokból is lehet ekkora forrást nyerni ma, Európában, akár Debrecenben is. Itt megemlíteném meg, hogy ebben a cikkben a következő olvasható: Európában idén 491 olyan nemzetközi rendezvényt hirdettek meg, amelyen valamilyen díjat, akcelerációs szolgáltatást, befektetést lehet elnyerni. Közel 500 esemény, amely a kezdő vállalkozókat, a kiemelkedő innovátorokat segíti. Tényleg csak az ötlet kell. Miért van mégis ekkora felhajtás a kis 5 millió dolláros befektetés körül?

Mert Ázsia előretörését mutatja – ebben is. A maláj kormány 100 millió dolláros alapot hozott létre a startup cégek támogatására egy 10 éves terv keretében. Az országnak kb. 17.000$ az egy főre eső GDP jövedelme, ami kisebb a magyarnál, és kb a fele az amerikainak. “Az egész a jólét megteremtéséről szól.” – fogalmazott a tőkealap kezelője. Eddig 7 befektetésük volt, a mostani az első tengerentúli. Persze nyitottak – sőt proaktívan keresik! – az amerikai startupokat, akárcsak a többi ázsiai befektető. Kína és Szingapúr már 2009 óta jelen van Palo Altoban, több millió dollárt helyeztek is ki cégekbe. Egyesek már azt is mondják, hogy az amerikai piac jelenleg ötlethiányban szenved.

Az USA felzárkózik?

Az Egyesült Államok azonban komolyan veszi, ha szenved a piac. A már hivatkozott cikkből idézek egy hosszabb részt. Amerika egy startup-törvénnyel támogatná a jól képzett vállalkozók letelepedését, üzleti előmenetelét. A modell egyszerű: végy a jelenlegi innovációs központok (Szilícium-völgy és Boston) mellé továbbiakat. Florida, Arizona, Nevada pont jó lesz. Minimalizáld az adókat, járulékokat. Segítsd az ötletgazdák személyes sikerét azzal, hogy percek alatt alapíthassanak céget, hogy megéljenek a kezdetekben. Ne idegesítsd felesleges gyorsan változó szabályozókkal őket, és akkor a vállalkozók boldogan építenek majd a kreatív ötletekből üzletet. A helyi munkaerő is pillanatok alatt találja meg a helyét a rendszerben, hiszen a jól működő vállalkozók újabb munkahelyeket teremtenek, amelyet majd amerikaiak töltenek be.

Obama hárommillió munkahelyet teremthet azzal, hogy komolyan veszi azokat, akik a startup-törvény megalkotásáért, az entrepreneur vízum bevezetéséért és a jól képzett, kreatív elmék bevándorlásáért lobbiznak. A jól pörgő vállalkozások persze majd adóznak, alkalmazottaik pedig az átlagos életszínvonal feletti keresetükből aktív fogyasztói lesznek egy jelenleg gondokkal küzdő gazdaságnak. A bevándorlók így új lendületet adnak Amerikának, sokadszor…

Malajzia tarol

Buck cégének azért is van annyi lába Kuala Lumpurban, a maláj fővárosban, mert a termékét szigorú szabályokat miatt nem tudja azonnal az USA-ban piacra dobni. Viszont Európában és Ázsiában már elkezdhetik a terjesztést. A termék neve VenTouch, egy olyan kabát-féleség, amely a szívet veszi körül és segíti a szívbillentyűket a vér visszaáramlásának megakadályozásában. Nyitott szívű sebészi beavatkozásoknál használható, amelyek igen kockázatosak a bevérzés miatt. A kézsülékkel viszont segíteni lehetne annak a 600.000 beteg amerikainak, akik közül mindössze 6%-uk van kezelve a kockázatok tekintettel.

A friss maláj tőkéből elkezdik négyen Kuala Lumpurban, nyolcan pedig Minnesotában a munkát. A 14 órás időeltolódás nem nagyon zavaró, az utazás vesz igénybe 28 órát tokiói átszállással. Buck nem szeretné megszüntetni az amerikai ágat, hiszen ha a tesztek tökéletesen sikerülnek, akkor társulna a nagy USA gyártókkal. Addig viszont az út Malajzián keresztül vezet. “Nagyon képzett, kifinomult emberek, akik vágynak arra, hogy jót tegyenek, és tudják, hogy a legnagyobb növekedésnek most állnak a küszöbén” – mondta Buck a malájokról.

Források: bloomberg, player

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: